Dette er verdens tynneste bærbar

Dette er verdens tynneste bærbar

Intel med 50 kjerner for datarommet og tynne brikker for vesken.

Intel har haglet ut nyheter under den taiwanske it-messen Computex.

De fleste går under Atom-paraplyen. Denne prosessor-familien sikter mot mobile enheter og små pc-er, ettersom den bruker lite strøm.

Linux og Windows

Intel lanserte en ny prosessor i Atom-familien som er spesialdesignet for ultratynne bærbare og nettbrett.

Teknologien kalles Oak Trail og Pine Trail, og skal kunne brukes i enheter som kjører alt fra Windows til Linux-versjoner som Meego og Chrome OS.

- Brikkene tilbyr valgmuligheter, sa Atom-sjef Matthew Parker Intel under messen.

Egen app-butikk

Selskapet viste frem en 14 millimeter tynn konseptenhet som benyttet seg av denne innovasjonen. Dette skal være verdens tynneste bærbare, og Intel håper produsentene snart vil lage liknende med deres teknologi.

Intel lanserte også sin egen applikasjonsbutikk, slik mange gjør om dagen. Deres Appup Center skal leveres med enheter som bruker Intels brikker, og sammenliknes med Android Market og App Store. Foreløpig er utvalget begrenset, men Intel håper at utviklere snart fatter interesse for plattformen.

Intel sa også under messen at de jobber med blant annet tv-produsenter for å få Atom-brikkene inn i stuen, og kjøre blant annet Android på tv-apparater.

50 kjerner

For it-sjefene var det en annen nyhet som kanskje er mer aktuell. En ny brikke med hele 32 x86-kjerner retter nesen mot serverrommet.

Brikken kalles Knights Ferry, og skal være Intels raskeste noen sinne. Hver kjerne kjører 1,2 ghz hver.

- Den leverer mer enn 500 gigaflop, lovet datasenter-sjef Kirk Skaugen i Intel under Supercomputing-konferansen i Hamburg samme dag som Computex.

Den inngår i en ny brikkefamilie som kalles Knights. 32-kjerners brikken blir tilgjengelig sent i år for utviklingsformål, mens det i 2011 skal komme et kommersielt produkt med hele 50 kjerner, kalt Knights Corner.

Les om:

Komponenter