Dette skjer når du bytter iMac-disk

Amerikanske Macworld åpnet den nyeste iMac-en for å se hva som skjedde da de byttet harddisk på egenhånd.

Publisert Sist oppdatert

Å oppgradere en iMac har aldri vært noen enkel sak, men som vi rapporterte i forrige uke, er det nå blitt enda vanskeligere med de nye 2011-modellene av Apples alt-i-ett-maskin:

For at den kompakte maskinen ikke skal bli for varm har Apple nemlig laget en løsning som inkluderer en spesiell 7-pins SATA-kabel (i stedet for standard 4-pins) som fungerer sammen med Apple-firmware på harddisken for å kontrollere viftene for disktemperatur.

Om man bytter harddisken på egenhånd vil altså ikke kjølesystemet fungere. Resultatet blir at viftene går for full hastighet. iMac-en vil dessuten ikke bestå en såkalt Apple Hardware Test, som sjekker om maskinvaren på maskinen fungerer som den skal.

James Galbraith i den amerikanske utgaven av Macworld tok imidlertid sjansen og åpnet den nyeste modellen - for leserne og vitenskapens skyld. - Hvis du aldri har vært under panseret på en aluminium-iMac, så kan jeg fortelle at det ikke er noe for den alminnelige brukeren, skriver James Galbraith.

LES OGSÅ:

- Ikke bytt harddisk i nye iMac selv

Sugekopper og spesialskruers

Macworld-skribenten tok i bruk et verktøysett og instruksjoner fra iFixit, nettstedet som har spesialisert seg på å åpne og reparere Apple-produkter. Fordi iMac-skjermen holdes på plass ved hjelp av kraftige magneter, anbefales det å bruke sugekopper for å få den av, ifølge journalisten.

En såkalt Torx-skrutrekker trengs for å fjerne skruene som holder lcd-panelet på plass. Å ta ut lcd-en er for øvrig en ømfintlig jobb - fjerner du panelet for raskt, risikerer du å ødelegge kablene koblet til skjermen, ifølge Macworld-journalisten.

Når denne prosessen er ferdig, har du imidlertid tilgang til harddisken og andre interne komponenter. Så er det bare å bytte disk... Eller?

Så kommer problemene

Det er altså ikke like enkelt å åpne en iMac som en vanlig stasjonær pc. Langt i fra! Og som selskapet Other World Computing (OWC) rapporterte i forrige uke, er det ikke spesielt lurt å bytte harddisken selv.

For å finne ut nøyaktig hva som skjer, valgte James Galbraith å bytte ut standarddisken fra Seagate på 1 terabyte med en på 2 terabyte. Ved oppstart av iMac-en med den nye, begynte viftene å gå for fullt, akkurat som OWC hevdet.

Skjermkablene må forsiktig kobles av før LCD-panelet tas helt av. (Foto: Macworld.com)

Macworld.com brukte deretter programmet HDD Fan Control for å styre vifta. Dette er et program som lar deg justere hastigheten på den interne vifta og sette temperaturgrenser. Uten programmet snurret vifta på 6000 o/min, mens med programmet kunne viftehastigheten settes ned til 1000 o/min. Galbraith justerte deretter vifta med programmet etter hvilke oppgaver som ble gjort på datamaskinen.

En iMac med harddisk du har installert selv, vil heller ikke bestå Apple Hardware Test (en maskinvaretest som følger med nye Mac-er). Å stryke på denne testen betyr ikke nødvendigvis at maskinen ikke vil fungere, skriver Macworld.com. Testen brukes imidlertid av Apple-sertifiserte reparatører, og et mislykket resultat kan gjøre at garantien ikke lenger gjelder.

LES OGSÅ:

Thunderbolt ypperlig for video, lyd og lagring

Kan bli dyrt å oppgradere

De fleste som kjøper en Mac, og i hvert fall en iMac, er antagelig inneforstått at maskinene ikke er laget for at man skal tukle så mye med de på egenhånd - en parallell til dagens biler, som det er omtrent umulig å mekke på selv. For ekstra lagring kobler de fleste til en ekstern disk via usb eller FireWire. Men så kan det jo skje at harddisken går å stykker etter at garantien går ut.

- Når disken går i stykker, blir du dermed nødt til å gjøre en dyr oppgradering - eller mer sannsynlig - punge ut for en helt ny Mac, skriver amerikanske Macworld i sin konklusjon.