Dyr 100-dollar-pc

Dyr 100-dollar-pc

Nå kan amerikanere kjøpe billig pc-en til 400 dollar. Da får et barn en pc på slepet.

Verdens billigste pc blir ikke så billig med det første. Prisen på 100 dollar-pc-en ligger på 200 dollar nå. I tillegg kjøper man en ekstra som hjelp til verdens barn. Dermed er prislappen foreløpig 400 dollar.

Dette kommer frem i en plan som ble lansert i dag. Den bekrefter tidligere rykter om et dobbeltprogram, hvor teknologien utviklet av OLPC-prosjektet (One Laptop Per Child) også kan selges i de rike landene. Dette er omdiskutert, der mange har bidratt til prosjektet nettopp for å i barn i fattige områder sjanse til å lære seg it.

OLPC begrunner salg av produktene sine i de rike landene med at det vil deles ut en pc til barn i et utviklingsland for hver pc som kjøpes i Vesten. Dette er nå satt i gang i USA og Canada.

I første omgang kan ikke kjøperen ingen innflytelse på hvor den ekstra pc-en deles ut.

SE OGSÅ: - Skam dere, Intel!

To fluer

- Ideen er å støtte programmer i mindre utviklede strøk. Samtidig kan vi øke engasjementet i bransjen, sier Walter Bender ved OLPC, ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Til tross for prosjektets mange gode intensjoner og fine ord, regnes det med at salg av pc-en i rike skyldes behovet å øke volumet for så å kunne senke prisen. De opprinnelige ordrene fra utviklingsland er langt fra så store som OLPC ønsket seg. Ved å kjøre dette dobbeltprogrammet slår OLPC to fluer i en smekk. Antall solgte pc-er går opp samtidig som flere barn får sponset sine pc-er.

Første bestillingsrunde for privatkunder i USA og Canada varer bare noen uker.

- Vi vil ikke ta vekk fokuset fra utviklingslandene. Derfor starter vi med et kort program, sier Bender.

Masseproduksjon av OLPC-en starter i oktober. Prduksjonen starter med 40 000 pc-er, men vil fort dobles og tredobles, ifølge OLPC.

Se flere bilde av OLPC-en .

Les om:

Komponenter