Commodore 64 og Amiga står opp fra de døde

Commodore 64 og Amiga står opp fra de døde

Verdens mest solgte datamaskin gjenoppstår. Men med ny innmat.

Selskapet Commodore USA, LLC relanserer nå de gamle Commodore-favorittene Commodore 64 og Amiga.

Selskapet ble startet opp av Barry Altman i april 2010, og forretningsideen er å gjenopplive de velkjente varemerkene fra Commodore-tiden og gjøre Commodore-produktene til populære datamaskiner igjen.

- Vi er Commodore- og Amiga-fanatikere, akkurat som mange av dere, skriver selskapet på sin webside.

Den 5. april åpnet nettbutikken til Commodore 64 og nå tar selskapet imot bestillinger på både Commodore 64, VIC-Pro og VIC-Slim. Amiga kommer senere. Selskapet leverer over hele verden, og beregner tre ukers leveringstid. Nettbutikken er så glorete, at den ser ut omtrent som om websidene var designet på 80-tallet, dersom det hadde vært praktisk mulig. Det gjør dem fryktelig lite brukervennlige, men på en måte styggkule.

Produktene er tilgjengelig i en rekke konfigurasjoner, og Commodore USA varsler at standardkonfigurasjoner vil bli solgt gjennom retailkjeder over hele Nord-Amerika og Europa i løpet av noen måneder.

Det er ikke første gang vi har hørt om gjenoppliving av Commodore-produktene, men denne gangen er det ikke snakk om "revolusjonerende nye prosessorer" eller lignende. Nå handler det om noe mye mer realistisk, nemlig å pakke pc-komponenter inn i kabinetter som er til forveksling lik de gamle hjemmedatamaskinene.

Mekanisk tastatur

Commodore 64 benytter mini-ITX hovedkort med to-kjernet Atom 525-prosessor og Nvidia Ion2-grafikkbrikkesett. Den har 2 GB minne, og er utvidbar til 4 GB. Commodore 64 kommer i den orginale brun/beige-fargekombinasjonen, mens flere farger kommer siden.

En av fristelsene i nye Commodore 64 er ekte mekanisk tastatur fra Cherry. Slike tastaturer har langt bedre varighet og tasterespons enn vanlige tastaturer i dag, som i all hovedsak er membran-baserte. Cherry-tastaturer har en spesiell standing blant tastaturkjennere.

Kassettspiller blir det ikke. Isteden er det DVD R/W på venstresiden, mens Bluray fås som opsjon. På høyre side finnes en minnekortleser og en usb-port. På baksiden er det ytterligere 4 usb-porter, samt blant annet DVI, VGA, HDMI og Ethernet. 802.11n wlan er inkludert. Det gode, gamle strømlyset er nå omgjort til av/på-knapp.

Spill Commodore-spill

Maskinen leveres med en installasjons-cd med Ubuntu 10.04, men Commodore USA jobber med å utvikle Commodore OS 1.0, som skal inneholde emuleringsfunksjonalitet og en klassisk spillpakke. Når du installerer denne vil du kunne velge et C64-ikon fra en oppstartsmeny for å kjøre opp emulatoren, eller du kan gjøre det senere fra et mediesenterprogram i Commodore OS.

Men siden Commodore 64 samtidig er en pc er det ikke noe i veien for å installere Windows også. Commodore USA har satt opp det de beskriver som en vakker oppstartsmeny, hvor du selv kan velge hvilket operativsystem du vil starte opp.

Disney-samarbeid

Commodore har inngått en markedsføringsavtale med Disney-konsernet. I 1983 ble både Commodore 64 og filmen Tron lansert. Den 5. april lanserte Disney Tron Legacy på dvd og Blu-Ray, og da med markedsføring av den nye Commodore 64. Videoen under er den første reklamen for Commodore 64 på over 20 år:

Prisen for en Basic-konfigurasjon er 595 dollar, eller 3250 kroner. Importerer du, kommer det moms på i tillegg. Det kan synes noe høyt. Det blir spennende å se om prisen blir attraktiv nok til at Commodore-produktene går sin seiersgang verden over. Nisjeprodukt for godt voksne datamennesker er det vel uansett. Men det er mange av oss!

Lenker: Commodore USAs nettbutikk og Commodore USAs Facebook-side

Synes du dette er kult?