DisplayPort med 5K-støtte

DisplayPort med 5K-støtte

4K har knapt rukket å dukke opp før det snakkes om enda høyere oppløsning.

Det er ikke lenge siden de første 4K-tv-ene dukket opp, og fortsatt er det en oppløsning og type tv for de spesielt interesserte - og dem med ganske god råd.

Mye det samme gjelder for pc-skjermer, hvor 4K enn så lenge er et nisjeprodukt, og langt fra billig om du vil ha noe som duger.

Det hindrer ikke VESA (Video Electronics Standards Association) å avsløre at den kommende versjonen av DisplayPort, versjon 1.3, vil støtte 5K-oppløsning.

Mens en skjerm eller tv med 4K-oppløsning leverer et bilde som består av 3840x2160 piksler, er målet å levere hele 5210x2880 pikslers oppløsning med 5K.

Enn så lenge ser det ut til at skjermprodusentene gjør sitt beste for å klare å lage gode nok skjermer med 4K, men det kan være at det nesten ikke er verdt innsatsen. I alle fall om vi allerede i løpet av kort tid er forventet å sikle på 5K i stedet.

Dell er blant selskapene som allerede har presentert en skjerm med den nye oppløsningen, en 27-tommer med 5K-oppløsning kalt UP2715K. Gitt at selskapets, vel å merke svært gode, 4K-skjerm UltraSharp UP3214Q, koster fra 15 000 kroner, kan det vel være at heller ikke 5K-skjermen blir direkte billig.

Ved siden av høyere oppløsning, skal den nye DisplayPort-standarden bli hele 50 prosent raskere enn dagens DisplayPort 1.2a. Det gir altså mulighet til å levere høyere oppløsning enn 4K, i tillegg til å gjøre det mulig å levere 4K med 60 bilder per sekund til flere skjermer.

Oppdateringen av DisplayPort kan også komme Thunderbolt til gode. Thunderbolt benytter seg nemlig av DisplayPort-teknologi, og kan dermed etter alt å dømme dra nytte av den økte båndbredden.

Les om: