Denne Apple-maskinen floppet

Denne Apple-maskinen floppet

Ikke alt Apple tar i blir til gull: I morgen fyller Lisa 30 år.

I morgen fyller Apples Lisa 30 år.

Local Integatet Systems Architecture, påstod Apple at Lisa stod for, men det er også navnet på datteren til Steve Jobs.

Hun ble dessverre ingen suksess, til tross for å være første datamaskin til å både være utrustet med mus og grafisk brukerflate.

Nå er Lisa historie på lik linje med Pippin, Macintosh Portable, Newton og Power Mac G4 Cube, påpeker Comon.dk.

Dyr

Ideen stammet tilbake til '78, men endret seg. Det var Steve Jobs snartur innom Xerox Parc i 1979 som skapte endring i planene.

For Xerox' forskere utviklet det som skulle bli forløperen til moderne grafiske systemer, slik som flyttbare vinduer, menuer, ikoner og styring med mus.

Steve Jobs gravde seg imidlertid på klassisk vis altfor langt ned i detaljstyringen og perfeksjonismens verden, og ble tvunget til å forlate Lisa-prosjektet.

19. januar 1983 var Lisa klar til å vises frem, men ble ikke helt som folk ventet. I stedet for å koste 2000, kostet hun 10.000. Dollar, altså. 1983-dollar. Da fulgte det riktignok med flotte programmer som Lisacalc, Lisagraph, Lisadraw, Lisawrite, Lisaproject, og Lisalist. Det ble senere lansert en billigere modell uten disse programmene.

I 1984 kom Lisa 2, senere kalt Macintosh XL, og heller ingen sukess. For dyr og for treig. Forsvant etter få måneder.

Trøst

Men samtidig jobbet en annen del av selskapet med Macintosh-plattformen, som er en helt annen historie, vi kaller dem i dag ofte bare for Mac. Og i og med at Lisa og Mac begge på den tiden brukte Motorolas 68000-prosessor, var det lett å flytte programvaren fra Lisa og over til Mac.

Og en trøst for Lisa er at selv om hun floppet, regnes hun likevel for å være den første kommersielle datamaskin med grafisk brukerflate og mus.

Den kan også ses som forgjenger til de moderne integrerte datamaskinene som Imac.

Les om:

Komponenter