Donorkort på mobiltelefonen

Donorkort på mobiltelefonen

Enkelt å bli organdonor om du har en iPhone- eller Android-telefon.

Organdonasjon redder liv. I håp om å få enda flere donorer har Stiftelsen Organdonasjon nå lansert en app som gjør det enklere for brukere av en iPhone eller Android-telefon å si ja til organdonasjon.

Norge er et av de første landene i verden som tilbyr donorkort på mobiltelefonen, skriver VG Nett.

Som med papirversjonen av donorkortet må du fylle inn ditt eget navn samt navn på to pårørende med navn og telefonnummer. Applikasjonen sender selv en sms til dine nærmeste om at du har sagt ja til organdonasjon.

Appen har delingsmuligheter via Facebook og mail, og det er også mulig å lagre informasjonen i et bilde på telefonen. Bildet kan brukes som bakgrunn på låseskjermen - i hvert fall på iPhone - slik at det skal være enkelt for helsepersonell å sjekke om en person er organdonor selv om telefonen er låst med pinkode.

- Det er imidlertid viktig å understreke at denne applikasjonen ikke erstatter samtalen med pårørende. Dette må man snakke om, også etter man har sendt sms-en, sier donorlege ved St. Olavs Hospital, Johan-Arnt Hegvik, i en pressemelding.

Det finnes ikke noe offisielt donorregister her til lands. Sier du ja til organdonasjon, blir du altså ikke registrert noe sted. Skulle organdonasjon bli aktuelt, er det dine nærmeste som må bekrefte din avgjørelse om donasjon.

Donorkort-app-en er selvsagt helt gratis. Last ned fra App Store her , eller Android Market her. Donorkortet kan også lastes ned og skrives ut. Les mer på organdonasjon.no.

Komponenter