- En stor seier for HP

- En stor seier for HP

HP gjenerobret tronen over verdens største pc-produsenter i fjerde kvartal.

Kampen om hvem som er verdens største leverandør av pc-er er på ingen måte over.

Lenge har pendelen sett ut til å svine i Lenovos favør, men nye tall fra analysehusene Gartner og IDC peker nå begge i retning av at HP har gjenerobret tronen over verdens største pc-produsenter. Det viser tall for fjerde kvartal.

Kvartalsseier til HP

Begge rapporter bekrefter nå at HP er tilbake som den største aktøren på pc - med sin kinesiske rival hakk i hæl. I går kom IDC med sin rapport som viste at HP, til tross for et fall på 0,6 prosent i pc-salget i perioden, klarte å beholde topplasseringen.

IDC-tallene viser ifølge svenske it24 at HP satt igjen 16,7 prosent av markedet, mens Lenovo inntok andreplass med 15,7 prosent. Mens førstnevnte altså falt tilbake, kan Lenovo vise til en kraftig vekst på 8,2 prosent i perioden.

Plasseringen blir også underbygget av tilsvarende tall fra Gartner. Denne rapporten viser at HP la beslag på en markedsandel tilsvarende 16,2 prosent i det globale markedet i perioden, mens Lenovo sikret seg en markedsandel på 15,5 prosent.

- Stor seier

I analysekretser blir utviklingen karakterisert som en stor seier for HPs del.

- Det er en stor seier for HP og det viser at HP har bestemt seg for å vise sine pc-muskler. Det er ikke en positiv beskjed for Lenovo ettersom mange markedsovervåkere har tatt for gitt at de nå skulle ta over førsteplassen, sier Patrick Moorhead, analytiker ved Moor Insigts & Strategy, til IDG News.

Knallhard kamp

Kampen om pc-tronen er imidlertid knallhard, og HP har god grunn til å følge nøye med på hva rivalene foretar seg. Sammenlignet med status for ett år siden, har HP tapt terreng, mens Lenovo har økt kraftig - senest med drøye åtte prosent i siste kvartal.

Gartner-rapporten viser også at Dell, som ble ranket som nummer tre i verden i kvartalet, står for 10,2 prosent av markedet. Acer Group inntok fjerdeplass med 9,5 prosent av markedet, mens Asus rankes som nummer fem med 7,2 prosent av markedet.

Les om: