Eksterngrafikk til bærbare

Eksterngrafikk til bærbare

Det er mer enn et år siden vi første gang skrev om Asus XG Station. Nå ser det ut til at løsningen endelig er på vei til butikkene.

Selv om det finnes bærbare pc-er beregnet for spill og den slags moro, er det ikke alle forunt å betale langt over 10 000 kroner for noe som gir omtrent samme ytelse som en relativt enkel stasjonær maskin.

Etter å ha vist frem sin XG Station for over ett år siden, ser det nå ut til at Asus løsning for å gi heftig grafikk på selv enkle bærbare er like rundt hjørnet.

Asus Rog XG Station er noe så enkelt som et eksternt grafikkort som kobles til den bærbare pc-ens Expresscard-port, i tillegg til en ekstern strømkilde. I det eksterne kabinettet sitter det et helt vanlig grafikkort for stasjonære pc-er. I første omgang er det snakk om et Geforce 8600GT-kort med 256 megabyte minne.

Første gang Asus viste frem løsningen ble det brukt et Geforce 7900GS-kort, som naturlig nok er relativt utdatert i dag. Samtidig er ikke 8600GT av de kraftigste kortene på markedet, men det skal ifølge Asus være kraftig nok til at ytelsen blir cirka seks ganger bedre enn med den mye brukte Intel 965GM-brikken.

Teoretisk sett bør det også være mulig å bytte ut grafikkortet i det lille eksterne kabinettet, men det kan nok ligge noen begrensninger i både Expresscard-porten, kjølemuligheter og den eksterne strømforsyningen. De kraftigste kortene på markedet krever som kjent både mye strøm og gode utluftingsmuligheter.

Asus Rog XG Station leveres i sort farge, med oransje sider. Den er utstyrt med tilkobling for både hodetelefoner og mikrofon, fire usb-porter og to dvi-tilkoblinger. I front sitter det en liten skjerm som gir oversikt over de forskjellige funksjonene, så som lydnivå, klokkehastigheter på grafikkortet, gpu-temperatur og fps (bilder per sekund), med mer.

Mer informasjon om pris, ytelse og tilgjengelighet kommer etter alt å dømme i løpet av Computex-messen, som går av stabelen i Taipei tidlig i juni.

Les mer om XG Station hos Asus.