Dette tror vi at vi vet om Apples nyeste

Dette tror vi at vi vet om Apples nyeste

Her er svarene på spørsmålene alle stiller seg om Apples ventede tavle-pc.

Nå kommer den! Kanskje. Apple har invitert pressen til et arrangement onsdag 27. januar i San Francisco hvor selskapets «nyeste kreasjon» presenteres.

De fleste forventer at toppsjefen Steve Jobs endelig vil innta scenen og avsløre Apples etterlengtede tavle-pc. Men hvordan kommer den til å bli? Vi har sortert i strømmen av rykter.

1. Blir den annonsert den 27. januar?

Godt spørsmål, vi vet det jo egentlig ikke... Men hvis Apple ikke kommer med noe stort og overraskende, så blir det kanskje teknologihistoriens største antiklimaks. Selv store, respekterte amerikanske medier skriver ryktehistorier om den ennå ikke-eksisterende tavle-pc-en, og det er sjeldent røyk uten ild.

2. Når kan jeg kjøpe den?

De fleste rapporter i amerikanske medier peker i retning av en lansering i løpet av mars, men vi måtte vente hele seks måneder fra den opprinnelige iPhone ble annonsert, til den faktisk var ute i butikkene. For å være helt sikker så regn med en lansering mellom mars og juni.

3. Hvor stor vil skjermen være?

Vi har hørt snakk om skjermstørrelser fra syv til 11 tommer, men de fleste rykter dreier seg om en skjerm mellom 9,7 til 10,1 tommer. Det plasserer den i et segment under de 13-tommer store MacBook-ene.

4. Hvilken skjermteknologi vil den bruke?

Det har vært mye snakk om at Apple kanskje vil bruke OLED-skjermer, som har både fantastisk bildekvalitet og et lavt strømforbruk. I tillegg er de utrolig tynne. Problemet er bare at de er sinnsykt dyre. Apple finner ofte på innovative løsninger, men bruker for det meste velprøvd teknologi i sine produkter. Eksempelvis valgte Apple bort 3G i den første iPhone-modellen og det tok lang tid før de brukte LED-teknologi i sine bærbare datamaskiner og iMac-er. Kanskje vil den ha en OLED-skjerm, kanskje bare en LCD-skjerm i høy kvalitet med LED-bakbelysning.

5. Trykkfølsom over det hele?

Vi har hørt snakk om at den kommende iPhone vil ha en trykkfølsom bakside, sånn at du for eksempel kan scrolle på en nettside ved å dra fingeren opp og ned mens du holder den i hånden. Kunne samme teknologi finne veien til tavle-Mac-en? Kanskje. Vi så teknologien på CES-messen i Las Vegas, så Apple har i allefall muligheten.

6. Hvordan skal den styres?

Med fingrene, selvfølgelig! Apple har investert mange ressurser i multitouch, som blant annet finnes i styreflater på MacBook-er og på den nye Magic Mouse. Vi har hørt rapporter som antyder at tavle-pc-en vil ha en helt ny, ekstrem versjon av multitouch. Regn med å måtte gå rundt med en pusseklut for å fjerne alle fettmerker på skjermen.

7. Mac OS X eller iPhone OS?

De fleste "eksperter" forventer at tavle-pc-en vil bruke en avart av operativsystemet i iPhone. Det skal være lett å bruke, og Apple har allerede investert en masse ressurser i plattformen. Det antyder at datamaskinen vil ha spesifikk, optimert funksjonalitet, for eksempel til nettsurfing, bilder, video, musikk og e-bøker. Hvis den kom med Mac OS X, så ville den i større grad minne om en tradisjonell datamaskin og konkurrere med Apples MacBook.

8. Hva med e-bøker?

Det har gått historier om at Apple forhandler med store, amerikanske bok- og avisforlag. Avisen New York Times forventes å avsløre en ny strategi for betalt innhold om kort tid, og det faller interessant nok sammen med Apples event på onsdag. Amerikanske medier rapporterer også at Apple forhandler med det store amerikanske forlaget HarperCollings. Det spekuleres i at Apple vil selge e-bøker, e-aviser og e-magasiner via iTunes-butikken.

9. Hva skal jeg bruke den til?

Det er vel det viktigste spørsmålet overhodet. I løpet av de siste 10 årene har vi vent oss til to duppedingser, mobiltelefonen og den bærbare pc-en. Sistnevnte brukes når du skal jobbe seriøst på farten, og mobiltelefonen er et godt alternativ som passer i lommen når du ikke gidder å dra rundt på en veske. En tavle-pc vil ikke passe i lommen, så du skal ha den med i vesken.

Men der har du jo også din bærbare pc. Hvorfor ikke bare bruke den i stedet? Noen har spekulert at Apples tavle-pc vil være god til noen få, konkrete oppgaver: surfing på nettet, musikk, bilder og video. Den skal ikke brukes til å skrive lengre e-postmeldinger, Photoshop eller seriøst kontorarbeid. Hvis den er mindre, lettere og billigere enn MacBook, så er det muligens plass i markedet.

10. Hva vil den koste?

De fleste rykter peker i retningen av en pris mellom 700-1 000 dollar, eller cirka 4 000 - 6 000 kroner. Og det er vel å merke uten norsk moms. Det plasserer maskinen i en prisklasse med de litt dyre og luksuriøse minibærbare.

Men igjen... Vi får svar på alle spørsmålene på onsdag mellom klokken 18-20 norsk tid. Følg med på Macworld.no!

(Artikkelen er hentet fra vår søsterpublikasjon PC World Danmark)

Les om: