Bytt RAM selv - spar penger

Bytt RAM selv - spar penger

Apple er kjent for ikke akkurat å ha den billigste typen RAM - men det samme kan sies om tredjepartsleverandørene. Bytt heller RAM selv!

Når den store dagen har kommet, og man har klarert finansene for innkjøp av en ny Mac, så skal man tenke seg grundig om når det gjelder spekking av maskinen. Selvfølgelig vil prosessorhastighet ha utslag på prisen, eller størrelse på harddisk. Eller skjerm. De fleste av disse valgene, kanskje med unntak av harddisken, skal man leve ganske lenge med. Bytte av harddisk er for øvrig også noe man burde prøve å unngå- det koster gjerne mer enn det smaker å gjøre det senere.

LES OGSÅ:

Rydd i kabel-salaten

Én ting man med fordel kan vurdere ved nykjøp er imidlertid hvor mye minne man skal få maskinen levert med. Det er en kjensgjerning av Apple ikke opererer med de billigste RAM-brikkene. De er sikkert av meget høy kvalitet; det er ikke det det står på. Som oftest kan man imidlertid få kvalitets-minne fra merkevareprodusenter til halve prisen av hva Apple-butikken tilbyr.

Når sant skal sies så er det ikke bare Apple som vet å ta seg godt betalt her - det samme gjelder også Apple-forhandlerne. For ikke å snakke om prisen på jobben, som tross alt er relativt enkel på de fleste Mac-ene.

Dersom du er slik anlagt at du tenker at du godt kan oppgradere minnet selv, enten umiddelbart eller senere, så finnes det flere hjelpemidler for å finne frem til riktig type brikker. For det er lett å gå seg vill her, dersom en skal bestille selv fra en datakomponentforhandler. Klokkefrekvens, bufring, størrelse, parvis eller ikke - det er mye å tenke på.

LES OGSÅ:

Slik varer MacBook-batteriet i 32 timer

Hvor starter man?

Et godt sted å begynne er faktisk Apples egne nettbutikk-sider for etterbestilling av minne. Der kan du peile seg inn på hva slags type minne du vil trenge.

Et alternativ er å gå direkte til en minnebrikkeprodusent som Crucial, som til og med har laget en gratis applikasjon som skanner maskinen din og forteller deg hva du trenger. Du kan til og med bestille direkte fra Crucial over nett, der og da.

Den siste kneiken er installeringen av brikkene. Der finnes det en rekke gode guider, blant annet hos Apple selv. På supportsidene vil du finne hjelp til de maskinene der det er lagt opp til at forbrukeren skal kunne gjøre det selv. Som for eksempel det å bytte minne på en Intel iMac - se her.

Som oftest er disse sidene på engelsk, riktignok - men vi antar at de fleste vil kunne håndtere dette. Apples support-dokumenter er forøvrig ofte godt illustrert med bilder.

LES OGSÅ:

Hvilken Mac bør du velge?

Den største utfordringen

Det siste manndomsprøven er de Apple-maskinene der man har gjort det vanskelig å gjøre slike inngrep selv. Ikke så mye fordi Apple ikke vil at man skal kunne gjøre det selv, men fordi maskinvareoppsettet krever en ekstrem utnyttelse av plassen, for eksempel.

Det klassiske eksempelet på dette er den lille favoritten Mac mini. Dersom du går til en Apple-forhandler, vil de sannsynligvis fraråde deg å gjøre dette selv. Av egen erfaring kan vi imidlertid si at dette er en relativt overkommelig prosess for en gjennomsnittlig fintfølende og finmotorisk oppegående person med noe kunnskap om elektronikk.

Heldigvis finnes det mye informasjon og guider tilgjengelig på nett, så dersom en holder seg til disse så bør det være mulig å kunne stå for dette selv. Se for eksempel en instruksjonsvideo for bytte av hukommelse på en Mac mini på YouTube under. Vi ønsker lykke til!

Les om:

Komponenter