Del det mobile bredbåndet

Har du dekning og tilgang til mobilt bredbånd på hytta, kan du tilby hele familien trådløs internett.

Publisert Sist oppdatert

En av de mest spennende funksjonene som skulle komme i Windows 7, var muligheten til å opprette såkalte «My WiFi», bedre kjent som MiFi.

Til tross for at MiFi er et registrert merkevarenavn som tilhører forskjellige selskaper i ulike land, foretrekker mange å benytte dette navnet som betegnelse på trådløse nettverk som er basert på mobilt bredbånd. For øvrig kan det nevnes at konseptet fungerer like bra med tradisjonelle trådløse nettverk (WiFi) som mobilt bredbånd.

I USA har MiFi blitt en stor suksess fordi det gjør det mulig å dele mobilt bredbånd, for eksempel et 4G-nettverk, mellom flere personer i en husstand der man ikke har tilgang til bredbånd. Foruten personer som bor i strøk med ingen tilgang til bredbånd, er hovedbrukerne av MiFi-er primært personer som reiser og trenger tilgang til internett på flere enheter om gangen, for eksempel smartmobilen, nettbrettet og den bærbare.

På reise og på hytta

Her i landet er et potensielt bruksområde på hytta og selvsagt på reiser. Har du dekning og tilgang til mobilt bredbånd på hytta, kan du tilby hele familien trådløs internett.

Som regel må man ha en dedikert enhet, en såkalt MiFi-ruter, for å opprette et nytt trådløst nettverk som kan fordele det mobile bredbåndet. Ved hjelp av verktøyet Connectify er en slik boks overflødig så lenge du har med deg en bærbar pc. Takket være dette verktøyet kan du gjøre din bærbare pc til en MiFi-ruter.

Programmet kommer i to utgaver, en gratisversjon kalt Lite og en betalutgave kalt Pro. Sistnevnte utgave koster rundt 180 kroner og leveres ikke overraskende nok med langt større funksjonalitet enn gratisversjonen. Rent ytelsesmessig skal det ikke være noen forskjeller.

De to viktigste forskjellene er at man ikke kan dele et mobilt bredbånd i gratisversjonen. I tillegg, har man heller ikke mulighet til endre det fulle navnet på det trådløse nettverket som opprettes. Du må med andre ord leve med et nettverksnavn (SSID) som er prefikset med Connectify foran seg. Nå er dette neppe et problem på et hotell eller på hytta, men dette kan være et større problem i tettbygdestrøk/byer hvor mange kan benytte seg av samme programvare med liknende SSID-er. Da kan det være vanskelig å skille nettverkene fra hverandre, selv om vi, for å være helt ærlig, tror neppe dette vil være et problem.

Latterlig enkel installasjon

Det er meget enkelt å komme i gang med verktøyet. Installasjonen er latterlig enkelt, men krever en omstart for å fungere. Etter omstarten blir man møtt med en velkomstskjerm som krever at man setter et nettverksnavn og passord. Ikke ulikt oppsettet av en helt ordinær ruter, altså.

Fra verktøyets hovedmeny har man også muligheten til å velge sikkerheten på nettet som skal opprettes. Man har muligheten mellom å opprette et åpent nettverk (ingen passord), WEP- eller WPA2-kryptering. Standardvalget er WPA2. Når de nødvendige detaljene er tastet inn, er det bare å trykke på knappen som heter «Start Hotspot» for at nettverket skal opprettes.

Connectify Lite

Pris: Gratis / ca. 180 kroner for pro-utgaven

Internett: connectify.me

Funksjonalitet utover å opprette selve nettverket inkluderer overvåkning over klienter som er koblet til nettverket. Dette gjøres ved å trykke på fanen som heter «Clients» fra programmenyen. Fra denne menyen har man også mulighet til å kaste ut brukere fra nettverket.

Sikkerhet

Ifølge utviklerens nettside er sikkerheten ivaretatt gjennom en enkel brannmur. Brukere som har kjøpt den profesjonelle utgaven, får tilgang til mer avansert brannmur i tillegg til egne administrasjons-, medie- og fildelingsfunksjoner. Disse funksjonene finnes under «Services»-fanen.

Det eneste funksjonen vi savner i betalingsversjonen er muligheten til å få en enkel oversikt over hvor mye data som er blitt lastet opp og ned, både per enhet og totalt.

Etter en lengre periode med testing må vi si at Connectify kan være et nyttig verktøy som kan adressere flere behov: alt fra enkel internettdeling på reiser og på hytta til utvidelse av det trådløse nettverket hjemme. Det er bare synd at gratisversjonen ikke tillater deling av mobile bredbånd. Samtidig er 180 kroner ikke mye om man sammenligner med hva en fysisk MiFi-ruter koster. Nå skal det sies at en fysisk ruter har et par fordeler, men i praksis er det ikke snakk om de store forskjellene.