Dette er nye iPad mini

Dette er nye iPad mini

Alt du trenger å vite om Apples 7,9-tommer nettbrett, iPad mini.

Apple har endelig lettet på sløret for en av årets mest rykteomspunnede produkter.

Med sin 7,9-tommer store skjerm er iPad mini selskapets første fremstøt inn i markedet for mindre nettbrett

- Hva kan du gjøre med iPad mini som du ikke allerede kan gjøre med fjerdegenerasjons iPad? Holde den i én hånd, sa Apples markedssjef Phil Schiller i sin introduksjon av det nye nettbrettet.

Tynnere, lettere

Så det er denne «lettere» kategorien iPad mini faller i - for den som synes vanlige iPad er for stor, men som ønsker en større skjermflate enn iPhone byr på. Og sammenlignet med vanlige iPad er iPad mini både tynnere og lettere.

iPad mini er 7,2 millimeter tykk - 23 prosent tynnere enn den nye, fjerdegenerasjons iPad, som også ble lansert i går. "Like tynn som en blyant", fortalte Schiller. Den veier 308 gram, hvilket er halvparten av den forrige iPad-en. "Like lett som en notatblokk", sa Schiller.

Den mindre formfaktoren gjør blant annet at kantene rundt ikke er i samme størrelse hele veien rundt. I portrettmodus er høyre og venstre kant smalere enn på vanlige iPad. Hviler du tomlene langs dem, vil du dermed berøre skjermen. Fordi mange holder nettbrettet på denne måten, har Apple imidlertid tilpasset iOS slik at den håndterer bevisste og ikke-bevisste berøringer bedre.

- iPad mini kan gjenkjenne om tommelen din hviler på skjermen eller om du berører den med vilje, sier Apple, ifølge MacStories.

Ikke Retina-skjerm

Den 7,9-tommer store skjermen har en oppløsning på 1024x758 punkter, hvilket er samme oppløsning som første iPad og iPad 2. Formatet er 4:3. Fordi iPad mini bruker samme oppløsning som tidligere generasjoner iPad, vil ikke utviklere måtte oppdatere sine apper for at de skal fungere med den nye enheten.

iPad mini har ingen Retina-skjerm som tredje- og fjerdegenerasjons iPad. Disse modellene har en oppløsning på 2048x1536 punkter og har en punkttetthet på 264 ppi. iPad mini-skjermen har en punkttetthet på 163 ppi. Skjermen til iPad 2 har en punkttetthet på 132 ppi. Det gjenstår å se hvor mye mindre skarp iPad mini-skjermen fremstår sammenlignet med toppmodellene av iPad.

Når det gjaldt å komme frem til selve skjermstørrelsen sa Phil Schiller at Apples ingeniører jobbet for å lage enheten mindre, men "ikke så liten at den slutter å være nyttig". Ifølge Schiller er iPad mini optimal for de samme oppgavene som iPad med 9,7-tommer stor skjerm: spill, Facebook, surfe på nettet, lese magasiner og bøker, skrive e-post, GarageBand, iWork og så videre.

- Bedre enn Nexus 7

Apple er som kjent ikke første ute med et mindre alternativ på nettbrettfronten. Google Nexus 7 og Amazon Kindle Fire HD går for å være to av de sterkeste konkurrentene i denne kategorien. Phil Schiller gjorde imidlertid et poeng ut av hvorfor deres iPad mini er bedre enn disse, og trakk spesielt frem Nexus 7 (som har 7-tommers 16:10-skjerm).

- iPad mini har en litt større skjerm enn Nexus 7, noe som gjør den bedre å surfe med. iPad mini kjører dessuten eksisterende iPad-apper, mens konkurrenter ofte kjører utstrukkede smarttelefon-apper, noe som gir en dårligere brukeropplevelse, hevder Schiller.

Avdøde Apple-grunnlegger Steve Jovs avfeide opprinnelig ideen om et 7-tommers nettbrett, men det var i oktober 2010, noe som var lenge før nettbrettmarkedet virkelig hadde begynt å ta form og disse mindre brettene lansert. I rettssaken mellom Apple og Samsung i sommer kom det dessuten frem at Eddy Cue, som er ansvarlig for internettjenester i selskapet, hadde klart å overbevise Jobs om at størrelsen hadde noe for seg.

Øvrig maskinvare

Innvendig skal iPad mini være like bra som iPad 2, om ikke bedre. Den kommer med samme tokjernede A5-prosessor som iPad 2. Batteritiden skal være på ti timer. 7,9-tommeren har to kameraer, et 5-megapiksel iSight-kamera på baksiden og et FaceTime HD-kamera på fremsiden. iSight-kameraet kan ta opp video i 1080p, mens FaceTime HD-kameraet takler maks 720p.

iPad mini har også LTE-støtte, men det er uvisst om den er kompatibel med norske 4G-frekvenser. Nettbrettet bruker nanosim. Den har også støtte for Bluetooth 4.0 og 802.11a/b/g/n Wi-Fi. Sistnevnte, 802.11n støtter både 2,4 GHz og 5 GHz.

Pris og tilgjengelighet

iPad mini er tilgjengelig i hvit med sølvfarget bakside eller svart med skifergrå bakside, omtrent som iPhone 5. Som sin storebror kommer den i konfigurasjoner for både WiFi og WiFi/Cellular. Den er også tilgjengelig i lagringskapasiteteter på 16 GB, 32 GB eller 64 GB.

Hva gjelder pris vil 16 GB-modellen koste 2 590 kroner, 32 GB-modellen vil koste 3 290 kroner og 64 GB-modellen vil koste 3 990 kroner. Hvis du skal ha 3G/LTE-muligheter, må du legge på 1000 kroner i tillegg per modell.

I USA starter iPad mini på 329 dollar. Den prisen er høyere enn inngangsmodellene til både Google Nexus 7 og Amazon Kindle Fire HD, som begge koster 199 dollar. Forskjellen er riktignok mindre om man sammenligner modeller med tilsvarende spesifikasjoner. For eksempel koster Nexus 7 med 16 GB og WiFi 80 dollar mindre enn iPad mini med 16 GB og WiFi.

For Apple spiller imidlertid prisforskjellen mindre rolle enn det muligens gjør hos konkurrentene, da en god del av Apples kunder har alltid vært villig til å betale ekstra for deres produkter.

Forhåndsbestillinger for iPad mini starter førstkommende fredag, den 26. oktober, i 26 land, Norge inkludert. WiFi-versjonen kommer i butikkene den 2. november. Modellen med WiFi/3G/LTE blir leveringsklar et "par uker" senere.

Les om:

Komponenter