De fem viktigste Mac-bærbare

De fem viktigste Mac-bærbare

Det er 20 år siden Apple lanserte sin første bærbare datamaskin. Her er de fem viktigste modellene.

Macintosh-en hadde nylig 25-årsjubileum, men den er ikke det eneste Mac-produktet vi feirer i 2009. Denne uken er det 20 år siden introduserte Apple sin første bærbare datamaskin - Macintosh Portable.

Macintosh Portable ble aldri noen stor suksess - den var dyr (den kostet 6 500 dollar - 11 313 dollar i 2009-priser; i Norge var veiledende uttsalgspris 52 000 kroner), den var tung (den veide litt over 7 kilo) og den var stor (på størrelse med en koffert). Apple lærte imidlertid av sine feil, og to år senere lanserte de PowerBook-serien - en lansering som hadde mer innovasjon og innflytelse å tilby enn Apples daværende lave markedsandel skulle tilsi.

I løpet av årene har en rekke Mac-bærbare definert Apples vei i det bærbare markedet. Vårt amerikanske søstertidsskrift Macworld.com har listet opp de fem viktigste bærbare datamaskinene som har kommet ut av Cupertino i de siste to tiårene.

5. MacBook Pro


År lansert: 2006
CPU: 1.83/2.0GHz Intel Core Duo
Opprinnelig pris: 1.999 dollar til 2.499 dollar

Hvorfor den er viktig: Innen 2006 begynte G4-prosessoren å bli gammel, bekymringen bredte seg blant Mac-fans, over om Apple var i ferd med å miste sin suverene teknologimessige ledertrøye. PowerPC G5 hadde regjert blant Mac-stasjonære en stund, men Apple hevdet at de ikke fant en måte å klemme G5-brikken inn i en bærbar datamaskin. Den eneste veien ut for Apple var ved å gå over til Intel-prosessorer, hvilket de gjorde med MacBook Pro i 2006.

Dettte ga en firedoblet økning i ytelse, og Apple tråkket opp en ny teknologisk sti som ville sikre selskapets konkurransedyktighet i dagens bærbare marked - og fremover.

4. PowerBook G4


År lansert: 2001
CPU: 400/500 MHz PowerPC G4
Opprinnelig pris: 2.599 dollar til 3.499 dollar

Hvorfor den er viktig: Som andre Apple-bærbare før den, brøt det elegante og enkle designet til PowerBook G4 med de klumpete, store og plastikk bærbare som - frem til da - hadde dominert markedet.

PowerBook G4 kom i et slitesterkt titanium-kabinett som var til å sikle av. Bare 2,5 centimeter tykk og helt flat var den også Apples tynneste bærbare på den tiden.

PowerBook G4-serien fortsatte å nå nye høyder med gradvise endringer over årene, men ingen vekket like mye oppsikt som den første modellen lansert i 2001.

3. iBook


År lansert: 1999
CPU: 300 MHz PowerPC G3
Opprinnelig pris: 1.599 dollar

Hvorfor den er viktig: iBook-ens radikale sukkertøyfargede design overskygget en mye viktigere endring under overflaten: integrert trådløs Ethernet-støtte. iBook kom med en innebygd antenne og en slot for et internt AirPort-kort, Apples implementering av den trådløse standarden 802.11b - en verdensførste for alle bærbar-produsenter.

Apple var de første til å erklære at wlan var fremtiden. I dag kommer alle bærbare med en eller annen form for trådløs nettverksstøtte, og det hele startet med iBook i 1999.

2. PowerBook 520


År lansert: 1994
CPU: 25 MHz MC68LC040
Opprinnelig pris: 2.270 dollar

Hvorfor den er viktig: PowerBook 520 revitaliserte PowerBook-merket med en rekke nye funksjoner, som innebygde stereohøyttalere, Ethernet og PC Card-slots. Den var også verdens første bærbare datamaskin som kom med en berøringsfølsom styreflate i stedet for den gamle styrekulen.

Styreflatens sentrale posisjon satt også en standard som de fleste bærbare maskiner i dag følger. Mac-er viste seg å ha særlig innflytelse på bærbare maskiners peke-enheter på grunn av de grunnleggende grafiske egenskapene til Mac OS.

1. PowerBook 100


År lansert: 1991
CPU: 16 MHz MC68HC000
Opprinnelig pris: 2.500 dollar

Hvorfor den er viktig: Apples PowerBook 100 var, sammen med 140 og 170, starten på Apples lengelevende serie med PowerBook-maskiner, et kulturelt viktig merke som ville dominere Apples bærbare tilbud frem til overgangen til Intel-prosessorer i 2006. PowerBook 100 tok fatt på tre store problemer kritikerne hadde med Macintosh Portable fra 1989 - størrelse, vekt og pris.

Før PowerBook-serien kom få bærbare datamaskiner med innebygd styrekule og ingen av dem hadde den fremtredende midt-posisjonen som på Apples bærbare.

Hvilken bærbare Mac er din favoritt?

Les om: