Bygger inn grafikk i prosessoren

Bygger inn grafikk i prosessoren

Intel ønsker å kombinere grafikk og prosessor i samme brikke.

Det var meldingen fra Intel-sjefen Paul Otellini under Intel Developer Forum, som holdes denne uken i San Francisco. De nye kombinertbrikkene er en del av Intels planer for de neste to årene.

De nye prosessorene skal være klare for markedet allerede i 2009, og vil baseres på 32 nm-teknologi. Ved å benytte denne teknologien håper Intel å få plass til rundt 1,9 milliarder transistorer i prosessoren.

Hovedfordelen med 32nm sammenlignet med 65nm, er lavere strømforbruk og mindre varmeutvikling, uten at ytelsen trenger å lide. Altså bedre ytelse per watt.

Før den tid står en rekke mindre avanserte prosessorer for tur. Først ut er de kommende Penry-prosessorene, som skal være klare for salg i november. Penryn-prosessorene er laget for lavt strømforbruk, og trekker ikke mer enn 25 watt. Prosessorene vil blant annet bli å finne i neste generasjon bærbare med Intel-teknologi.

Kommer neste år

Oppfølgerne til Penryn, Silverthorne og Nehalem, er ventet å være klare for salg i løpet av 2008.

AMD jobber allerede med å kombinere grafikk og prosessor, noe de gjør i samarbeid med ATI, som de kjøpte opp på tampen av fjoråret. Intel er allerede størst på grafikkontrollere med alle sine integrerte løsninger, selv om de ikke kjemper i samme klasse som ATI og Nvidia.

Ved siden av å satse på de kommende kombinertbrikkene, ønsker Intel også å kapre andeler av markedet for dedikerte grafikkort. Det første eksempelet på Intels økte satsing på grafikkbrikker er ventet neste år, og kaller Larrabee. Denne grafikkbrikken er utstyrt med 12 kjerner, og vil etter alt å dømme plassere seg i samme klasse som AMD/ATIs nyeste varianter.

LES OGSÅ: VIA-prosessor på 1 Watt

Les om: