Derfor trenger du ikke nettbrett

Derfor trenger du ikke nettbrett

Lei maset? Her er de viktigste grunnene til å holde seg unna Ipad & co.

Mennesket trenger nettbrett slik elg trenger hårnett. Dette ett år gamle jungelordet gjelder alle som betrakter det nyeste nettbretthysteriet med skepsis.

De fleste steder som selger forbrukerelektronikk bombarderer sine kunder med informasjon om siste nytt på nettbrettfronten. Men det er ikke slik at folk skal tro alt de hører om den nye dingsemanien. Selv om de godt betalte medlemmer av den skravlende samfunnsklassen mener dette forandrer alt.

Det forandrer noe. Men som vi i samarbeid med Computerworlds nyhetstjeneste skal se på, er det gode grunner til å vente litt, eller simpelthen la være å rive i et brett.

Et bidrag til elektronikkhaugen

Om man har prøvd et brett eller mange, så har man all grunn til å være skeptisk. Apple omstartet dette markedet i fjor vår. De skapte hysteri i menigheten med sin relative tunge nettbrettsak, med treg nettleser, høye pris og behov for dyrt tilleggsutstyr for å bli noe i nærheten av å egne seg for praktisk bruk. Samsung svarte med sin lette, men mindre lekre Galaxy Tab et halvår senere. Etter det har utvalget blitt bedre. Og også noen av enhetene er rettet mot bedriftsmarkedet, slik som Fujitsu-brettene.

La oss være rause, og si at det finnes praktiske bruksområder for noen brukere av nettbrett. Til og med for grupper av brukere. Det er heller ikke slik at nettbrett er en blindvei. Mange av formfaktorene vil vi se i årevis framover.

Men mange som ikke har et spesifikt behov for et nettbrett vil i løpet av ikke for lang tid finne ut at det bare er nok en elektronisk dings med glætt overflate som blir liggende og slenge. Om man ikke får ut fingeren og selger den i tide, som undertegnede gjorde med sin Ipad etter ei uke i fjor sommeren. Nettbrettet var det mest ubrukelige produktet jeg testet i 2010. For den som lurer: Det sier en masse.

Her er grunnene til at du trygt kan ignorere nettbrett:

1. Ikke spesielt mobile

De fleste nettbrett går ikke i lomma på noen normale dagligklær. Så en type veske må til. Om man faktisk vil bruke et nettbrett som et Apple-brett til noe virkelig nyttig, så må det tastatur, skjermfille, holder, strømforsyning, usb-overgang og minnekortleser til i tillegg. For halvparten av prisen for alt dette får man en drøy kilo bærbar pc med bedre prosessor, flere bruksområder, sikkerhet, lagerplass og programvareutvalg.

Selv om man bærer nettbrettet i neven, er det en plage også på korte turer. Og risikoen for å miste, glemme igjen eller bli frastjålet en slik sak er ikke akkurat liten når den er så synlig. Ikke glem at det fortsatt er en overpriset sak med avtagere som er villig til å betale godt for den.

Som ebokleser er de fleste nettbrettene for tunge. Normale bokormer vil ikke finne på å lese bøker på over en halv kilo andre steder enn på lesesalen. Dedikerte ebøker som Kindle har rett vekt, og er like portabel som en ekte bok.

2. Enda en dings å drasse på

En observasjon man ofte har gjort seg blant de vanlige dingseløvene av venner, bekjente og kolleger er at de etter noen ganske korte uker lar nettbrettet ligge igjen. Det er for stort, for tungt og/eller for lite brukbart sånn til hverdags. En god smarttelefon gir grei nettsurfing og epostlesing, og app-utvalget er bedre. Skal man seriøst jobbe på farten, vil en bærbar pc trumfe nettbrett på grunn av bedre periferiutstyr, lagringsplass, kapasitet, sikkerhet og applikasjonsutvalg.

Nettbrettet har den egenskapen at den egentlig ikke erstatter noen annen enhet fullt ut. Det blir et morsomt supplement, en stund, deretter blir det lett et ork. For den som ikke ”må” smykke seg med et nettbrett for å vise at man er med i trendene, blir det fort grunner til å unnskylde seg for hvorfor man ikke tar det med seg.

Bruken av bærbar pc, stasjonær arbeidsstasjon og smarttelefon går ikke nødvendigvis ned. Og vips har man fått nok en skjerm å synke ned i. Om det nå er målet for det gode liv.

Her ligger i og for seg den største fordelen med de nyeste generasjonene nettbrett fra i år. Fleroppgavekjøring gir sofasurfing med musikkfølge på en måte en bærbar ikke klarer. Men en god smarttelefon gjør det samme, på en firedel av vekta og halvparten av skjermen. Venter du litt, vil en ny generasjon nettbrett gjøre dette enda enklere.

For de fleste er det dyrt, overpriset luksusprodukt som kommer i tillegg i den hjemlige dingsefarmen. Les videre på neste side!

Les om:

Komponenter