Elpida frykter konkurs

Elpida frykter konkurs

Den japanske DRAM-produsenten Elpidas konkursbegjæring kan ramme både pc- og smarttelefonsalget.

Elpida Memory, som er verdens tredje største produsent av DRAM-brikker, leverte i går konkursbegjæring. Bakgrunnen er at det japanske selskapet har opparbeidet seg en gjeld på 448 milliarder yen, eller 30,9 milliarder kroner, siden mars i fjor.

Utviklingen skyldes blant annet store investeringer i produksjonskapasiteten fra 2006 og 2007. Det førte til en overforsyning i markedet, som bidro til å redusere prisene kraftig.

I 2008 ble Elpida også rammet av den økonomiske nedgangen. Kombinert med en sterk yen og oversvømmelsene i Thailand i fjor ble det for mye for selskapet.

DRAM-oligopol

Elpidas skjebne er ennå ikke avgjort, men dersom selskapet beslutter å stoppe produksjonen, kan det tvinge pc-produsentene til å øke prisene eller redusere minnekapasiteten i sine produkter.

Ettersom Elpida også produserer DRAM til mobile enheter vil en produksjonsstans også kunne ramme smarttelefonmarkedet, der marginene allerede er syltynne.

- Markedsandelen i DRAM-markedet vil bli ennå mer ubalansert og dominert av noen få produsenter. Markedet kommer til å være ett skritt nærmere et oligopol, og pc-produsentene vil ha mindre kjøpekraft dersom Elpida går konkurs, skriver analysebyrået DRAMeXchange i et notat.

Hardere konkurranse

Elpida ble dannet i 1999 som følge av en sammenslåing av Nec og Hitachis DRAM-divisjoner. Sammenslåingen skjedde samtidig som flere andre selskaper, som Fujitsu og Toshiba, trakk seg helt ut av DRAM-bransjen.

Som følge av overforsyningen på markedet har DRAM-prisene falt i en årrekke. Ifølge analysebyrået Isuppli falt prisene på de mest utbredte DRAM-brikkene nylig til mer enn halvparten av prisnivået for et år siden.

Konkurransen på markedet har også blitt hardere, og i dag står bare fire selskaper for rundt 99 prosent av markedsandelen, hvor Samsung står for over halvparten.

I fjerde kvartal 2011 sto Elpida for 15,4 prosent av det globale DRAM-markedet, ifølge tall fra DRAMExchange. Samsung har 53 prosent av markedet, Hynix har 22,9 prosent, mens Micron står for 7,7 prosent.

- Micron er vinneren

I 2009, da selskapet hadde liknende problemer, ble løsningen et lån på 110 milliarder yen fra myndighetene og japanske banker.

Det har derfor lenge vært forventet at Elpida ville vurdere å legge ned DRAM-produksjonen, eller inngå et partnerskap med for eksempel Micron.

Microns aksjer økte med 7,7 prosent etter at Elpidas konkursbegæring ble kjent, og det blir nå spekulert i om Micron kan være interessert i å kjøpe opp deler av Elpida. En sammenslåing mellom Elpida og Micron ville gitt et selskap med omtrent samme markedsandel som Hynix.

- Micron er åpenbart vinneren. Nå er spørsmålet bare hvor mye Micron skal betale for eiendelene, sier Dan Berenbaum, analytiker i MKM Partners LP, til Bloomberg News.