Ekte tyveri eller pr-stunt?

Ekte tyveri eller pr-stunt?

Mac-tyv avslørt av spionprogram, men konspirasjonsteoretikerne er skeptiske.

Du har sikkert fått med deg historien om Mac-tyven som ble avslørt av eget tyvegods.

Da Joshua Kaufman fikk MacBook-en sin stjålet, aktiverte han spionprogrammet Hidden, og tok deretter flere bilder av tyven - en taxisjåfør ved navn Muthanna Aldebashi.

Hidden er et spionprogram, eller sporingsprogram, som også tar bilder fra kameraet på en Mac samt skjermbilder ved jevne intervaller når dette er aktivert av maskinens originaleier. Programmet koster 15 dollar i måneden, cirka 70 kroner.

Først var ikke politiet spesielt interesserte i å hjelpe Kaufman, til tross for at han var i besittelse av bilder av tyven, men saken tok en ny vending da han opprettet nettsiden thisguyhasmymacbook.tumblr.com.

- Den 31. mars 2011 ble MacBook-en min stjålet fra leiligheten min i Oakland i California. Jeg rapporterte tyveriet til politiet og fortalte dem til og med hvor den var, men de kunne ikke hjelpe meg på grunn av ressursmangel.

- I mens bruker jeg den fantastiske appen Hidden for å ta disse bildene av denne fyren som har min MacBook, skrev Kaufman på nettsiden.

Historien spredte seg som ild i tørt gress, og politiet i California hadde ikke noe annet valg enn å ta saken på alvor - kort tid etter ble den avbildede mannen arrestert.

- Økt oppmerksomhet for Hidden

Saken har fått stor oppmerksomhet i pressen, noe som antagelig ikke er dårlige nyheter for selskapet som står bak programmet Hidden. Ifølge BBC har Toby de Havilland i Hidden benektet at det var et pr-stunt, men innrømmer samtidig at saken har gitt en økt interesse for produktet.

Hiddens blogg er det imidlertid flere som er skeptiske. Flere tror at hendelsen har vært grundig planlagt.

- Dette bør helst ikke være en "social engineering ad" av Hidden. Et program som dette trenger kredibilitet, skriver en.

- Kult! Dette er et kjempemorsomt pr-stunt, skriver en annen.

- Dette ville vært mye mer troverdig om noen postet en link til politirapporten. Hvis ikke, er det bare reklame, skrev en tredje.

Både BBC og ABC hevder imidlertid å ha snakket med Oakland-politiet som skal ha bekreftet at saken var ekte, skriver IDGs nyhetstjeneste.