DRAM-prisene stuper under to dollar

DRAM-prisene stuper under to dollar

Snart blir det enda billigere å kjøpe mer minne til datamaskinen din, med minnepriser på et historisk lavpunkt.

Prisene på DRAM, altså vanlig datamaskinminne, har falt drastisk de siste månedene. Nå brytes enda en barriere, med DRAM-brikker til under to dollar. I løpet av mai og juni vil de nye prisfallene komme kundene til gode.

LES OGSÅ: Billigere DRAM, dyrere NAND

Kontraktprisen på de vanligste DRAM-brikkene, 512M bit, 667MHz DDR2, falt under to dollar i løpet av første halvdel av mai. Det er en nedgang på 8,8 prosent sammenlignet med prisen for en måned siden. Prisen er nå på rekordlave 1,96 dollar, ifølge DRAMexchange Technology.

Mens dette er gode nyheter for oss forbrukere, er det alt annet enn positivt for minneprodusentene, som i mange tilfeller selger med tap. De fallende DRAM-prisene kan veie noe opp for økningen i pris på komplette pc-pakker, ettersom prisene på LCD-paneler er på vei opp.

Gode nyheter for kundene

Det er også gode nyheter for dem som ønsker å installere mer minne på datamaskinen sin. De rekordlave prisene vil etter alt å dømme holde seg til like over sommeren, så er det slutt på moroa. Prisen på 1,96 dollar er nemlig et godt stykke under produksjonskostnaden, som er på 2,50 til tre dollar per DRAM-brikke.

Ifølge DRAMexchange vil DRAM-markedet være svakere enn ventet i mai og juni, ettersom mange minnemodulprodusenter og pc-produsenter allerede har store mengder DRAM-brikker på lager, og prisene vil ikke øke før disse produsentene har tømt lagrene sine.

Selv om brikkeprodusentene nå produserer DRAM med tap, vil vi altså ikke se noen rask prisoppgang. Selskapene må rett og slett fortsette å selge med tap for å få inn nok penger til å holde fabrikkene i gang. Det er en mulighet for at noen av dem vil flytte produksjonen over til andre minnetyper med bedre priser, som flashminne, men dette er en prosess som kan ta flere måneder. Dermed kan et slikt skifte i produksjonen gjøre at de går glipp av den ventede pristigningen for DRAM.

Kontraktprisene synker som en stein

Omtrent 75 prosent av DRAM-brikkene selges på kontrakt til minnemodulprodusenter og pc-produsenter. Prisene på disse kontraktene forhandles fram to ganger i måneden. De siste 25 prosentene selges på det åpne markedet, på samme måte som som olje og gull.

Kontraktprisene har falt med hele 67 prosent siden nyttår. Da kostet nemlig DRAM-brikkene 5,95 dollar. Mange analytikere ser normalt fallende DRAM-priser som et tegn på dårligere pc-salg, men det ser ikke ut til å være tilfelle denne gangen. Ifølge flere analytikere er nemlig pc-markedet svært sterkt om dagen.

Grunnen til prisnedgangen denne gangen ser ut til å være at flere minneprodusenten byttet fra flashminne til DRAM mot slutten av 2006, ettersom prisbildet den gang var motsatt. Da var flash-prisene skremmende lave, mens det var god inntjening på DRAM. Det har ført til en overproduksjon av DRAM, med de følgene det får for selskapene.

LES OGSÅ: Dagens minne blir avleggs

Komponenter