Dobbel grafikkhastighet i vårens bærbare

Dobbel grafikkhastighet i vårens bærbare

Med nye grafikkbrikker fra både ATI og Nvidia er det duket for kraftigere grafikk i de neste månedenes bærbare.

Nvidia lover at selv budsjettmodellene som kommer i tiden fremover vil ha markant bedret grafikkytelse, og det snakkes om opp til dobbelt ytelse sammenlignet med dagens billige bærbare.

Konkurrenten ATI (AMD) kom med de samme garantiene da de omtrent samtidig lanserte sine nye grafikkløsninger for bærbare. Begge selskapene er nemlig klare med nye grafikkbrikker for bærbare, og selv om det enn så lenge ikke er gjort noen uavhengige tester, skal vi ikke se bort i fra at de i det minste er ganske nær sannheten med sine påstander.

ATI håper at Radeon HD 4000-serien skal være god nok til å gjenta suksessen de hadde med forrige generasjon Radeon for bærbare pc-er. HD 4000-serien er basert på samme arkitektur som den som benyttes i ATIs grafikkort for stasjonære pc-er, men er selvsagt videreutviklet med tanke på å få ned strømforbruk og varmeutvikling.

De nye Radeon-brikkene vil i de fleste tilfeller kombineres med lynrask gddr5-minne, noe som lover godt for de som ønsker å spille mer enn bare kabal på den bærbare pc-en. Mobility Radeon HD 4800-serien vil være aktuell for bærbare pc-er som rettes mot kravstore spillere. For eksempel har Asus allerede lansert en bærbarmodell med en Radeon HD 4870X2-konfigurasjon , der to grafikkprosessorer samarbeider. Dette bør kunne gi svært høy grafikkytelse og dekke behovene til svært kravstore spillere - i hvert fall for en stund. Videre har ATI seriene 4300, 4500 og 4600 rettet mot rimeligere modeller og mellomsegmentet.

Nvidia på sin side planlegger å kutte ut Geforce 9M-serien. Inn på banen kommer i stedet Geforce 100M. I første omgang er det snakk om G105M, G110M og GT130M. Førstnevnte vil bli den enkleste modellen, og er ment å ta over for dagens 9200M og 9300M-brikker. Tidlige tester viser at den nye grafikkprosessoren yter hele 56 prosent bedre i 3DMark Vantage.

G110M vil ta over for den hakket mer avanserte 9400M, mens GT130M etter alt å dømme vil erstatte dagens 9500M, 9600M og 9650M-brikker.

Hva som kommer til å ta over for toppmodellene i Nvidias Geforce Mobil-serie, 9700M og 9800M i ymse utgaver, sies det enn så lenge ikke noe om.

LES OGSÅ: