Dette blir med til iCloud

Dette blir med til iCloud

MobileMe-migrasjonen er i gang for utviklere. Se hva som blir med over til den nye skytjenesten.

Denne helgen ga Apple klarsignal for utviklere til å flytte MobileMe-abonnementer over til iCloud. Hittil har det bare vært mulig å opprette nye iCloud-brukerkontoer - også disse under me.com-toppdomenet.

Digital flyttesjau

Men nå er det altså mulig å overføre en eksisterende MobileMe-konto over til iCloud. I første omgang gjelder dette kun registrerte utviklere som har lastet ned tilsvarende programvare (egne Lion 10.7.2-utgaver, en spesialversjon av Safari 5.1, iCloud beta 6 samt iOS 5 beta 5), men en endelig versjon kryper altså nærmere og nærmere.

iCloud, Apples nye skybaserte lagrings- og kommunikasjonstjeneste, blir en integrert del av iOS 5 for iPhone og iPad. iOS 5 forventes å bli lansert samtidig med ny(e) iPhone-modell(er) i løpet av høsten, antakelig i september. På Mac-en trenger man tilsvarende OS X 10.7 Lion for å kunne knytte seg opp mot Apples digitale sky.

Selvfølgelig må også applikasjonene tilpasses dette - Apple har selv lansert egne iCloud-klare beta-versjoner av iWork-produktivitetssviten for iOS (Pages, Keynote og Numbers). På Mac-en finnes det tilsvarende en betaversjon av iPhoto, som kan knyttes opp mot iCloud-tjenesten PhotoStream.

Selve migreringen er utrolig enkel, og alt skjer via et par trinn i Safari via adressen me.com/move. Det som ikke blir med over er Dashboard-widget-synkronisering, dock-enhet-synkronisering, nøkkelringer, e-post-signaturer, regler for e-post-konti, såkalte SmartBoxes i Mail samt innstillingene for Mail.

Webapper

Det er nå klart at Apple fremdeles beholder web-apper av iClouds kommunikasjonstjenester som e-post, kalender og kontakter. I tillegg er det webtilgang for Find My iPhone-tjenesten, som nå også suppleres med en tilsvarende Find My Mac-funksjon.

En nyhet som tilkommer er en egen webapp for iWork - hittill er det kun mulig å synkronisere dokumenter mellom iOS-enheter. Fra iCloud-webgrensesnittet kan dokumentet i tillegg lastes ned til en Mac. Tilsvarende kan også dokumenter lastes opp til de respektive appene. De samme dokumenttypene som er støttet av Apples iWork.com-testside for dokumentdeling fra skrivebordet er tilgjengelig.

Det skal samtidig sies at det ikke er mulig å redigere dokumentene via en nettleser. Dette er sammenfallende med Apples skystrategi der det er de forskjellige maskinvareenhetene med egne apper som er arbeidsplattformen, og ikke nettleseren slik Google har lagt opp til.

Også bokmerke-synkronisering vil fremdeles være mulig i iCloud. Det som derimot utgår er iWeb-publisering av nettsider fra Mac-en, Galleri-funksjonen for bildedeling (erstattes til en viss grad av PhotoStream) samt iDisk, Apples nettbaserte harddisk.

iCloud-dokumenter og lagringsplass

Dokumentene som synkroniseres og lagres over iCloud krever støtte for dette i en app, enten det er på en Mac eller under iOS. For ren opp- og nedlasting av filer vil det altså fremdeles være et marked for tjenester som Dropbox, som en rekke apper for både OS X og iOS har inkorporert støtte for. Antakelig (og forhåpentlig) vil en god del disse også tilby iCloud-støtte etterhvert.

Nylig ble det kjent hva Apple tar seg betalt for lagringsplass på iCloud. I utgangspunktet er tjenesten gratis for alle dens moduler, og inkluderer da inntil 5GB med lagringsplass for dokumenter. Mot dette regnes ikke e-post, bilder via PhotoStream eller iTunes-filer. Men det går an å kjøpe seg ekstra plass i tre inkrementer - 10GB ekstra koster 140 kroner, 20GB ekstra koster 280 mens 50 GB ekstra koster 700 kroner. Alle priser er per år.

MobileMe-kunder

Men dersom du allerede er en MobileMe-kunde fra før, vil du beholde dine 20GB med lagringsplass helt ut til utgangen av juni til neste år. Deretter velger du selv hvilken pakke du ønske å gå over på. Nå kan jo 5GB virke som ganske mye å ta av i utgangspunktet, men om en velger å ta ibruk iCloud som backupstasjon for iPhone eller iPad, får gigabytene for ben å gå på.

Det er ikke noe must å gjøre det på den måten, du kan fremdeles synke mot en Mac enten via kabel eller over WiFi via iTunes, men det er unektelig noe elegant over å la skyen ta seg av dette også. Tar du i bruk en ny iPhone eller iPad, er det bare å knytte seg opp mot iCloud-kontoen via WiFi så blir den satt opp med apper, innstillinger, dokumenter og det hele.

Stort enklere blir det ikke - det hele er et ledd i Apples strategi for å kutte usb-navlestrengen mellom iOS-enheter og datamaskinen i en "etter-pc verden". For øvrig kan det nevnes at også de nyeste MacBook Air-maskinene som Apple nå leverer kan kjøre reinstallering av OS X 10.7 Lion rett fra Apples servere over WiFi.

Spørsmål og svar

Apple har gjort tilgjengelig en OSS-side for spørsmål som eksisterende MobileMe-kunder måtte ha i forbindelse med translasjonen over til iCloud - les mer om dette her . Du kan lese mer om Apples iCloud-sky her .

Les om: