Dette ønsker vi oss av nye Surface

Dette ønsker vi oss av nye Surface

RYKTE: Om ryktene har rett, vil Microsoft avduke Surface i miniutgave neste uke.

For dem som har fulgt med det siste året, og lest både tester av Microsofts forskjellige Surface-nettbrett og av andre nettbrett, kommer det nok ikke som noen overraskelse at vi har falt pladask for Microsofts nettbrett.

Vi liker designen, kvalitetsfølelsen, funksjonaliteten, og ikke minst det at vi får både i pose og sekk med Windows 8 og Windows RT. Her har vi Windows som vi kjenner det fra tidligere, samtidig som vi kan bruke operativsystemets mer fingervennlige grensesnitt. I tillegg kommer så klart de smått geniale tastaturdekslene.

Det at vi liker Surface bedre enn de fleste andre nettbrett, kanskje enn alle sammen, betyr imidlertid ikke at vi ikke kan se at det er rom for forbedringer.

Neste uke er det etter alt å dømme duket for et nytt medlem i Surface-familien, i form at en miniversjon av nettbrettet. Det skulle nesten bare mangle, all den tid markedet flommer over at små 7- og 8-tommers nettbrett med Android, av iPad Mini og til og med av ett og annet Windows-nettbrett i miniversjon.

I den forbindelse har vi satt oss ned og tenkt litt på hva vi ønsker oss i et nytt Surface-nettbrett, både i mini og vanlig utgave. Vi har funnet frem til seks punkter vi håper vil være lagt til, eller forbedret.

1. Støtte for mobilt nettverk

Det har slått oss som litt pussig at Microsoft ikke valgte å utstyre de fire første Surface-nettbrettene, både med fullversjon av Windows 8 og med RT-versjonen, med støtte for 3G eller LTE. Det dukket for så vidt opp en LTE-versjon av Surface 2, men ikke av Pro-versjonen, nå i vår - flere måneder etter den vanlige Surface 2 ble lansert. Den er imidlertid forbeholdt et knippe amerikanske kunder.

Nå har ikke vi opplevd mangelen på LTE som noe stort problem i 10-tommers varianten av Surface, men heller valgt å koble nettbrett til nettet via mobilen eller tilgjengelige trådløsnett.

Men om det nå dukker opp en 8-tommers variant av Surface, vil LTE være enda viktigere enn for storebrødrene Surface 2 eller Pro 2. Det har nær sagt blitt standard med støtte for mobilt nettverk i mininettbrettene som har dukket opp de siste par årene - eller i alle fall vært mulig å velge mellom modeller med 3G/LTE eller kun wlan.

Det gjelder også en rekke av de små Windows-nettbrettene som allerede er i salg, og da ville det virke veldig pussig om ikke også Microsoft ga kundene valget mellom en wlan- eller LTE-versjon av Surface i miniutgave.

2. Oppretthold kvaliteten

Allerede første gang vi fikk prøve Surface RT, som var det første Surface-nettbrett som dukket opp her til lands, lot vi oss imponere over byggekvaliteten. Surface føles rett og slett utrolig velbygd.

Microsoft har valgt å bruke en legering de kaller VaporMg i Surface-nettbrettene, noe som både holder vekten på et halvveis akseptabelt nivå, og som gjør at Surface i de forskjellige variantene føles solid og eksklusivt.

Vi tør påstå at få av konkurrentene kan skryte av en så god kvalitetsfølelse som det Microsoft Surface kan by på. At man i tillegg har klart å få på plass både skjermutgang og USB 3.0 i nettbrettet, er vi også godt fornøyd med. Spesielt det siste har vi savnet på nesten alle nettbrettene vi har testet gjennom årenes løp.

Når de store Surface-nettbrettene føles så solide og er så stilige som de er, håper vi virkelig at Microsoft ikke gjør som mange andre produsenter (Samsungs Galaxy S i miniutgaver, HTCs miniutgaver og så videre), og gjør ting veldig mye enklere når de nå ser ut til å lansere en Surface Mini.

Vi forventer å bli servert en mini-Surface i metall og med den samme solide designen og de samme kjekke tilkoblingene.

3. Fortsatt støtte og tastatur

Vi har allerede nevnt de smarte tastaturdekslene Microsoft leverer til Surface-nettbrettene sine. De kommer i flere utgaver, både når det gjelder funksjonalitet og farger. Der andre kun gir deg et deksel for å beskytte skjermen, har Microsoft valgt å kombinere dette dekselet med enten et flatt berøringstastatur, eller med ekte taster. Det gjør Surface til et ypperlig valg for dem som er ute etter noe som kan brukes til mer enn bare å surfe og surre rundt i enkle apper.

Selv om et tastaturdeksel på en mindre Surface naturlig nok også vil bli mindre, er det fortsatt en bedre og mer ergonomisk løsning enn å taste i vei på skjermen.

Den smarte støtten har vi ikke nevnt så langt, men den håper vi også at følger med over når Microsoft kommer med mini-Surface.

Lenge brukte undertegnede en Galaxy Tab 2 på toget frem og tilbake til jobb. Den ble brukt til både litt jobbing, surfing, spilling og tv-titting. Galaxy Tab 2 var for så vidt et greit reisefølge, men som med andre nettbrett savnet vi noe som holdt det oppreist - spesielt når det ble brukt til å se på video. Løsningen ble Samsungs egen tastaturdokk, selv om den var både stor og klumpete å ha med seg i veska.

Da er den innebygde støtten i Surface langt greiere. Når den ikke er i bruk, blir den en del av ryggen på nettbrettet, men kan vippes ut når du skal bruke tastaturet, eller bare vil ha nettbrettet stående på bordet foran deg. Støtten er en sentral del av Surface-designen, og vi håper inderlig at den blir å finne også på Surface i mindre utgave.

4. Bedre støtte for penn og peker

Selv om de fleste telefoner og nettbrett i dag er beregnet å brukes kun med fingrene, er det også de som har mulighet for å bruke en liten pekepenn. Samsung har blant annet gjort stor suksess med sine Note-produkter, hvor pennen gir ekstra funksjonalitet og er et kjekt verktøy. Spesielt på litt mindre enheter, som for eksempel et 8-tommers nettbrett, kan en slike pekepenn være et nyttig verktøy.

Microsoft har for så vidt tilbudt pekepenn til Surface, og en fryktelig god en også. Dessverre har den avansert Wacom-pennen kun fungert med Pro-versjonene av Surface. De som valgte Surface RT eller Surface 2 måtte se langt etter en trykkfølsom tegnepenn, som i praksis gjorde at du kunne bruke Surface Pro og Pro 2 som et lite Wacom-tegnebrett.

Vi håper at Microsoft tilbyr en lignende, og om så også en litt enklere løsning enn Wacom-pennen, til Surface med 8-tommers skjerm.

5. Atom og Windows 8 i stedet for ARM og RT

Vi har for så vidt hatt mye nytte av, og glede med, Windows RT på Surface RT og Surface 2. Utstyrt med ARM-prosessor og en lettversjon av Windows, har de to nettbrettene gitt langt bedre batteritid og lavere vekt enn Pro-versjonene med Intel Core i5-prosessor og Windows 8 Pro.

Mye har imidlertid skjedd på prosessorfronten de siste året, og selv om vi liker RT, ser vi at det kan være på tide å pensjonere ARM og RT på Windows Surface.

Et langt bedre alternativ kan heller være en Intel Atom-prosessor. Intel har klart å lage en strømgjerrig prosessor som gir god batteritid, kombinert med kurant ytelse og støtte for vanlig Windows.

Gitt at app-utvalget i Microsofts app-butikk enn så lenge er en anelse knapt, ville det vært kjekt med en prosessor som er i stand til å kjøre vanlig Windows, og da også vanlige Windows-programmer. Det ville i så fall gitt tilgang til et enormt stort utvalg av programmer, i tillegg til alle Windows 8-appene.

Tidligere har flere produsenter laget Windows-nettbrett med Atom-prosessor, og noen har til og med laget 8-tommers varianter med Intel Atom - og det har fungert overraskende bra. Ytelsen er ikke like god som med en kraftig Intel Core i5, men mer enn god nok for selv relativt avansert nettbrettbruk.

6. Office må med

Ved siden av smarte løsninger og lekker design hadde Microsoft også det at Office-pakken var inkludert på Surface RT og Surface 2 som solide argumenter. Kombinert med tastaturdeksel ble Surface med Windows RT og Office et solid arbeidsverktøy. Vi har selv brukt de enkleste Surface-brettene med tasaturdeksel på reiser, og kunne skrive i Word og sjekke e-post i Outlook.

Selv om et 8-tommers nettbrett i utgangspunktet ikke er fullt så godt tilpasset produktivitet, vil inkludert Office-pakke være et stort pluss, som gjør det mulig å bruke nettbrettet både til underholdning og til jobb. Et mininettbrett er i tillegg enda enklere å ha med seg på reise, og med Office-pakken på plass (og kanskje og fullversjon av Windows) gjøre at man kan sløyfe å ta med seg den bærbare pc-en.

Vi krysser fingrene

Hvorvidt vi får oppfylt ønskene våre gjenstår å se. Microsoft har invitert amerikanske journalister til storslått lansering 20. mai, og når den er unnagjort vet vi mer.

Vi håper Microsoft har tenkt på noen av de samme tingene som oss. Er vi ekstra heldige, har de tenkte på alt vi har nevnt, og enda litt til.

Les om:

Komponenter