En drøm av en spillmaskin

En drøm av en spillmaskin

Norge RÅESTE pc kan brukes til det meste, men er spesielt godt egnet til moro.

Med de komponentene vi har valgt ut til 2010-utgaven av Norge RÅESTE pc, er det liten tvil om at pc-en vil gjøre seg godt til det aller meste av bruk. Her går det fint å surfe, se videoer på Youtube og følge med på de siste oppdateringene på Facebook. I tillegg skal du ha mer enn nok ytelse til virkelig tunge oppgaver, som videoredigering i HD-oppløsning, fotoredigering med utallige lag og høy oppløsning, eller rendering av avanserte 3D-modeller – for de som driver med slikt.

Alt dette er selvsagt spennende og kjekt å kunne holde på med, men det er ikke til å stikke under stol at vi tenkte minst like mye på spilling da vi satte sammen delelisten til Norges RÅESTE pc. Med kraftig prosessor, rikelig med raskt minne, raske SSD-er til operativsystem og programmer (les: spill), kombinert med to av de raskeste grafikkortene på markedet, blir dette en spill-pc av det virkelig heftige slaget.

Vi har så klart kjørt alle de vanlige testene våre, som tar for seg hvor godt pc-en yter til vanlig bruk, samt tester som viser hvor overlegent det er med to raske SSD-er som systemdisk, sett opp mot gamle, tradisjonelle harddisker. For undertegnede var det imidlertid spilltestene som var det mest spennende.

Kjempeoppløsning

Pc-en leveres med tre svært gode Eizo-skjermer på 24 tommer, samt et vell av avansert spillutstyr. Kombinert med den til dels spinnville grafikkytelsen, blir dette dermed en drømme-pc for de spillinteresserte.

Vi har kjørt alle de ytelsestestene relatert til spill som vi vanligvis kjører, i tillegg til å ha tatt oss den friheten å teste pc-en litt ytterligere. Vår erfaring var at denne pc-en skal takle det du kan finne på å utsette den for av spill, selv med spillet kjørende fordelt på tre skjermer og med en totaloppløsning på 5 760 x 1 200 piksler.

Vi startet ballet med å kjøre testprogrammet 3DMark Vantage, et program som måler grafikkytelse, og som gir en god pekepinn på hvor godt en pc er egnet til spilling. På en relativt sprek spill-pc til rundt 15 000 kroner kan man forvente å få et resultat på rundt 15 000 poeng i 3DMark. Da vi testet Kompletts til da mest ekstreme spill-pc, med to Geforce GTX 480 grafikkort og ellers gode spesifikasjoner, endte vi på rundt 31 500 poeng. Det er et meget godt resultat.

Med pc-en på testbenken endte resultatet på hele 36 094 poeng, som er så langt er vårt beste resultat. Det meste tydet altså på at denne pc-en skulle takle selv de tyngste spillene uten å mukke.

Med 3DMark-resultatet i bakhodet gikk vi løs på den praktiske delen av testingen, hvor vi kjører gjennom faktiske spill for å se hvor godt pc-en yter til den slags bruk. Vi kunne selvsagt ikke dy oss, og spilte noen runder i forskjelllige spill. Selv ikke for oss it-journalister er det dagligdags å sitte med tre skjermer og en totaloppløsning på 5 760 x 1 200 piksler i spill. Derfor måtte vi benytte oss sjansen mens vi hadde den, samtidig som vi kan påberope oss å ha kvalitetssikre pc-en for den fremtidige eieren.

Tre skjermer gjør susen

Til tross for to av de råeste grafikkortene på markedet, opplevde vi ikke alltid at ytelsen var spinnvilt mye høyere enn med litt enklere spill-pc-er. Det er nemlig ikke i alle sammenhenger man merker stort til fordelen med flere grafikkort. I flere av spillene ble testresultatene kun marginalt bedre i vanlige oppløsninger, sammenlignet med pc-er med for eksempel ett Radeon HD 5870 eller HD 5970. Da vi testet PCStylings Frag Fighter Diablo 666 med Radeon HD 5870 endte vi på rundt 30 bilder i snitt med absolutt høyeste grafikkinnstillinger i 1 920 x 1 080 pikslers oppløsning, på Norges RÅESTE pc ble resultatet et lite stykke under det dobbelte, 54 bilder per sekund.

Det er altså først når man kjører spillene opp på de tre Eizo-skjermen som følger med at man virkelig ser fordelen med de to Radeon HD 5970-kortene som sitter i pc-en. Med litt over middels høye grafikkinnstillinger endte vi nemlig med en bildeflyt på nesten 70 bilder per sekund i 5 760 x 1 200 pikslers oppløsning, en oppløsning som ville gjort at spillet gikk langt, langt tregere på en pc med ett enkelt grafikkort.

Dette gjentok seg i alle spillene vi testet. Med spillet kjørende på en enkelt skjerm ble resultatet gjerne bare rundt 40 til 50 prosent høyere enn med enklere spill-pc-er. Med tre skjermer aktivert klarte vi imidlertid omtrent samme bildeflyt som da vi brukte en enkelt skjerm, noe som er intet mindre enn imponerende. For ikke å snakke om fryktelig morsomt.

Spillglede uten like

Vi valgte å ta noen runder i både Need for Speed Shift og Colin McRae Dirt 2, med tre skjermer i gang og rattsettet G27 fra Logitech koblet til. Dette rattsettet får den heldige vinneren av konkurransen tilsendt sammen med pc-en, og det er bare å glede seg til å kjøre i gang bilspill.

Vi giret oss manuelt gjennom girene, med clutching og manuell giring, i Need for Speed Shift. Grafikken var fordelt på de tre skjermen og fløt knirkefritt. På skjermen foran oss så vi dashbordet med alt av målere og knapper, foran der lå panseret og raceklar asfalt. På de lett vinklede skjermen så vi siderutene i bilen, slik at vi kunne følge med på hvor bilene vi suste forbi lå i banen. Det var rett og slett en helt rå spillopplevelse å sitte der foran de tre skjermen, med et virkelig overlegent ratt i hendene. Det blir rent stusselig å gå tilbake til toskjermsløsning og et gammelt rattsett på hjemmekontoret. Det er neste så Norges RÅESTE pc tok kverken på litt av gleden med å spille på en «vanlig» pc, noe som for så vidt er godt nytt for vinneren av pc-en.

Det er ikke alle spill som støtter det å deles over tre skjermer. De aller fleste nye spill støtter det imidlertid, og storspill som Crysis, Battlefield Bad Company 2 og World of Warcraft støtter løsningen helt problemfritt. Det er ikke fritt for at en slik løsning kan gi store fordeler i mange spill, og visse vil nok mene at Eyefinity med tre skjermer nærmest er for juks å regne. Men så er det nå slik at det gjelder å ha det beste utstyret i kamp, og med Norges RÅESTE pc stiller man helt klart med det ypperste av utstyr.

(Konkurransen om Norges RÅESTE pc er nå ferdig. Vi kommer imidlertid med flere prosjekter. Følg med på vår Facebook-gruppe)