Canal+ ødela Mac mini-test

TEST: Sammenbruddet hos Canal+ satte bom for en realistisk test av Mac mini her hos Macworld.no.

Publisert Sist oppdatert

Mac mini kom i fornyet utgave i sommer, og siden slutten av ferien har Macworld.no hatt et eksemplar inne til test. For å få en realistisk opplevelse av hvor godt – eller dårlig – Mac mini egner seg som stue-pc, besluttet vi å sende den med hjem til en i redaksjonen tirsdag 6. september, den berømmelige kvelden for fotballkampen mellom Danmark og Norge.

Målet var å få en realistisk opplevelse av hvordan Mac mini er å bruke mot tv-en i stua når man ønsker å se en sportsbegivenhet som overføres via internett, ikke over kabel- eller bakkenettet.

Det var dette formålet pluss ønsket om å se det norske fotball-landslaget banke danskene ned i støvlene som gjorde at vi hadde store forventninger til denne delen av testen, som vel å merke ikke inngår i våre ordinære testprosedyrer.

Realistisk test

Vi hadde prøvd Mac mini-en mot tv tidligere i testperioden og hadde for så vidt konstatert at løsningen fungerer utmerket. Men nå ville vi få sjansen til å prøve den under forhold der vi slapp å simulere en brukssituasjon.

I stedet ville vi få prøvd hvordan løsningen fungerer i virkeligheten, med hele familien til stede. For folk som vanligvis ikke har en stue-pc plassert under tv-en, er det uvant å hente opp tv-programmer via internett – det er noe helt annet enn å hoppe mellom tv-kanalene ved hjelp av fjernkontrollen.

Nedtur

Testen gikk dårlig. Både det norske landslaget og Canal+ sviktet totalt. Og vår medarbeider ble sittende der og spekulere på om kredittkortet ble belastet eller ikke. Som kjent brøt serverne til Canal+ sammen under den voldsomme pågangen fra internett-brukere som ville se fotballkampen på direkten.

Vi var ikke blant dem som hadde betalt inn de beryktede 159 kronene i god tid på forhånd. I stedet måtte vi kjøpe retten til å se fotballkampen like før den skulle begynne.

Det kom et forvarsel om at noe var galt da det plutselig poppet opp en melding om at betalingen var i havn før vi hadde rukket å taste inn kredittkortnummeret. Bekreftelses-e-postmeldingen som kom fra C Sports, en av sportskanalene til Canal+, inneholdt da også en link som ikke fungerte.

På det neste forsøket kom vi lenger. Vi fikk tastet inn både persondata og kredittkortnummer, men da vi klikket på knappen som skulle effektuere betalingen, stoppet alt opp og vi kom ikke lenger. Det var vel da sendingen ble brutt også for dem som allerede hadde betalt og som hadde logget seg på.

Resten av kvelden gikk med til å svitsje mellom rasende innlegg på nettavisenes debattsider, sjekke tvilsomme streaming-sider for å se litt fotball i rykk og napp og høre på NRKs fotballkommentatorer på radio-appen på iPhone.

Det er brukbart med tilkoblingsmuligheter bak på Mac mini, som blant annet kan by på HDMI-kontakt. Til høyre på bildet er det også sd-kortplass. (Foto: Toralv Østvang)

Ypperlig til film

Naturligvis har denne opplevelsen ingenting å gjøre med spørsmålet om Mac mini er velegnet som stue-pc eller ikke. Mac mini skal ikke straffes for amatørskapen hos Canal+. Vi hadde da også prøvd stue-pc-funksjonaliteten til Mac mini grundig noen dager tidligere og fått oppleve at den egner seg utmerket til å vise filmer, med mer fleksibilitet enn vår gode, gamle Apple TV kan oppvise når det gjelder filformater. Med tredjepartsapplikasjonen VLC Media Player får du spilt av de fleste filformater.

Siden Mac mini også har HDMI-utgang (innført på 2010-utgaven), går det fint å vise HD-video i beste kvalitet på tv-en.

HDMI-utgangen støtter flerkanaslyd ut. Vi har observert at det i enkelte Apple-diskusjonsfora har vært innlegg fra brukere som har hatt problemer med å få lyd ut gjennom HDMI-kabelen på Mac mini, men det skal bare være å gå til Systemvalg > Lyd og velge riktig lydkilde ut. Alternativt kan lyden sendes ut gjennom den digital/analoge linjeutgangen via minijack-kontakt. Mac mini har ikke utgang for optisk lydkabel, men det er bare å skaffe seg en vanlig minijack/optisk-konverter for å få sendt optiske signaler til lydanlegget, hvis det er ønskelig.

HDMI-porten støtter videosignal på opptil 1920 x 1200 piksler. Det medfølger forøvrig en HDMI-til-dvi-overgang som vi brukte da vi benyttet Mac mini-en på kontoret med en eldre Eizo-skjerm.

Ifølge Macworld USA skal du kunne koble til to Thunderbolt-kompatible skjermer som er kjedekoblet via Thunderbolt-kontakten, samtidig som du har en tredje skjerm tilkoblet HDMI-kontakten. Men da bør du ikke forvente topp grafikkytelse, heter det.

Mac mini-konseptet

Mac mini-konseptet går ut på at du kjøper den lille Mac mini-maskinen, og at du selv må fremskaffe tastatur, mus og skjerm – de to førstnevnte med usb- eller Bluetooth-tilkobling. Da den første Mac mini-en kom i 2005, ble den omtalt som en ypperlig maskin for Windows-brukere som vurderte å svitsje til Mac, men som ville starte forsiktig og betale minst mulig før de var sikre på at de ville melde overgang permanent. Derfor var det også et poeng at de fleste pc-brukere har en mus, et tastatur og en skjerm tilgjengelig som de kan benytte til sin nye Mac mini.

Skal du bruke den som en stue-pc, er det imidlertid en forutsetning at musen og tastaturet fungerer trådløst og kan kommunisere med Mac-en via Bluetooth. Den beste løsningen er trolig å kjøpe Apples egne trådløse enheter – Apple Magic Mouse og Apple Wireless Keyboard (som de heter hos norske Apple Store). Dette er elegante og ganske små betjeningsenheter som ingen vil skjemmes av å ha liggende fremme på stuebordet.

Dermed har du også en fullverdig pc i stua, der du kan kjøre spill, surfe på internett og kjøre et hvilket som helst ordinært Mac-program i tillegg til å ha en effektiv mediespiller tilkoblet tv-en. Musen og tastaturet koster riktignok 599 kroner hver, så Mac mini-anskaffelsen blir jo over 1000 kroner dyrere hvis du legger med disse tingene i handlekurven.

Mac mini har forøvrig en infrarød sensor som gjør at den kan fjernstyres via Apples lille fjernkontroll.