Endelig er den her

Nesten ett år etter den kom i salg i USA, er Xbox One å få kjøpt i norsk versjon.

Publisert Sist oppdatert

Da Microsoft først viste frem Xbox One før sommere i fjor var det mange som var skeptiske til det veldige fokuset på tv og video, og overraskende lite fokus på spill. En rekke litt pussige løsninger i forhold til spilldeling, sky-tjenester og pussige funksjoner gjorde også mange spillinteresserte skeptiske.

Ved neste store Xbox One-konferanse hadde Microsoft lært leksa, og kjørte hardt på spill, spill, spill. I løpet av månedene frem til lansering endret de også på mange av planene de snakket om da de først viste frem konsollen.

Dessverre kunne de kort tid dessverre meddele at vi stakkars nordmenn, og de fleste andre nasjonaliteter, måtte vente en stund ekstra for å slå kloa i en Xbox One. Først var det snakk om noen måneder, men til slutt ble det omtrent 10 måneder.

Nå er altså dagen endelig kommet, og alle de som ikke allerede har kjøpt en importert Xbox One, noe de fleste store forhandlere har solgt en god stund, kan få slått kloa i en norsk versjon av Xbox One.

Rikelig med spill

Om det er noen fordeler ved en sen lansering, må det være at vi i det minste har et ganske så solid spillutvalg å velge fra. Til lanseringen er det over 50 spill tilgjengelig til Xbox One, og blant dem er det noe for enhver smak. Frem mot jul er det i tillegg ventet flere store lanseringer, både av eksklusive spill, og spill som dukker opp også på Playstation 4 og pc.

FRIERE: Fortsatt har du milevis med veier du kan herje på, men i Horizon 2 kan du også spinne rundt i terrenget.

Av de eksklusive spillene som dukker opp i løpet av de neste måneden, er Microsoft spesielt stolte av Forza Horizon 2, oppfølgeren til Forza Horizon, som kom på Xbox 360 for to år siden.

I Horizon 2 er settingen flyttet fra Colorado i USA, til det sydlige Europa, og som forrige gang kan du fritt kjøre nesten hvor du vil. Faktisk står du ganske mye friere denne gangen, med færre autovern som hindrer deg fra å kjøre ut i nærmeste skog eller å sprette ut på et jorde.

Kanskje enda mer entusiastisk var Microsofts PR- og produktsjef da han viste frem Sunset Overdrive, et spill som vel enklest kan forklares som en slags postapokalyptisk variant av Dreamcast-spillet Jet Set Radio, foret opp på en blanding av steroider og LSD, og plusset på med skyting og spinnville våpen.

Stadig nye funksjoner

En annen fordel ved en forsinket lansering, om man skal se positivt på det, er at Xbox One-versjonen har blitt oppdatert i alle fall åtte ganger det siste året. Dermed får vi både flere og bedre funksjoner enn da Xbox One først kom for salg i fjor høst. Så klart, de ville vi fått uansett, om konsollen hadde kommet tidligere.

Da Microsoft annonserte at konsollen ville komme senere i Norge, var en av hovedbegrunnelsene av de ville få flest mulige lokale funksjoner og tjenester på plass før lansering. Et annet argument var at man ville gjøre en grundig jobb med å også få selve konsollen så godt tilpasset til Norge som mulig, med oversettelser og funksjoner.

Når konsollen nå endelig er her, er det aller meste oversatt til norsk og tilrettelagt norske brukere. Litt verre er det med en av de virkelig nyttige funksjonene på Xbox One. Stemmestyring på norske er nemlig ikke på plass. Vi får heller ikke bruke konsollen på norsk samtidig som vi bruker engelske stemmekommandoer. Ifølge Microsoft er dette noe de jobber med, men ikke kan si noe sikkert om når er på plass.

Underholdning og tv

Selv om hovedfokuset på dagens lansering hos Microsoft var på spillene og hvordan konsollen kan tilpasses nettopp dine interesser og spill, ble det også snakket litt om annen underholdning.

For med en egen HDMI-inngang på plass, er tanken at Xbox One skal fungere som hovedboksen under tv-en din. Blu-ray-spiller er allerede på plass i konsollen, og kobler du til tv-boksen din i tillegg, skal du ikke lenger trenge å bytte mellom innganger på tv-en.

I løpet av den neste måneden er planen at det skal dukke opp en avansert EPG-funksjon, eller tv-programoversikt om du vil, som egen app til Xbox One.

I tillegg vil det selvsagt dukke opp apper for alle de mest populære streaming-tjenestene. Netflix er allerede på plass, og Microsoft jobber med Viasat for å få på plass en Viaplay-app. Hvordan det blir med en HBO Nordic-app er fortsatt litt i det blå, ettersom denne fortsatt er eksklusiv til Xbox 360. Vi blir vel ikke veldig overrasket om også denne snart er på plass.

På plass, i alle fall på lanseringen hos Microsoft, var også TV2. Der stilte nemlig TV2s Sumo-sjef, Kristian Bruarøy opp. Han kunne ved hjelp av en utviklerversjon av Xbox One vise frem Sumos kommende app.

Funksjonalitetsmessig er det ikke mye nytt i forhold til Sumo-appene på andre plattformer. Ny er imidlertid designen, som er laget i samme stil som menysystemet på Xbox One.

Her skal du kunne se live-tv i Full HD, eller streame programmer og tv-serier. TV2s stolther, deres solide fotballdekning, vil også være på plass ved lansering. Det ble også snakket løst om utvidet funksjonalitet, med utvidet informasjon og interaktivitet som kan vises i egne apper forbindelse med fotballkamper.

Slike apper kan vises i det Microsoft kaller sidestilling, en funksjon vi kjenner fra Windows 8, hvor du kan trekke en flik ut fra siden av skjermen og på den måten kjøre flere apper samtidig. På Xbox One kan du med denne funksjonen ha ekstra apper åpne i en smal spalte på høyre side av skjermen, om du nå spiller eller ser på tv eller film.

Nøyaktig når, eller i det hele tatt om, slike ekstra funksjoner til TV2s Sumo app vil dukke opp, er fortsatt uklart.

I salg nå

Var du en av de som forhåndsbestilte en Xbox One til lansering, er det meget mulig du allerede har den koblet opp i stua, eller at du jobber med en god unskyldning for å dra tidlig hjem fra jobb eller skole for å sette i gang.

For de andre kan det være at det er en Xbox One å finne i en butikk nær deg.

Prisene varierer ganske kraftig å lanseringsdagen, og vi har sett tilbud ned i under 3 000 kroner på nettet i dag. Normal pris ser imidlertid ut til å stabilisere seg på rundt 3 500 kroner for en Xbox One uten Kinect-sensor, og rundt 4 000 kroner med Kinect-sensor.