DRAM-prisene øker

DRAM-prisene øker

Prisene på DRAM-brikker øker i kjølvannet av Qimonda-konkursen.

Kontinuerlig prisfall i lang tid, og et prisnivå som til tider har vært så lavt at produsentene har solgt med tap, har gått hardt ut over en del produsenter. Nå ser det ut til at de gode tidene er over.

I forrige uke gikk brikkeprodusenten Qimonda konkurs, noe som raskt førte til økende DRAM-priser. Ifølge Gartner vil prisene fortsette å stige en stund til.

Prisen på de mest populære minnebrikkene på 1 gigabit økte med hele 16 prosent sammenlignet med uken før. Totalt sett endte minneprisene opp 8,7 prosent sammelignet med uken før, ifølge tall fra Gartner.

Andrew Norwood, analytiker i Gartner, mener prisene vil fortsette å stige denne uken. - Effekten av nyhetene om Qimonda vil først føles når meglerne og oppkjøperne i Asia reagerer på nyheten, sier Norwood i sin rapport.

Kina, hvor brorparten av bærbare og stasjonære pc-er bygges, er det største markedet for DRAM-brikker. Ettersom forrige uke var friuke i Kina og store deler av Asia, har ikke effekten av Qimonda-konkursen slått fullt ut der ennå. Når meglerne og oppkjøperne er tilbake på jobb mandag er det meget mulig vi vil se en ytterligere prisøkning.

Kjøp og salg av DRAM-brikker fungerer omtrent på samme måte som kjøp og salg av olje og gull, og svekket tilgang på brikker vil påvirke prisene på omtrent samme måte som når konflikter oppstår i regioner med stor oljeproduksjon. Qimondas konkurs vil bidra til å svekke tilgangen på DRAM.

Prisøkningen vil etter alt å dømme vedvare en stund, men i det lange løp vil prisene igjen fortsette å falle. Produksjonen av DRAM er så pass høy at tilgangen ville være god selv om Qimonda stoppet produksjonen umiddelbart, noe de har valgt å ikke gjøre. Enn så lenge mener analytikerne at det er nok DRAM i markedet til å møte etterspørselen.

- Dagens markedssituasjon er en følge av for store investeringer og medfølgene overkapasitet i 2007 og 2008, og fortsatt større produksjon enn etterspørselen tilsier, meldte IDC i forrige uke.

Denne overproduksjonen av DRAM, kombinert med det siste årets økonomiske nedgangstider og sviktende etterspørsel etter pc-er og annen elektronikk, har til nå ført til kontinuerlig fallende priser.

IDC regner med at DRAM-markedet vil falle med omtrent 12,1 prosent i løpet av 2009, til 22,84 milliarder dollar, takket være overproduksjon og stappfulle lagre. Omsetningen av DRAM falt med 17 prosent i 2008, til 25,98 millarder dollar. Videre mener IDC at DRAM-markedet ikke vil ta seg opp før i andre halvdel av 2010.

Kilde: IDGs nyhetstjeneste.

Les om: