Dette er iPad

Dette er iPad

iPad er navnet. Hva kan den brukes til?

Steve Jobs har lansert iPad. Apple-sjefen kaller iPad et produkt midt mellom iPhone og bærbare pc-er.

iPad kommer i seks varianter. Alle har støtte for trådløst nettverk etter 802.11n-standarden. Tre av dem har dessuten støtte for 3G-mobilnettet. Modellene uten 3G-støtte ventes å bli tilgjengelig i mars i hele verden, mens modellene med 3G kommer i april, i første omgang i USA og utvalgte land - det er foreløpig ikke klart om Norge er blant disse.

Detaljer om tilgjengeligheten internasjonalt samt om prisene i de forskjellige land blir kunngjort senere, melder Apple. Macworld.no antar at prisene i Norge vil ligge mellom i underkant av 4000 kroner og i overkant av 8000 kroner avhengig av konfigurasjon.

Bruksområdene er for iPad er til dels de samme som har vært knyttet til mini-bærbare pc-er eller netbooks: internett-surfing og e-post, samt enkel håndtering av bilder og musikk. Video og spill har gjerne fungert dårlig på svake minibærbare, men iPad skal håndtere dette bra, ifølge Jobs.

Egen nettbokhandel

I tillegg kommer e-bøker, som Apple nå lanserer en egen nettbokhandel for: iBookstore.

Apple-ledelsen har lenge uttrykt skepsis til minibærbare pc, og dette ble gjentatt under lanseringen av iPad. Selv om det gjenstår å se hvor effektivt iPad håndterer tyngre data som spill og video, hevdet Jobs under lanseringsshowet at iPad gir en bedre internett-opplevelse enn noen pc er i stand til.

iPad kommer med 12 spesialtilpassede iPad-programmer, men slektskapet med iPhone er sterkt, og iPad kan kjøre nesten all tilgjengelig programvare for iPhone direkte, i alt over 140 000 programmer. Da må man imidlertid enten kjøre programmet i et lite vindu på skjermen eller fordoble visningsstørrelsen. Det gjenstår å se hva det vil gjøre med kvaliteten på skjermbildet.

Apple har imidlertid lansert utviklerverktøy for iPad, slik at folk og firmaer som har utviklet programmer for iPhone lett skal kunne tilpasse dem til iPad. Dermed får iPhone-programutviklerne plutselig et helt nytt marked å boltre seg på.

9,7-tommers skjerm

iPad har en 9,7-tommers berøringsfølsom lcd-skjerm med LED-bakbelysning. Oppløsningen er på 1024x768 piksler.

Maskinen kommer i tre konfigurasjoner, med 16, 32 eller 64 gigabyte Flash-minne for lagring og en nyutviklet prosessor på 1 GHz. Hver av disse konfigurasjonene kan igjen kjøpes med eller uten 3G-støtte - sistnevnte trengs for å kunne bruke internett via mobilt bredbånd.

Ellers synkroniseres iPad med Mac eller Windows-pc på samme måte som iPhone og iPod touch. Det betyr at man har full tilgang til sine kontaktdata, musikk, bilder videoer og så videre.

På den trykkfølsomme skjermen får man frem et «virtuelt» tastatur når man ønsker å skrive eller trenger å taste inn passord, innloggingsdata og så videre.

Maskinen kan holdes både vertikalt og horisontalt. Som tilbehør kan man dessuten få kjøpt tastatur der iPad monteres på skrå, som skjermen på en bærbar pc.

I praksis betyr dette at iPad ikke bare er et «surfe- og spillebrett», men langt på vei også kan brukes som en fullverdig bærbar pc. Apple har lansert iWork for iPad, en spesialtilpasset versjon av Apples enkle kontorprogrampakke med tekstbehandling, regneark og presentasjonsprogram. Programmene fås kjøpt separat - prisen i USA er snaut 10 dollar for hvert program.

iPad skal kunne være i drift i 10 timer før batteriet må lades opp. Maskinen er cirka 1,25 cm tykk og veier rundt 680 gram.

Apples lanseringsshow onsdag kveld var et av tidenes største på it-sektoren, i hvert fall hva gjelder forventning og oppmerksomhet fra et globalt publikum. Flere nett-tjenseter gikk ned som følge av trafikken, inkludert CoverItLive-tjenesten som vi her hos Macworld.no kjørte under lanseringen. Dette rammet både våre egne lesere og lesere som fulgte oss via VG. Vi beklager dette.

Les om: