Bygg din egen Atom-server

Bygg din egen Atom-server

Intels Atom-løsning kan brukes både til billige ultraporable pc-er, en del typer konsumentelektronikk og smarttelefoner. Men hva med nettverksdisk? Prisen er overraskende lav.

Etter vår mening er Intels Atom-prosessor den viktigste prosessorlanseringen siden Core 2 ble lansert. På sett og vis er den kanskje også mer spesiell enn Core 2 var ved lansering. En rekke aktører har allerede lansert små billige bærbare pc-er basert på plattformen, og mer kommer. Det undertegnede håper på, er å se blant annet nettverksdisker og andre typer minitjenere basert på Atom. Et element er også at dette faktisk er noe man kan bygge selv.

Hva er Atom?

Intel Atom er en x86-prosessor. Dette betyr at den er programvarekompatibel med dagens prosessorer fra Intel og AMD. Det er i år faktisk 30 år siden den første x86-prosessoren ble lansert, i form av Intel 8086 og 8088. Med andre ord, prosessoren vil ha kompatiblitet med Windows, Linux og en rekke andre operativsystemer i sine standardversjoner.

Hensikten med Atom var ikke å lage en rask prosessor, men å lage en rask nok prosessor, og plattform, som var svært lite energikrevende. Dette for bruk i en rekke type forskjellige enheter – ikke bare små pc-er og smarttelefoner.

Ikke testet...

Vi har ikke testet noen enheter basert på Intel Atom, og hvordan løsningene vi her videre beskriver vil være i praksis vil derfor bare være teoretiske antagelser. Fra andre kilder er heller ikke mange relevante ytelsestall tilgjengelig. Det finnes en del ytelsestall ute på nettet fra syntetiske benchmarks, men en del av dem sier lite om reelt bruk. Blant annet vil flyttallsytelsen for en slik prosessor i de fleste tilfeller ikke være viktig.

Problemet

Mange av dagens nettverksdisker og mindre lagringstjenere tilbyr lagring på nettverket for både hjem og bedrifter. I tillegg kan de tilby tjenester som webtjener, streaming av mediefiler mot medielinker, fotoalbum, iTunes-tjener og mer til.

Problemet for mange av disse enhetene er ikke ytelsen på verken harddiskene som benyttes eller nettverksgrensesnittet i seg selv, men den generelle i/o-hastigheten begrenses på grunn av blant annet svake prosessorer. Kan Atom fylle en slik oppgave? Vi tror det, og vi håper produsentene av nettverksdisker og lignende ser på dette som en potensiell løsning, i hvert fall for de mer avanserte løsningene. Allerede vet vi også at det er aktører som jobber med Windows Home Server-maskiner som skal bruke Intels Atom-prosessor.

For eksempel Synologys Diskstation-serie kan tilby svært god funksjonalitet, men selv de raskeste 1- og 2-diskmodellene klarer i praksis sjeldent mer enn 16-17 megabyte i sekundet på overføring av filer. Mellom to vanlige pc-er med Gigabit Ethernet er det dobbelte ikke uvanlig.

LES OGSÅ: Smart lagring på netverket

Bygg selv?

Det man trenger for å bygge en lagringsløsning eller en minitjener selv basert på Atom finnes allerede på markedet. Dyrt er det heller ikke. To løsninger som allerede finnes hos norske forhandlere er Intel «Little Falls» D945GCLF og Gigabyte GA-GC230D. Prisen er henholdsvis cirka 500 og 700 kroner og inkluderer en 1,6 GHz Atom 230-prosessor direkte på hovedkortet.

Gigabyte og Intel leverer mini-itx-hovedkort med Atom-prosessor på 1,6 GHz montert på. Funksjonaliteten for de to kortene er på papiret omtrent identisk. Intels løsning er imidlertid litt rimeligere.

Hovedkortene er basert på Intels 945GC-brikkesett og har integrert grafikkprosessor med analog skjermtilkobling. Det er også integrert lyd og det benyttes standard DDR2-minne. Det er også en pci-kortplass for ekspansjon.

Det er to ulemper med løsningen slik vi ser det. Den integrerte nettverkskontrolleren støtter ikke Gigabit Ethernet, hvilket mange avanserte brukere nok vil ha på en slik løsning. Videre er det ikke mer enn to Serial ATA-kontakter. Hvert av disse problemene kan løses gjennom å bruke pci-kortplassen, men man får dermed ikke løst dem samtidig. Ønsker man mer enn to harddisker er det en mulighet å bruke opptil to disker på Parallel ATA-kontakten på hovedkortene. Eksterne harddisker er også en mulighet, ettersom hovedkortene har flere usb-porter.


Dessverre har ikke hovedkortet fra Intel eller Gigabyte integrert støtte for Gigabit Ethernet. Det er også kun støtte for to Serial ATA-harddisker. Tilleggskontroller for Gigabit Ethernet eller flere Serial ATA-kontakter koster bare 2-300 kroner, men med bare en enkelt pci-kortplass kan du velge kun en av delene.

Kabinett

Hovedkortene er i mini-itx-formfaktor. Det finnes en rekke kabinetter for denne formfaktoren, men mini-itx er også kompatibelt med microatx og vanlig atx. En fordel med atx og microatx er at de er større uten å være direkte store, utvalget på markedet er bedre og høyt salgsvolum kan gjøre dem langt rimeligere. Mini-itx-kabinettene setter gjerne fokus på at en maskin skal være liten. For en enklere løsning kan man godt finne et kabinett som har plass til optisk enhet, samt to 3,5-tommers harddisker.

Fordi prosessoren og hovedkortet skal være svært godt optimalisert for lavt strømforbruk, og da også varmeutvikling, vil kjølebehovene være begrenset. Det sentrale er at man holder harddiskene nok nedkjølt. Når det gjelder strømforsyning må man her også gjøre en vurdering i forhold til støynivå. Når det gjelder kravene til strømforsyning vil det ikke være store behovene hvis man kun har et par harddisker. Eksempelvis 120W skulle holde lenge, og selv med fire harddisker skulle 150W gi overskudd.


Aerocool M40 er et microatx-kabinett til cirka 700 kroner, eksklusiv strømforsyning. Konstruksjonen gjør det lett å komme til. Kabinettet har tre 3,5-tommers-brønner (derav én med åpning i front), samt to 5,25-tommers-brønner. 5,25-brønnene kan også benyttes til harddisker via brakett.


Casetek Blockbuster har i likhet med Aerocool-kabinettet tre 3,5-tommers-brønner (derav en med åpning i front) og to 5,25-tommers-brønner. Prisen er ca. 750 kroner ekskl. strømforsyning.


Antec Minuet koster ca. 600 kroner inkludert en 350W strømforsyning. Kabinettet har to 3,5-tommers-brønner (derav den ene med åpning i front), samt 5,25-tommers-brønn. Med andre ord kan man ha for eksempel to harddisker + optisk, eller tre harddisker og ikke optisk.

Antec NSK1300 koster cirka 700 kroner inkludert en 350W strømforsyning. Kabinettet har tre 3,5-tommers-brønner i tillegg til 5,25-tommers-brønn. Har man ikke optisk vil man da ha plass til fire harddisker. Hvordan støynivået fra strømforsyningen er kan vi ikke svare på, men vi har gode erfaringer med andre Antec-modeller selv i rimeligere kabinetter når det gjelder støy.


Skal du ha plass til mange harddisker kan et mer tradisjonelt kabinett være aktuelt. For eksempel Antec NSK4480 har fem 3,5-tommers-brønner og tre 5,25-tommers-brønner. En 380W strømforsyning følger med i dette kabinettet til cirka 600 kroner.


For mini-itx finnes det en rekke svært små kabinetter, men det er for mange ikke plass til mer enn én enkelt harddisk.

Eksempel: 2 terabyte nettverksdisk

Harddisker med 1 terabytes kapasitet er nede i 11-1200 kroner. Tar man videre og beregner 500 kroner for hovedkort, 150 kroner for minne, 1000 kroner for kabinett og strømforsyning og 200 kroner for et Gigabit Ethernet-tilleggskort, kan man få en nettverksdisk med 2 terabytes lagringskapasitet for cirka 4 000 kroner. Videre vil det være en mulighet å bruke operativsystemer som Linux, Windows Home Server, FreeNAS eller andre gratis operativsystemer beregnet for lagringsløsninger. Eller man kan velge for eksempel en vanlig Windows XP-installasjon. Hvorvidt man trenger optisk enhet vil være en vurderingssak, men er uansett noe som ikke koster per enn et par hundre kroner.

For å holde strømforbruk og varmeutvikling nede vil vi anbefale harddisker som Western Digital Caviar GP og Samsung EcoGreen F1. Dette er 5 400 o/min-harddisker som leveres med opptil 1 terabytes kapasitet. Selv om de ytelsesmessig er litt bak 7 200 o/min-harddisker, tror vi at det i denne sammenhengen vil være svært liten praktisk forskjell. Hvis man skal ha en løsning som kjører RAID kan det være en fordel å ha systemet på en egen disk. I et slikt tilfelle kan også en liten SSD-lagringsenhet eller en annen form for flashminne være aktuelt å ha systemet på. For eksempel kan man kjøre Linux fra et minnekort koblet til Parallel ATA-kontakten på hovedkortet.

FreeNAS er et alternativ som operativsystem for en nettverksdisk. Andre alternativer kan være NASLite, Openfiler, CryptoNAS, NanoNAS eller andre spesialdistribusjoner av Linux eller BSD. Andre alternativer kan også være OpenSolaris, en mer vanlig Linux-distribusjon, Windows XP eller Windows Home Server.

Ulemper og fordeler

Hva er ulempen kontra en vanlig nettverksdisk? Tar vi for eksempel utgangspunkt i enhetene fra Qnap og Synology, som etter vår mening jevnt over er de beste, er disse svært raske å komme i gang med og har svært god grunnleggende funksjonalitet kombinert med god brukervennlighet. Ulempen for disse enhetene har vi allerede vært inne på – ytelsen er godt under halvparten av man ellers forventer av Gigabit Ethernet. Enhetene fra Synology og Qnap som gir best ytelse og støtter to harddisker, koster over 2 000 kroner - uten harddisker.

Går man ut over grunnfunksjonaliteten i de vanlige nettverksdiskene er det begrenset hva man kan gjøre. For en del kan ekstra tjenester installeres gjennom å aksessere enheten via Telnet/SSH, og bruke Linux-applikasjoner. Dette er gjerne ikke spesielt enkelt, og kan kreve en del Linux-kompetanse. Installasjon og konfigurasjon av en del typer tjenester kan være enklere under en vanlig Linux-distribusjon. Det kan her være aktuelt å bruke for eksempel tjener-varianten av Ubuntu.

Med andre ord: Løsningen blir mer aktuell for avanserte brukere. I hvert fall det å bruke Linux til ekstra tjenester kan kreve noe mer komperanse. Ønsker man å kjøre Windows Home Server, blir det noe dyrere - lisensprisen er cirka 1 000 kroner.

Løsninger basert på mer eller mindre standard komponenter kan være fordelsmessig når det kommer til raske reperasjoner. Skulle strømforsyningen bli ødelagt for en slik enhet kan den lett erstattes med en annen standard strømforsyning, hvis man har valgt et kabinett med standard strømforsyning. Med en "ferdig nettverksdisk" må hele enheten gjerne sendes inn til leverandør.

LES OGSÅ: Bygg din egen Home Server

Les om: