Da Steinkjer ble verdens navle

Da Steinkjer ble verdens navle

HANNOVER: Nord-Trøndelag er representert med fire bedrifter på Cebit takket være innsatsen til Bjørn Røstum i Innovasjon Norge.

På årets Cebit deltar 6100 selskaper. Blant dem er Suvitek, et selskap med knapt nok to ansatte, som kommer fra Steinkjer-området. Produktet til Suvitek kan godt kalles sært, til og med for Cebits omfatningsrike profil. Selskapet lager et hjelpemiddel for stor- og småviltjegere som skal måle modningsgraden av jaktkjøtt.

- Skyter du vilt, som for eksempel elg, da må den henges til modning for at kjøttet blir virkelig godt. Vår døgngradermåler beregner døgngradene nøyaktig, og forteller når viltkjøttet har oppnådd ønsket antall døgngrader ved å måle informasjon om lagringsforholdene, forklarer Jon Olav Vikan i selskapet.

Han har vært på jaktmesser før, men Cebit er noe nytt. At hans løsning ikke handler om voice over ip, eller programvare for sikkerhet, hindrer ham ikke å gjøre business som alle andre på messen.

LES OGSÅ: Alt om Cebit

Mye Steinskjer på årets Cebit

Lokalinitiativ

At Vikan og Suvitek er på Cebit skyldes initiativet til Bjørn Røstum. Røstum jobber på lokalkontoret for Innovasjon Norge i Nord-Trøndelag.

- Jeg tenkte at det kunne være bra å dra til Cebit, dette er tross alt den største datamessen i verden og noe du må ha sett hvis du er interessert i data. Så kom jeg på ideen å ta med noen selskaper fra området. Jeg kontaktet seks stykker, og alle synes det var en god ide, sier Røstum.

Som følge fikk Røstum til slutt med seg fire bedrifter, ingen dårlig resultat for et område på 130 000 innbyggere. De tre andre selskapene har helt andre produkter. Ewait, en forkortelse for "electronic waiter" , som utvikler touch-screens innebygd i bord eller terminaler.

- Våre produkter har faktisk fått en del salg i Las Vegas. Å ha terminaler med informasjon og bestillingsmuligheter er vanlig i mange hoteller og restauranter, men vår design gjør det eksklusivt. Vårt nye produkt er et bord med innebygd skjerm. Her kan kunden bestille direkte til kjøkkenet, mens ventetiden kan brukes på spill eller surfing på internett, forklarer teknosjef i selskapet, Harald Sakshaug.

De andre to selskapene fra området er Norsk Navigasjon, som markedsfører GPS Learning for navigasjons- og logistikksystemer, og Mechatron fra Verdal, som gjennom kontakter i Hong Kong utvikler all slags produkter i samsvar med kundens etterspørsel.

Hilde Magnussen er fornøyd med plasseringen av den norske fellesstanden på Cebit i år

Videreføres til resten av Norge

- Dette er et meget oppløftende initiativ som vi er veldig glad for. Klart vi skal evaluere dette, og se hvordan det kan videreføres til de andre lokalkontorene våre, sier Hilde Magnussen i Innovasjon Norge, og hovedansvarlige for den norske fellesstanden.

For ikke bare har Røstum fått med de fire selskapene, han har gjennom kunnskapsbygning i forkant gitt dem et godt utgangspunkt til å lykkes.

- Disse bedrifter er godt forberedt. De hadde møter om Cebit, hva de kan vente seg her, og hvordan de kan få mest mulig nytte ut av det. Det nytter ikke å komme her uten å ha gjort en jobb i forkant. Alle har planlagt møter før de reiste hit, sier Magnussen.

Forberedelsen gjør at de små norske selskapene ikke drukner i den gigantiske messen. Alle fire gir positive tilbakemeldinger.

Også de andre deltagerne på den norske fellestanden er stort sett fornøyd. Ikke bare er standen bra plassert midt i hall 6, i motsetning til fjorårets fiaskoplassering, men gir alle både planlagte og uventede møter. Blant selskapene er Xait og Lingit (se egen sak), og ProfitBase, som presenterer en ny versjon av sin brukervennlige datavarehus. Andre selskaper er Netalert, Zissor og Profitek.

Norge for lite

Selskapene betaler 25 000 kroner for deltagelse på Cebit. For selskaper med en egen stand blir beløpet større. For Innovasjon Norge koster det hundretusener.

- Ja, det koster å promotere det norske næringslivet. Etter den positive erfaringen Nord-Trøndelag har gitt oss, tror jeg nok bestemt vi kommer tilbake neste år med et fellesopplegg, men det må først avgjøres av sentrale krefter, sier Magnussen.

For Per Arid Sveum i Zissor er det ingen tvil. Hans selskap hadde hatt en betydelig vanskeligere hverdag uten Innovasjon Norges tilbud. Selskapet leverer løsninger for konvertering av fysiske dokumenter til elektronisk søkbar informasjon. Tekster som skannes av systemet blir digitalisert og søkbare.

- Vi er her for fjerde gang i år. Det hadde ikke vært mulig å stille ut her uten at Innovasjon Norge hjalp oss. Norge er et for lite marked, og vi får hvert år nye kontrakter, sier Sveum til Computerworld.no.

LES OGSÅ: Alt om Cebit

Komponenter