Dokking til Mac-en?

Dokking til Mac-en?

Apple tilbyr ingen dokkingstasjon til sine bærbare Mac-er. Er HP redningen?

Kobler du til skjerm, mus, tastatur, nettverk, hodetelefoner og andre usb-enheter når du kommer på kontoret? En dokking fra HP kan være løsningen.

Et sentralt skille mellom pc-er rettet mot konsumentmarkedet og mot bedriftsmarkedet er at sistnevnte i de fleste tilfeller har en kontakt på undersiden for dokkingstasjon.

Når man kommer på kontoret eller setter seg til rette på hjemmekontoret, settes pc-en i dokkingen og man trenger ikke å koble til strøm, nettverk, skjerm og andre usb-enheter. Gjennom å bruke vanlig mus og tastatur, samt en vanlig skjerm, vil man gjerne få bedre ergonomi.

LES OGSÅ: MacBook Pro: Penere, men hvor mye bedre?

Dessuten kan en dokkingstasjon i tillegg gi tilkoblinger som pc-en ikke har ellers. For eksempel kan det være at pc-en kun har vga-kontakt for tilkobling av skjerm, mens man på dokkingstasjonen finner DVI-kontakt knyttet direkte til pc-ens grafikkontroller.

Apple har ikke satset på dokkingmuligheter for sine bærbare på mange år. Det finnes enkelte spesielt tilrettelagte løsninger som har sine fordeler, for eksempel fra BookEndz. Ulempen med disse løsningene er blant annet høy pris. Sammenlignet med en tradisjonell dokkingstasjon er de verken like enkle eller elegante. Prinsippet er at alle portene på pc-en blir tilkoblet dokkingstasjonen gjennom en noe spesiell spesiell løsning.

Med litt hjelp fra HP

HP USB Docking Station er i utgangspunktet en løsning HP retter mot egne modeller som mangler støtte for tradisjonell dokkingstasjon. Prinsippet er at strøm og en usb-kabel er alt man trenger å koble til den bærbare pc-en. Videre vil man til dokkingstasjonen kunne ha opptil fire usb-enheter, inkludert mus og tastatur, kablet nettverk, lyd og skjerm. For skjerm kan man koble til via vga eller dvi.

Fungerer på MacBook

Utgangspunktet for HP er at denne skal gjøre livet litt enklere for dem med for eksempel en HP Mini-note eller en annen modell fra HP uten støtte for dokkingstasjon. Et lite forsøk viste imidlertid at løsningen også fungerte på Mac. Vi koblet enheten til en MacBook Pro og lastet ned drivere fra selskapet DisplayLink. Dette selskapet står bak teknologien HP benytter.

Etter en omstart virket ekstern skjerm koblet til dokkingstasjonen, og via systemvalgene kunne vi også sette opp lyden til å bli kjørt ut via dokkingstasjonen i stedet for MacBook-ens interne tilkoblinger og høyttalere. For enheter koblet til via usb virket disse på samme måte som om de var koblet til en usb-hub, samt at vi her økte antallet usb-tilkoblinger.

Treg skjermoppdatering

Den største ulempen med en slik løsning er at usb har begrenset båndbredde. Alt som kobles til dokkingstasjonen, må kommunisere med maskinen gjennom en enkelt usb-tilkobling. Har man da skjerm, ethernet, mus, tastatur og en ekstern usb-harddisk tilkoblet, sier det seg selv at det blir krangel om båndbredden.

LES OGSÅ: Få to interne harddisker i MacBook

Selv uten belastning fra andre enheter vil skjermoppdateringen ved avspilling av video være begrenset - spiller man av video i mer enn et bittelite vindu, vil man få hakking. Bruker man en eksternt tilkoblet harddisk, vil det i enda større grad kunne påvirke skjermoppdateringen. Hvilken skjermoppløsning man kjører, vil også påvirke hastigheten, men for mange er 1680 x 1050 gjerne det minste som er aktuelt for en ekstern skjerm i dag.

For vanlige kontorapplikasjoner fungerer løsningen greit, men i enkelte sammenhenger merket vi små forsinkelser i skjermoppdateringen. Nå er driveren vi benyttet i betaversjon for Mac OS X, hvilket kan påvirke resultatet.

Konklusjon

Totalt sett er vi litt usikker på konklusjonen. Ja, det fungerer, men samtidig får man en del begrensninger på grunn av at blant annet resultat ved avspilling av video, og andre ting med rask grafikk blir ujevnt. En del vil nok leve med å måtte koble til noen ekstra kabler til maskinen når de ankommer kontoret i stedet for en slik løsning.

Prisen for HP USB Docking er cirka 1 100 kroner inklusive mva.

Vi kan jo håpe at Apple for kommende maskiner gir støtte for ekte dokkingstasjoner. En dokkingstasjon med blant annet integrert Time Machine-disk kunne vært praktisk?

Komponenter