For de små med store krav

For de små med store krav

Fujitsu kan gi mindre bedrifter en grunn til å rydde i maskinparken.

- Vi lanserer en ny generasjon servere. I først omgang er det fire maskiner, sier Darius Hakimi, nytilsatt produktsjef for industristandard maskiner i Fujitsu.

Det er to monteringsmaskiner RX200 og RX300, en tårnmodell TX300 og et nytt maskinblad BX922.

Kan rydde opp

Fujitsus maskiner favner mange kunder og mange behov. Maskinene har en kapasitet, en pris og en miljøprofil som bør få mindre virksomheter til å rydde opp i gamle maskiner og applikasjoner.

Mer effektive strømforsyninger er ett miljøelement. Mindre strømkrevende prosessorer og minne to andre.

- Det vil maksimalt være 20 – 30 prosent dyrere i anskaffelse å kjøpe en miljøvennlig utgave av de nye maskinene. Med en varighet på fire til fem år, vil innsparingen komme i form av reduserte strømutgifter, sier Raymond Olaussen, teknologidirektør i Fujitsu.

Fujitsu er ikke alene. I USA har Hewlett-Packard lansert 16 forskjellige maskiner, Dell ni og IBM fem. Hewlett-Packard skal ha sin internasjonale lansering 29. mars. I løpet av de nærmest månedene forventes også Cisco og Oracle/Sun å lansere.

I siste kvartal 2009 ble det ifølge analyseselskapet IDC solgt 2,2 millioner tjenestemaskiner, en vekst på 4,5 prosent. På grunn av prisreduksjon sank omsetningen med 3,2 prosent. Verdien av industristandard maskiner i fjerde kvartal økte med 14 prosent til 7,6 milliarder dollar.

Ny prosessor

Lanseringene skyldes først og fremst Intels nyeste prosessorlansering av Xeon 5600, eller Westmere som den har blitt kalt. Prosessoren kommer enten med seks eller fire prosessorkjerner.

For spesielle oppgaver oppnår Xeon 5600 høyere ytelse med fire kjerner enn med seks. Det skyldes høyere klokkefrekvens med fire kjerner og bedre tilgang til minnet som blir en flaskehals for prosessorer med mange kjerner.

Xeon 5600 har en rekke fortrinn i forhold til tidligere prosessorer som Xeon 5500 fra 2009.

For det første produseres Xeon 5600 i 32 nanometers produksjonsteknologi hvilket gir 30 prosent lavere strømforbruk enn forgjengeren med 45 nanometers produksjon med samme ytelse.

I tilegg har Intel bygget inn to sikringsfunksjoner, en for kryptering og dekryptering, en for sikrere oppstart og flytting av applikasjoner mellom virtuelle maskiner. Krypteringsfunksjonaliteten benytter nye instruksjoner for å håndtere den mye brukte krypteringen AES (Advanced Encryption Standard).

Videre har Intel utviklet forbedret funksjonalitet for håndtering av virtuelle maskiner, evnen til å øke klokkefrekvensen og trådteknologi med to tråder per kjerne.

Mange frittstående

- Vi selger tradisjonelt mange Tower-modeller i det norske markedet til kunder som ikke har Rack, fremhever Raymond Olaussen.

TX300 er det nye frittstående tilbudet til kunder som ikke vil investere i et monteringskabinett. TX300 har til tross for beskjedne dimensjoner plass til to prosessorer med tolv bearbeidingskjerner, inntil 192 GB minne og 20 2,5 tommers platelagre. I praksis er minnekapasiteten halvparten fordi små virksomheter ikke vil investere i det mest avanserte minnet som er mye dyrere.

Med 500 GB platelagre med SATA-tilkobling blir det 10 TB, med 300 GB SAS-tilkobling blir det 6 TB. Dette er lagringskapasitet som bare de store virksomhetene hadde for noen år siden, men med en lagringsvekst på mer enn 30 prosent årlig vil mange ha behov for å skaffe mer arkivplass.

Mindre virksomheter kan virtualisere sine applikasjoner og lagre sine data i TX300. Utfordringen blir sikring av applikasjoner og data. Bedriftene må sammen med sine leverandører finne frem til gode løsninger.

Til tross for at de inntil 20 platelagrene sitter foran i kabinettet er det ifølge Fujitsu ingen hindring for avkjøling fordi platelagrene har en perforert front for å lede kald luft gjennom kabinettet.

Fujistsu selger mest 38U høye skap. Hvorfor kan du lese på neste side!

Les om:

Komponenter