Derfor er Thunderbolt-kabler dyre

Apples magi sitter i kontakten.

Publisert Sist oppdatert

En to-meters Thunderbolt-kabel fra Apple koster voksne 379 kroner.

Men det viser seg at denne prisen, om enn høy, er berettiget. For å få til all herligheten som Thunderbolt representerer trenges det spesielle kabler. Apples to meter lange kabel koster altså nærmere 400 kroner, men iFixit har dissikert en slik ledning og oppdaget at det sitter overraskende mye høyteknologi skjult i selve kontakten. Dette forklarer nok prisen.

Rask dataoverføring

Apple og Intels nye lynraske I/O-grensesnitt Thunderbolt krever både ny hardware på maskinvare-siden og også ny kabling. Til gjengjeld oppnås det hastigheter av en annen verden - med to uavhengige kanaler på 10 Gbps hver.

Thunderbolt brukes som grensesnitt både for å knytte eksterne enheter som harddisker opp mot en Mac og for at man skal kunne koble seg opp mot en annen Thunderbolt-Mac. På samme måte som FireWire kan to Mac-er kobles mot hverandre, hvorpå den ene maskinen settes i en target-modus for dataoverføring. Perfekt for overføring av personlige data og programmer fra en gammel til en ny Mac.

Og som om ikke det var nok kan samme kabel brukes for å koble til eksterne monitorer eller for å bruke en ny iMac som skjerm for en MacBook Pro med Thunderbolt. En skjerm skal alltid plasseres sist i en Thunderbolt-kjede, men hele seks enheter kan kobles sammen i samme lenke.

Trekker ikke ned hastigheten

Fordelen med Thunderbolt-grensesnittet er også det faktum at enheter i midten av en lenke med lavere ytelse ikke trekker ned hele lenken, slik usb har for vane. Thunderbolt-kanalen er utviklet slik at den kan tilpasses dynamiske laster. Selvsagt må derfor også Thunderbolt-enheter som skal serie-kobles ha minimum to TB-kontakter - en for inn og en for ut.

Den underliggende arkitekturen for Thunderbolt er PCI Express - benyttet av alle Mac-er og mange pc-er. Apples mobile iOS-enheter er ikke bygget opp med denne teknologien, og vil derfor ikke støttes med det første. Men det spekuleres i om det vil dukke opp adaptere, ikke minst for å kunne koble til usb-enheter. Kjenner vi Apple rett vil nemlig usb-porten forsvinne fra nyere Mac-er til fordel for rene Thunderbolt-maskiner.

Det er fremdeles noe uvisst om Thunderbolt-porten er integrert på en slik måte i Mac-arkitekturen at man kan boote en maskin fra en ekstern Thunderbolt-harddisk. Det er rimelig å anta dette, på samme måte som man kan gjøre dette med FireWire- og usb-disker. Så langt har de første eksterne diskene vist seg å være relativt kostbare, men dette vil endres over tid.

Hittil er det bare de nyeste MacBook Pro og iMac-ene som har integrert Thunderbolt, men det ventes nye MacBook Air-modeller snarlig - og da antakelig også med Thunderbolt.

Du kan lese mer om Thunderbolt hos Apple her . Se en Intel-demo av Thunderbolt nedenfor. Via iFixit