DirectX 10 for under tusenlappen

DirectX 10 for under tusenlappen

Nvidias nye GeForce 8-modeller gir DirectX 10-støtte også til rimelige grafikkort. I tillegg loves bedre HD-avspilling.

Nvidia har lansert to nye serier av grafikkprosessorer i GeForce 8-serien; GeForce 8500 og GeForce 8600. For hver av seriene er det flere modeller. Den rimeligste varianten, GeForce 8500GT, har en introduksjonspris på 8-900 kroner.

Nå betyr ikke DirectX 10 og at det er GeForce 8-serien automatisk topp ytelse. Et kort fra forrige generasjon i et høyere segment vil fortsatt kunne være raskere i dagens spill. Et element blir imidlertid at en del kommende spill vil ha visuelle elementer som blir avhengig av et DirectX 10-kort. Spillene vil likevel være mulig å bruke med eldre grafikkort. På sikt skal man heller ikke se bort fra at det kommer spill som krever DirectX 10 – vi vil imidlertid forvente at dette i hvert fall vil ta et par år, og selv da være en omdiskutert avgjørelse for utvikleren.

LES OGSÅ: Nvidia flørter med åpen kildekode?

Bedre videoprosessering

De nye grafikkprosessorene har på sett og vis forbedret håndtering av HD-video enn GeForce 8800-serien. For GeForce 8800-serien ble PureVideo HD implementert omtrent på samme måte som i GeForce 7-serien. Grafikkprosessoren skal nå være i stand til å håndtere ennå mer av videoprosesseringen, hvilket skal gi lavere prosessorbelastning og bedre kvalitet for HD DVD og Blu-ray. Avspilling av HD DVD og Blu-ray, spesielt i 1080p og utgivelser med scener som har veldig høy bitrate, er svært belastende for systemet. En fordel med de nye grafikkprosessorene er at de ikke vil stille like høye krav til prosessoren ved avspilling.

Hvorvidt Nvidia har tenkt å implementere «Video Processor 2»-funksjonaliteten inn i GeForce 8800-serien er for oss uvisst. Hvorvidt det er forskjeller på dette området mellom 8500- og 8600-serien er vi heller ikke sikre på. Selv om funksjonen er i grafikkprosessoren kan det også være at 8500GT har for svak ytelse til å utnytte den – dette kunne man også se hvis man sammenlignet PureVideo HD-egenskapene til GeForce 7600GS og den litt kraftigere 7600GT. Vi sier ikke at det er slik – vi har på nåværende tidspunkt ikke fått 100 % klarhet i dette.

Etter det vi har sett til nå, har alle GeForce 8-kort støtte for HDCP – kopibeskyttelsesteknologien som benyttes av bl.a. HD DVD- og Blu-ray. For avspilling i full kvalitet av disse formatene trenger man i tillegg Windows Vista og skjerm/tv med HDCP-støtte. Det finnes imidlertid løsninger, f.eks. AnyDVD HD, som i hvert fall foreløpig gjør at man kan komme rundt HDCP-beskyttelsen. Foreløpig har vi ikke sett GeForce 8-kort med HDMI-grensensitt lansert. Dette spesielt aktuelt for dem som ønsker grafikkort til en pc som skal kobles til lcd-tv e.l. Det er imidlertid normalt sett mulig å benytte overgang mellom DVI og HDMI. Det er forøvrig ventet at løsningene AMD/ATI lanserer neste måned vil ha «ekte» HDMI-støtte, som da også inkluderer digital overføring av lyd i samme grensesnitt.

GeForce 8500GT er enkleste GeForce 8-modell, og kort basert på denne starter på under tusenlappen. Her en av Gigabytes modeller.

8500GT

Grafikkort basert på 8500GT vil bli levert med 256 eller 512 MB grafikkminne. 512 MB minne vil etter all sannsynlighet være helt meningsløst på disse kortene. Kortenes generelle ytelse vil være for svak til at 512 MB minne vil la seg effektivt utnytte. Igjen er høy minnemengde et element som brukes markedsføringsmessig av produsentene. Selv med GeForce 8800GTS, den nest raskeste modellen i GeForce 8-serien, er 640 MB minne bare marginalt bedre enn 320 MB minne.

Sammenlignet med modellene over, 8600GT og 8600GTS, har 8500GT 16 i stedet for 32 «Stream Processors». Pr. klokkesyklus vil altså grafikkprosessoren prosessere mindre data – i tillegg er klokkefrekvensene for grafikkprosessoren og minnet betydelig lavere.

Funksjonalitetsmessig vil 8500GT-kortene leveres med en DVI-kontakt (med Dual Link DVI-støtte), en vanlig analog D-Sub-kontakt og tv-utgang. Prisen for GeForce 8500GT-kort starter på rundt 800 kroner. Den ekstreme 3D-opplevelsen kan man ikke forvente – selv om støtten for DirectX 10 er der, er dette et rimelig alternativ for dem som ikke stiller de høyeste kravene til spillgrafikken i form av veldig høye oppløsninger og høye nivåer for kantutjevning. Maksimalt strømforbruk skal være cirka 40W, noe som burde tilsi at vifteløse 8500GT-kort kan bli relativt vanlig.

Dagens GeForce 8-familie
Enkelte av kortene på markedet kan ha andre klokkefrekvenser for grafikkprosessor og minne. Dette er imidlertid Nvidias referansespesifikasjoner. Legg merke til at høyere klokkefrekvenser på tverrs av modellene ikke trenger å bety høyere ytelse – f.eks. er GeForce 8800GTS raskere enn 8600GTS selv om klokkefrekvens for minne og grafikkprosessor er lavere. Dette er blant annet på grunn av flere eksekveringsenheter (Stream Processors, mer data prosesseres pr. klokkesyklus) og bredere minnebuss (mer data overføres pr. klokkesyklus).

8600GTS og 8600GT

GeForce 8600GTS er den kraftigste av de tre grafikkprosessorene som nå har blitt lansert. Grafikkprosessoren har 32 Stream Processors i likhet med 8600GT, men høyere klokkefrekvens for grafikkprosessoren og minnet. Grafikkortene vil ellers normalt ha to DVI-tilkoblinger (med Dual Link DVI-støtte) og tv-utgang.

Prisen for de rimeligste GeForce 8600GTS-kortene vil være i underkant av 2000 kroner inkl. mva. En del av de dyrere kortene levert med grafikkprosessoren vil f.eks. kunne ha høyere klokkefrekvenser («fabrikkoverklokket») eller forbedrede kjølerløsninger, f.eks. uten vifte eller med ekstra stillegående vifte. Til sammenligning koster de rimeligste GeForce 8800GTS 320MB-kortene litt i overkant av 2000 kroner inkl. mva. og har bedre 3D-ytelse. Det gjenstår imidlertid å se her hvordan prisene vil utvikle seg. I hvert fall i konkurransen med de dyrere 8600GTS-kortene kan et rimelig 8800GTS-kort være en konkurrent.

GeForce 8600GT-kortene på sin side vil starte på rundt 1 100 kroner inkl. mva.

Grafikkort basert på de nye GeForce 8-modellene er allerede tilgjengelig hos flere forhandlere. PC World forventer å komme tilbake med sammenligningstester av kort basert på de nye modellene etter hvert.

LES OGSÅ: Lek deg med Nvidia

Les om: