Duell: 14-tommere for kontoret

Duell: 14-tommere for kontoret

Dell Latitude E6400 og HP Elitebook 6930p er begge rettet mot kravstore brukere.

En bærbar med 15,4-tommers skjerm blir for mange en vel stor og tung pc å frakte med seg. Mange produsenter har også 13,3-tommers-maskiner med raske konfigurasjoner og god pris, men en ulempe her kan for en del være at de synes skjermen blir for liten, eller at skjermen har for lav oppløsning. For 13,3-tommere er 1280x800 den vanligste oppløsning. Med 14 tommer tilbyr en rekke produsenter mulighet for 1440x900-oppløsning, som passer skjermstørrelsen svært godt etter vår mening. Samtidig får man i dette segmentet velutstyrte maskiner og for mange en overkommelig vekt. Våre testkonfigurasjoner av både Dell Latitude E6400 og HP Elitebook 6930p veide 2,4 kilo.

Konfigurasjoner

Som vanlig hos Dell får man en rekke opsjoner når man skal kjøpe en pc. Man kan gjerne velge mellom flere forskjellige prosessorer, diskstørrelser, skjermoppløsninger, skjermoverflater, batterityper, minnemengde og mye mer. Dette gir ofte svært gode muligheter til å velge en aktuell pc-modell og tilpasse den til egne behov og lommebok. HP på sin side tilbyr mer fastsatte konfigurasjoner, men det er viktig å merke seg at det finnes flere modeller enn den vi har testet her.

Dell

Vår Dell Latitude E6400 var utstyrt med Intel Core 2 Duo P8600-prosessor (2,4 GHz/3MB L2), Intel PM45-brikkesett, 4 gigabyte minne, 200 gigabyte 7 200 o/min-harddisk (med drop-sensor) og Nvidia Quadro NVX 160M-grafikkprosessor. Har man ikke behov for de ekstra 3D-egenskapene som Nvidia-løsningen gir, kan maskinen også leveres med Intels GMA X4500 integrert i brikkesettet, og det reduserer også prisen med over tusenlappen.

Skjermoppløsningen var 1440x900 og skjermen har matt overflate og LED-bakbelysning. Skjerm med 1280x800-oppløsning kan også leveres og er rimeligere. For 1280x800 kan man også få maskinen med såkalt «Privacy Panel», som hindrer innsyn fra sidene. Prisen er imidlertid rundt 1300 kroner. Skjermen vurderer vi som meget god.

For prosessor finnes også raskere valg, men for mange vil nok P8600 være en løsning som gir god nok ytelse og mest for pengene. Vår maskin hadde Intel Wi Fi Link 5100 wlan-kontroller, men den bedre Wi Fi Link 5300 kan også leveres, men er nok unødvendig for de fleste. Integrert 3G er også en opsjon – prisen er cirka en tusenlapp ekstra.

Totalt sett koster konfigurasjonen vi testet cirka 13 800 kroner inklusive mva.

HP

Elitebook 6930p blir fra HP i Norge i skrivende stund levert i en lang rekke forskjellige konfigurasjoner. Modellen vi testet var utstyrt med Core 2 Duo T9400-prosessor (2,53 GHz/6MB L2), Intel GM45-brikkesett, 2 gigabyte minne og 250 gigabyte 5 400 o/min-harddisk (med drop-sensor). Grafikkprosessoren er Intels GMA X4500, som er integrert i brikkesettet. HP kan også levere en modell med grafikkprosessor fra ATI.

Sett opp mot Dell-maskinen har vår Elitebook 6930p noe kraftigere prosessor. For vanlig applikasjonsbruk vil nok ikke forskjellen være spesielt merkbar for de fleste, men det er klart at har man en tung bruk av maskinen med flere prosessorintensive applikasjoner, er det en forskjell.

Også på denne maskinen var skjermoppløsningen 1440x900, som etter vår mening passer en 14-tommers skjerm meget godt. Et problem med maskinen er imidlertid at lysstyrken for skjermen er noe dårlig, og selv i et vanlig opplyst kontorlokale synes vi bildet først ble brukbart med over 80 prosent lysstyrke. Skjermen mangler da et «lysoverskudd» for situasjoner der man har mye lys mot skjermen, og der høyere lysstyrke ville gitt et bedre bilde.

Vi kunne i skrivende stund ikke finne markedspris på modellen vi fikk til test. Veiledende pris fra HP er cirka 15 500 kroner, men sett ut i fra prisene på andre 6930p-konfigurasjoner som ligner relativt mye vil vi tro at prisen kan estimeres til cirka 12 500 kroner. Det som trekker prisen for pc-en opp en del er blant annet den raske prosessoren.

I likhet med Dell-maskinen kan HP levere 3G-kort. SIM-kortleser og antenner er alt på plass, og kortplassen for 3G-kort skjules bak et deksel under maskinen. For wlan benytter HP et litt mer avansert kort fra Intel enn det vi fant i vår testkonfigurasjon fra Dell.


Både Dell og HP kan leveres med integrert 3G-kort. Antenner er på plass slik at dette også kan ettermonteres. Bildet viser kortplassen for 3G-kort i Dell Latitude E6400.

Tilkoblinger

Maskinene fra Dell og HP har henholdsvis fire og tre usb-porter. Begge har Firewire, Gigabit Ethernet, ExpressCard/54-kortplass, SD-kortleser og smartkortleser (for sikkerhetsløsninger). På HP-maskinen finner man kun analog vga for tilkobling av ekstern skjerm, mens man hos Dell finner Displayport. En del nye skjermer har Displayport, men det er også mulig å bruke adapter for å gjøre Displayport om til dvi eller hdmi. Vi mener HP-maskinen også burde ha hatt en digital skjermtilkobling.

Både Dell og HP tilbyr dokkingstasjoner som gir økte tilkoblingsmuligheter.

Les om: