En ny start for AMD?

En ny start for AMD?

AMD har lansert deres første Fusion APU - en løsning der prosessor og DirectX 11-grafikkprosessor er fullintegrert.

AMD har brukt CES-messen til å lansere deres største nyhet på flere år, og produktet som trolig var hovedårsaken til at selskapet for noen år tilbake kjøpte opp grafikkprosessor-produsenten ATI, og videre sluttet å bruke ATI-navnet på grafikkprodukter for noen måneder tilbake.

AMD har tidligere benyttet Fusion-navnet for å beskrive plattformer for stasjonære pc-er, bestående av prosessor, systembrikkesett og grafikkprosessor fra AMD. Fusion vil nå i hovedsak være et navn for deres APU-er - Accelerated Processing Unit.

Med sin Core i-serie av prosessorer for bærbare pc-er lansert på CES i fjor, var Intel først med å integrere x86-prosessor og grafikkprosessor. Dette var imidlertid ikke en fullintegrert løsning, men to separate dies integrert i en brikke. Med AMDs løsning produseres hele APU-en som en enkelt die.

LES OGSÅ:

TEST: Nye modeller på topp?

AMDs løsning skiller seg imidlertid mye fra Intels løsning. Intels løsning er laget med fokus på lavt strømforbruk, lav pris og en enklere konstruksjon av pc-en. Det Intel har er imidlertid en svært enkel grafikkprosessor med begrensede muligheter for GPGPU-bruk - det vil si at grafikkprosessoren er en aktiv del som kan akselerere andre oppgaver enn kun grafikkrelaterte.

Arkitekturen for dagens grafikkprosessorer gjør dem i stand til å kunne prosessere en del typer oppgaver langt raskere enn vanlige prosessorer. Til nå har man sett enkelte programmer for vanlige brukere som tar utnyttelse av dette - blant annet enkelte videoenkodere. Man ser imidlertid for seg økt fokus på dette, og med riktig programvare/optimalisering kan en APU-løsning gi betydelig bedre ytelse enn dagens vanlige prosessorer.

Naturligvis er også strømforbruk og generell ytelse viktig for AMD på dette området. I første omgang er Fusion rettet mot bærbare pc-er, men man vil også se løsninger for stasjonære pc-er - både mini-pc-er og tradisjonelle systemer. I sin pressemelding oppgir AMD at aktører som blant annet Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, MSI, Samsung, Sony og Toshiba vil komme med pc-er basert på Fusion. I første omgang vil dette være snakk om rimeligere modeller - de enkleste vil gå i konkurranse med Intel Atom-baserte løsninger. AMD vektlegger at batteritiden skal kunne bli bedre enn det man har sett i det samme segmentet tidligere med bakgrunn i Fusion-løsningen.

Den integrerte grafikkprosessoren støtter DirectX 11 for full kompatiblitet mot nye spill og har også forbedret teknologi i henhold til videoprosessering enn foregående integrerte løsninger fra AMD.

Produkter basert på Fusion APU-er skal være tilgjengelig i løpet av første kvartal dette året. Hvordan produktserien videre vil utvikle seg er svært spennende, og svært avgjørende for AMDs framtid. AMD har hatt gode produkter for stasjonære pc-er, men rent prosessormessig har de ligget et stykke bak Intel når det gjelder prosessorer til bærbare.

Nye vanlige modeller

AMD har i dag også utvidet sin Phenom-serie av vanlige prosessorer til stasjonær pc-er. De nye modellene er firekjerneprosessoren Phenom X4 975BE og sekskjerneprosessoren Phenom X6 1065T. 975BE er den raskeste firekjernemodellen fra AMD, mens 1065T legger seg under eksisterende toppmodell i Phenom X6-serien.

Mer informasjon: www.amd.com

LES OGSÅ:

TEST: AMD Phenom II X6 - Billig sekskjerner?

Les om: