Bygg din egen Home Server

Bygg din egen Home Server

En del aktører har nå begynt å tilby komplette Windows Home Server-maskiner. Hva med å bygge din egen?

En del av de ferdige løsningene som nå selges med Windows Home Server er ikke annet enn enkle pc-er, mens andre leverer lekre små spesialenheter, som gjerne koster en del ekstra.

Windows Home Server (WHS) kan kjøpes løst sammen med sentrale komponenter til en maskin. Det vil si at kjøper du alle komponentene, eller noen av de mest sentrale, kan du også kjøpe OEM-versjonen av WHS som koster litt over tusenlappen. Etter det vi erfarer er det også forhandlere som selger WHS i OEM-versjon uten at man trenger å kjøper relevant maskinvare...

Hovedkort, prosessor og minne

Hvis WHS-maskinen kun skal være en tjener vil selv de rimeligste prosessorene på markedet nå gjerne gjøre en god nok jobb. Sett i henhold til en del bruksområder kan imidlertid en tokjerneprosessor være en fordel.

I dag koster de rimeligste tokjerneprosessorene ikke mer enn rundt 500 kroner. Rimelige tokjernemodeller i Celeron- eller Pentium Dual Core-serien kan være aktuelle. Med det sagt, for mange vil en enkeltkjerneprosessor i praksis gi samme ytelsen.

For hovedkortet kan det være aktuelt å benytte en løsning med integrert grafikkontroller. Man vil normalt sett ikke trenge god 3d-ytelse eller videoavspillingskvalitet for denne typen maskin. 1 gigabyte minne vil for mange også holde, men man kan jo bemerke at minneprisene i dag er latterlig lave og at forskjellen mellom 1 og 2 gigabyte minne ikke er mye.

Formfaktor

Kan en pc basert på mini-ITX, microATX eller en ustandardisert liten formfaktor være en aktuell løsning?

MicroATX er gjerne det rimeligste. Hovedkortene kan også være rimeligere enn vanlige ATX-hovedkort. Utvalget av hovedkort for denne formfaktoren er stort, samtidig som hovedkortene har relativt god funksjonalitet og det finnes mange kabinetter.

Forskjellen mellom et vanlig rimelig ATX-hovedkort og et microATX-hovedkort til omtrent samme pris trenger ikke vært stort mer enn antallet kortplasser.


Et microATX-hovedkort kan ha samme generelle funksjonaliteten som et vanlig ATX-hovedkort. Fordelen er imidlertid at det gir mulighet for mer kompakte kabinetter.

Ved kjøp av microATX-kabinett anbefaler vi at man velger et som benytter standard ATX-strømforsyning. Det er da større utvalg av strømforsyninger, de er rimelige og støynivået kan være lavere.

Mini-ITX er også en aktuell løsning, spesielt om man ønsker å lage en ekstra liten pc. Skal man ha et kabinett som uansett har plass til flere harddisker kan det være at det ikke blir så mye mindre enn microATX. De svakeste Mini-ITX er ikke så dyre, men etter vår erfaring blir ytelsen kanskje også vel svak.

De løsningene som benytter VIAs C7-prosessor blir dyrere, og det samme gjelder løsninger som er tilpasset Intels Pentium M- eller Core 2-prosessorer for bærbare.

Halvfabrikat

Såkalte «barebones» kan også være aktuelle utgangspunkt for en Windows Home Server-løsning. De mest kjente på dette markedet i Norge er Shuttle og AOpen. De mest tradisjonelle modellene fra disse produsentene er svært kompakte, samt at de har litt høy pris.

Valget av kabinett kan være sentralt for støynivå og ekspansjonsmuligheter. Vi vil ikke se bort fra at enkelte aktører etter hvert kan komme med kabinetter beregnet for Windows Home Server-løsninger.

Da kan heller modeller i for eksempel Pundit- eller Vintage-seriene til Asus være aktuelle. For eksempel Asus Vintage V3-P5G33 koster ca. 1300 kroner og er en løsning bestående av kabinett, hovedkort og strømforsyning. Det vil her være plass til tre harddisker i tillegg til optisk.

En annen aktuell løsning med omtrent samme størrelse kan være Shuttle SS21T, men denne støtter ikke Gigabit Ethernet. Dette er ikke så viktig for enkelte, og skulle behovet melde seg er det ledige kortplasser.

Kjøp en ekte nettverkstjener?

Flere større leverandører har helt enkle nettverkstjenere med en startpris ned mot 3 000 kroner – eller rimeligere. Det vil i utgangspunktet ikke være noe problem å benytte slike maskiner, og de kan også ha noen fordeler når det kommer til drift og sikkerhet.

Ulempen med denne typen maskiner er imidlertid at de gjerne støyer en hel del og at man dermed må ha et egnet sted å plassere dem der støynivået blir uviktig.

Disse rimelige tjenerne leveres imidlertid med en ganske liten harddisk som standard, og mange må beregne å legge til en disk med litt størrelse.


Asus er en aktør som har flere halvfabrikat-pc-er som kan være aktuelle som tjenerløsning.

Kompatibilitet

Når det gjelder driverstøtte burde det normalt sett ikke være noe problem. Finnes det drivere for Windows Server 2003 kan disse benyttes. For enkelte enheter fungerer også drivere til Windows XP. Om man ikke har drivere til for eksempel lydkontroller er dette neppe kritisk siden man ikke vil man ikke trenge lyd fra tjenermaskinen.

Lønner det seg?

Hva skal til for at det lønner seg å bygge en egen Windows Home Server kontra å kjøpe for eksempel HP SmartMedia Server til rett under 5000 kroner?

Man skal huske at Windows Home Server-programvaren koster rundt tusenlappen. Man kan bygge en pc til under 2 500 kroner, men sett i henhold til blant annet harddiskstørrelse, støynivå, ytelse og kvalitet vil vi regne med i hvert fall 3 000 kroner i komponenter.

Med andre ord snakker vi da om rundt 4 000 kroner. Ser vi da videre på de praktiske løsningene rundt maskinen til HP, som brukerstøtte og reklamasjon for maskinen i sin helhet er det ikke sikkert besparelsen blir så stor.

Enkelte kan imildertid ha spesielle behov som tilsier at man gjennom å bygge en maskin får funksjonalitet helt tilrettelagt til sitt bruk.

Bruk en gammel pc


De fleste vil ikke ha behov for en spesielt kraftig prosessor i en Windows Home Server-løsning. En gammel Pentium 4 kan godt gjøre jobben.

Å bruke en eldre stasjonær pc kan også være aktuelt. Riktignok kan man være avhengig av å gjøre en oppgradering av maskinen for å få kjøpt WHS-lisens.

Minimumskravene for WHS er relativt beskjedne. Det vi i utgangspunktet kan si er at en maskin med en 2 GHz Pentium 4-prosessor og 512 gigabyte minne burde kunne gjøre en god jobb, forutsatt at man ikke skal ha spesielt andre tillegg eller krevende programmer kjørende.

For noen kan det være aktuelt å benytte en blanding av nye og gamle komponenter. Dette kan for en del i større grad lønne seg fremfor å kjøpe helt nye komponenter.

Lagringsplassen

Hvor mye lagringsplass man trenger blir naturligvis et individuelt vurderingselement. WHS organiserer også harddisker på en noe spesiell måte, der harddisker settes sammen til et enkelt volum. Dette gjelder imidlertid kun hvis lagringsplassen kun skal være tilgjengelig for WHS-tjenestene. Man kan også ha separate harddisker/partisjoner, og på disse ha delte kataloger.

Hvor mye lagringsplass man trenger må vurderes individuelt. Det man imidlertid kan tenke på, er hvorvidt man bør velge en lagr ingsløsning som gir økt feiltoleranse.

I motsetning til vanlig Windows Server 2003 støttes ikke programvarebasert RAID. RAID 1 vil kunne være hensiktsmessig på en slik tjener for å opprettholde god feiltoleranse. Har man imidlertid RAID-støtte i maskinvare vil dette kunne utnyttes – i hvert fall om kontrolleren man benytter, dedikert eller integrert i brikkesett, har Server 2003-støtte.

Nettverksytelse

Aksesseres WHS-en hovedsakelig via trådløst nettverk, vil det være den primære flaskehalsen i henhold til ytelsen på overføringer til- og fra tjeneren. Med 802.11g skal man være glad om man oppnår 3 megabyte i sekundet. Med 802.11n kan man forvente bortimot det dobbelte med en god løsning.

Med kablet nettverk, og spesielt med Gigabit Ethernet, kan ytelsen bli svært god. 100 Mbps nettverk vil normalt kunne gi oppmot 10 megabyte i sekundet, mens en god Gigabit Ethernet-løsning kan gi filoverføringer på over 40 megabyte i sekundet med en god løsning. Med Gigabit Ethernet kan ytelsen bli sammenlignbart med en ekstern harddisk, eller om så raskere.

Støynivå

Hvis man kan sette WHS-maskinen bortgjemt et sted der støynivået ikke vil være plagsomt kan man spare penger på en del av komponentene. Man kan likevel være oppmerksom på vibrasjonsnivå. Vi har opplevd at maskiner kan vært relativt stillegående, men på grunn av at vibrasjoner har forplantet seg, har man hørt pc-en godt i andre rom i huset.

For vibrasjoner er antivibrasjonsbraketter for harddiskene svært effektive. Ellers gjelder det å velge strømforsyning, prosessorkjøler og kabinettvifter som er stille. Med en middels kraftig konfigurasjon, selv med mange disker, vil en strømforsyning på rundt 400 watt være mer enn nok.

Kabinettet i seg selv spiller naturligvis også en rolle, og en del kan ha ferdige løsninger for vibrasjonsdemping, samt generell støydemping. Dette gjør at kabinettet kanskje koster mer i utgangspunktet, men det kan være rimeligere enn å kjøpe annet tilleggsutstyr for å få ned støynivået.

Mer om reduksjon av støynivå kan du leser her.

Les om: