Dette irriterer iPhone-brukerne mest

Dette irriterer iPhone-brukerne mest

Utydelige knapper, stygge ikoner på hjemskjermen. Her er fem ting som går iPhone-brukerne på nervene.

iPhone er kjent for å være en brukervennlig telefon, men det finnes likevel mange applikasjoner på App Store som frustrerer brukerne. Problemene stammer i stor grad fra dårlig programdesign.

Create with Context, et firma som blant annet hjelper Adobe og Yahoo med design og analyser, tok en gjeng iPhone-brukere til sin lab i Silicon Balley for å finne ut nøyaktig hvor irritasjonen ligger.

Resultatet viste at følgende fem design-brister er de som går iPhone-brukerne mest på nervene:

Inkonsekvente knapper

En plussknapp lengst oppe i høyre hjørnet i både kalenderen og verdensklokken fungerer på omtrent samme måte, men i Safari ligger den på et annet sted. Problemet forverrer seg når knapper med likt utseende har ulik funksjonalitet mellom applikasjoner (se bilde 1)

Hva skjer om jeg trykker her?

Mange programmer har problemer med knapper hvis formål ikke fremkommer av utseendet, og i blant er direkte villedende. Også her er Apples eget Safari et eksempel: Nybegynnerne i testpanelet til Create with Contexts prøvde å bruke X-en i adressefeltet som en "Gå til"-knapp og Google-søkeknappen (et forstørrelsesglass) for å zoome inn teksten. Og hva gjør egentlig knappen nederst til høyre i Google Maps?

Jeg trykket ikke på den fordømte knappen!

Hvis alle iPhone-brukere hadde små, nette hender og alltid brukte telefonen sin i rolige forhold, skulle dette kanskje ikke by på noe problem, men i virkeligheten hender det ofte at brukerne trykker på feil knapp bare fordi knappene ligger altfor nære hverandre. Ta for eksempel kalenderprogrammet der plussknappen for ny hendelse ligger tett innpå pilen som tar deg til neste måned.

Hvor er mine visuelle ledetråder?

Et stort antall programmer på App Store har funksjoner som brukerne må gjette seg til eller få forklart for seg (eller bare oppdage til ved en tilfeldighet). Visste du for eksempel at du kan zoome ut i Google Maps ved å trykke en gang med to fingre? I Create with Contexts test viste det seg at mange brukere ikke fikk med seg at det fantes flere innstillinger hvis de scrollet nedover i innstillingene, fordi teksten lå sånn til at de ikke trodde det fantes mer.

Stygge ikoner på hjem-skjermen

Stygge ikoner er en annen designfeil som kan få brukere til å avstå fra å trykke på et program i App Store. Et dårlig designet ikon gjorde at testerne til Create with Contexts ofte bare ignorerte et program, uansett navn, funksjon eller karakter i butikken. Navnene på applikasjonene var også viktig for iPhone-brukerne. Jo enklere navn, jo lettere var det å huske hva programmet gjorde.

Fra CIO.com via Macworld.se.

Les om: