Dette vet vi om iPad mini

Dette "vet" vi om iPad mini

Ifølge ryktebørsen slipper Apple snart en mindre iPad. Her er de mest troverdige ryktene.

Alt tyder på at Apples iPad snart får en lillebror.

Den nye lille iPad-en forventes å få navnet iPad mini, og den skal etter alt å dømme ta opp kampen mot de mange mindre og billigere nettbrettene som Google Nexus 7 og Amazons Kindle Fire.

Og som det alltid er med Apple-lanseringer, svirrer det enormt med rykter om det angivelig kommende produktet. Vi har prøvd å grave frem de mest troverdige av dem.

1. Blir billigere

Ifølge New York Times kan vi forvente at den nye iPad mini vil bli betydelig billigere enn sin storebror, som for øyeblikket koster fra 3790 kroner i Norge og i USA har en prislapp på 499 dollar.

I artikkelen fra New York Times blir det ikke nevnt en spesifikk pris, men det er ikke utenkelig at Apple legger seg på nivå med konkurrentene. Eksempelvis koster Googles Nexus 7 i 16 GB-utgaven cirka 2000 kroner her hjemme, mens du i USA kan kjøpe den i en billigere 8 GB-utgave for bare 199 dollar - cirka 1140 kroner.

2. Ti millioner bestilt

Apple forventer tilsynelatende at den kommende iPad mini blir en bestselger. I hvert fall skriver den amerikanske avisen Wall Street Journal at Apple har bestilt ti millioner iPad mini-er hos sine leverandører for fjerde kvartal i 2012.

3. Skjerm på 7,85 tommer

Ifølge Wall Street Journal vil den kommende iPad mini få en skjermstørrelse på 7,85 tommer. Det vil bety at den blir større enn Nexus 7, som har en skjerm på syv tommer, men fremdeles klart mindre enn den 9,7-tommer skjermen som sitter i den vanlige iPad-en.

Selv om forskjellen på 7 tommer og 7,85 tommer ikke høres ut som mye, vil det angivelig bety at skjermarealet på en iPad mini vil bli 40 prosent større enn på Nexus 7. Skjermen forventes å bli i 4:3-format, akkurat som på den nåværende iPad.

4. Ikke Retina-skjerm

Det forventes ikke at den kommende iPad mini vil bli utstyrt med en høyoppløselig Retina-skjerm som «nye iPad» er. Og ifølge Wall Street Journal vil oppløsningen bli lavere enn på den nyeste iPad-ens Retina-skjerm.

Amerikanske John Gruber, som regnes for å være en av de mest innsiktsfulle og velinformerte Apple-bloggerne, tror at iPad mini vil få en skjermoppløsning på 1024 x 768 piksler. Det er samme oppløsning som på iPad 1 og iPad 2, men med den forskjell at de mange pikslene vil bli presset inn i en mindre skjerm, og derfor vil pikseltettheten være en anelse høyere.

5. Flere farger

Gadget-nettsiden Boy Genius Report har kommet med en rekke lekkede bilder som hevdes å være av den nye iPad mini. Bildene viser en enhet i mørk aluminium i stil med aluminiumet på den svarte iPhone 5. Mens andre lekkede iPad mini-bilder viser en enhet i lys aluminium.

Det kan tyde på at den, som med iPhone 5, vil komme i to forskjellige kabinettfarger. Og gadget-nettstedet Gizmodo har dessuten spekulert i at Apple vil introdusere den i enda flere fargevarianter, som det er tilfellet med den nye iPod touch, som finnes i seks forskjellige farger.

6. Kommer snart

Den Wall Street Journal-eide teknologibloggen AllThingsD rapporterte i sommer at Apple i løpet av oktober ville avduke en iPad mini. Ved samme anledning hevdet AllThingsD også at iPhone 5 ville bli presentert den 12. september, hvilket viste seg å holde stikk.

Nylig har det amerikanske magasinet Fortunes Apple-skribent Philip Elmer-DeWitt kommet med informasjon om en mer konkret lanseringsdato. Han siterer en anonym stor-investor i Apple på at presentasjonen av iPad mini vil bli sendt ut til amerikanske medier den 10. oktober, og at selve presentasjonen forventes å bli avholdt den 17. oktober.

Les om: