Dette er nytt i Firefox 3.5

Dette er nytt i Firefox 3.5

Nå kan du endelig laste ned Firefox 3.5. Vi har tatt en titt på de viktigste nyhetene.

Mozilla har sluppet den ferdige versjonen av Firefox 3.5. Den nye nettleseren kommer med en rekke vesentlige endringer - alt fra nye funksjoner til forbedringer som ifølge Mozilla vil gjøre nettleseren mer enn dobbelt så rask som Firefox 3. Opprinnelig skulle 3.5-oppdateringen være versjon 3.1, men Mozilla endret nummeret fordi de mente den gjenspeilet mengden nyheter bedre.

Last ned Firefox 3.5 her.

Den store nyheten som mange kommer til å legge merke til er den raskere Javascript-motoren som kalles for Tracemonkey. En annen nyhet er privat surfing, populært pornomodus, som gjør at Firefox ikke lagrer historikk, informasjonskapsler, brukernavn og passord og lignende mens du surfer. Nettleseren har også støtte for html5-video og lyd. Tråder er en annen nyhet for utviklere. Det lar nettsider kjøre tyngre javascript som egne tråder i bakgrunnen.

Her er noen av de nye funksjonene til Firefox 3.5.

Privat nettlesing

I likhet med flere andre nye nettlesere, kommer Firefox 3.5 med muligheter for såkalt privat nettlesing. Denne funksjonen gjør at Firefox ikke lagrer historikk, informasjonskapsler, brukernavn og passord og lignende mens du surfer. Når du skrur på privat nettlesingrfing lukker Firefox alle sidene du er inne på. Nettleseren lagrer imidlertid de åpne vinduene, slik at du enkelt kan gå tilbake til det du holdt på med før du skrudde på privat nettlesing.

Firefox 3.5 indikerer at du bruker privat surfemodus ved en egen tekst i tittellinjen på nettleservinduet, samt et maske-ikon på hver fane. Til sammenligning viser inkognito-funksjonen i Google Chrome et ikon med frakk og hatt i verktøylinjen, mens «InPrivate-visningen» i Internet Explorer viser en InPrivate-logo i adresselinjen.

For enda mer privatliv, kan du få Firefox 3.5 til å «glemme» en hvilken som helst nettside. Hvis du for eksempel sjekker Facebook mye på jobben, kan du åpne Historikk-vinduet (Ctrl-Skift-H), høyreklikke på en Facebook-forekomst og velge Glem dette nettstedet.

Hvor er du?

Firefox 3.5 lar nettsteder finne ut hvor du er ved å bruke ip-adressen din og informasjon om nærmeste trådløse aksesspunkt via Google Location Services, som estimerer brukerens geografiske plassering. Denne funksjonen kan være spesielt nyttig for folk som besøker kart-nettsteder eller nettsteder som skal vise brukeranmeldelser fra nærliggende bedrifter og lignende.

Av hensyn til sikkerheten og personvernet ditt, må hver nettside som vil bruke stedsangivelsen din først ha din tillatelse. Firefox sender ip-adressen din, nærliggende trådløse aksesspunkt og et unikt id-nummer (som utløper etter to uker) til tjeneren som igjen finner ut hvor du er.

Hvor nøyaktig er lokaliseringsfunksjonen? Prøv Mozillas lokaliseringstest og finn ut selv!

Bedre faner

Faner er bedre i Firefox 3.5 enn i tidligere utgaver av nettleseren. Foruten å kunne flytte på rekkefølgen, kan du dra faner av verktøylinjen og over i andre Firefox-vinduer (akkurat som i Firefox 3.0).

I Firefox 3.5 kan du også dra en fane på skrivebordet for å opprette et nytt vindu med den fanen. Denne funksjonen finnes ikke utelukkende til Firefox 3.5. Både Chrome og Safari har dette, om enn noe annerledes. Hvis du drar faner rundt i Safari eller Chrome, flyttes de i sanntid. I Firefox får du opp en pil som indikerer hvor fanen havner når du slipper museknappen.

En annen liten forbedring til fanene er tilføyelsen av et lite pluss-tegn (+) på fanelinjen, noe som gjør det enklere å opprette en ny fane.

Tilbake til der du var

Firefox 3.5 kan være glemsk, men hvis du vil kan den også ha hukommelse en elefant verdig. Nettleseren har nemlig fått forbedret gjenopprettelse av sesjoner (økter).

Hvis du for eksempel presterer å lukke nettleseren, etter å ha skrevet inn en lang kommentar i kommentarfeltet nedenfor, kan du hente opp teksten på nettsiden igjen. Start Firefox på nytt, gå til Historikk > Nylig lukkede vinduer og hent opp siden du var inne på. Teksten er fortsatt der, er den ikke?

Obs: Hvis du begynner å skrive noe du ikke vil at noen skal se senere, husk å slett det før du lukker vinduet.

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 23.06.09 da Firefox 3.5 RC ble sluppet, men er nå oppdatert og tilpasset til den endelige versjonen av Firefox 3.5.)