Chrome 5 endelig ute av beta

Chrome 5 endelig ute av beta

Googles nettleser klar til bruk på Mac, Windows og Linux.

- Vi mener Chrome ikke bare gir stabiliteten, ytelsen og lekkerheten alle Mac-brukere forventer, men også en sømløs Mac-applikasjonsopplevelse som Mac-brukerne umiddelbart vil føle seg hjemme i, skryter Mike Smith, produktbestyrer i Chrome, på en Mac-orientert blogg fra Google.

Det var i desember 2009 at Chrome ble lansert i beta for Mac. Siden den tid har versjonen vært gjennom flere beta-versjoner før dagens lansering.

Analytiker i Forrester, Sheri McLeish, mener det er vært å merke seg når Google-ting går ut av beta og blir reell vare.

- Historisk sett har Google hatt lange beta-sykluser, noen ganger uten et klart avsluttingspunkt. At Google sier Chrome er ferdig gir noen forsikringer, særlig til bedrifter, om at selskapet satser på nettleseren, sier McLeish.

Win og Linux

Også Chrome 5 for Windows og Linux er nå stabile, ifølge Computerworlds nyhetstjeneste. Men gårsdagens oppdateringer inkluderer ikke den planlagte integreringen med Adobe Flash. Derimot inkluderer oppdateringene støtte for flere html 5-funksjoner, som geolokalisering. En annen nyttig funksjon er synkronisering, slik at du kan synkronisere innstillinger for eksempel på den bærbare Mac-en og den stasjonære pc-en din.

Det har også blitt lappet seks sikkerhetshull, to flagget som alvorlige trusler og fire flagget som medium.

Jobber med lyd

Google jobber også med lydfunksjonalitet til nettlesere, som de håper kan bli en industristandard. Det er snakk om stemmegjenkjenningsfunksjon og tekst-til-tale-funksjon for både mobile enheter og andre datamaskiner. Det avslørte produktbestyrer for Chrome-teamet Ian Fette på Googles I/O-konferanse forrige uke. Fette har dog intet anslag over når funksjonen eventuelt kan forventes i Chrome.

I april hadde Chrome en markedsandel på 6,7 prosent av verdens nettlesere, ifølge tall fra Net Applications. Opera, Mozilla og Internet Explorer ligger alle foran. I en undersøkelse gjennomført av McLeish, var Chrome-andelen på åtte prosent blant bedrifter.