Dårlig batteritid på Surface Pro

Dårlig batteritid på Surface Pro

Microsoft Surface Pro-nettbrettet har bare halvparten så lang batteritid som Surface RT.

Dette melder PC World USA i en gjennomgang av forskjellene mellom Surface RT, som allerede er i salg, og Surface Pro, som kommer i salg i januar. Bakgrunnen er at Microsoft nå har kunngjort de amerikanske prisene på Surface Pro.

I tester som PC World har utført, viser det seg at ikke bare det rimeligere nettbrettet Surface RT, men også en rekke ultrabærbare pc-er, blant annet fra Vizio, Asus, Acer og Dell, har lengre batteritid enn Surface Pro.

Batteritiden på Surface Pro vil være maksimalt fire og halv time, skriver PC World USA. Dette er omtrent halve batteritiden til Surface RT.

Nettbrett eller ultrabærbar?

Så er det da også oppstått en debatt i USA om Surface Pro bør defineres som ultrabærbar pc fremfor nettbrett. Mange mener det vil være riktigere å se på Pro-versjonen som en konkurrent til små og kompakte ultrabærbare pc-er, inkludert Apples MacBook Air, enn som nok et nytt nettbrett.

Surface Pro, som kommer i salg utpå nyåret, skiller seg fra den rimeligere Surface RT først og fremst på de to følgende punktene:

Pro-modellen kommer med Windows 8, mens Surface RT – slik navnet antyder – kjører Windows RT.

Dessuten benytter Surface RT en strømgjerrig ARM-prosessor, mens Surface Pro kjører på en Intel Core i5-prosessor.

Den store praktiske forskjellen på de to maskinene er at Surface RT bare kan kjøre programmer som er tilpasset Windows 8, mens Surface Pro kan kjøre alle slags Windows-programmer, også programmer skrevet forut for Windows 8, i såkalt skrivebords-modus.

Surface RT er avhengig av programvare som er kjøpt gjennom Windows Store-nettbutikken. Det eneste unntaket er Microsoft Office, som skal kunne kjøres i skrivebords-modus også på Surface RT-maskinen. På Surface Pro-nettbrettet kan man derimot også godt kjøre tidligere versjoner av tredjeparts Windows-programmer som for eksempel Photoshop og Firefox.

Ytterligere en forskjell på de to Microsoft-nettbrettene er at Pro-modellen har litt høyere oppløsning, 1920 x 1080-piksler mot 1366 x 768 piksler på Windows RT. Selve skjermstørrelsen er lik, 10,6 tommer, men Pro-modellen er tykkere og noe tyngre, med oppgitt vekt på 910 gram mot Surface RTs 680 gram.

USA-prisene er klare

Microsoft i USA har nå kunngjort prisene på Surface Pro. Veiledende pris starter på 899 dollar for versjonen med 64 GB lagringsplass, og 999 dollar for 128 GB-modellen. Prisen inkluderer penn, men ikke deksel med integrert tastatur.

Surface RT starter til sammenligning på 499 dollar. Ifølge Prisjakt.no fås den rimeligste Surface RT kjøpt her til lands for rundt 5000 kroner.