Endelig er den hvite iPhone her

Endelig er den hvite iPhone her

Manglende UV-beskyttelse ga ni måneders forsinkelse.

Onsdag ettermiddag kom meldingen som mange iPhone-entusiaster har ventet lenge på:

Nå er endelig den hvite versjonen av iPhone 4 klar. Den kom i salg fra torsdag 28. april.

Årsaken til den ni måneder lange forsinkelsen er mangel på UV-beskyttelse, opplyser Apples markedssjef Phil Schiller til nettstedet All Things Digital .

Akkurat som mennesker med lys hud trenger også hvite mobiltelefoner beskyttelse mot solas ultrafiolette stråler, fremholder Apple-talsmannen.

Apples utfordring var blant annet å finne en løsning som hindrer at den hvite iPhone-en endrer farge over tid, noe som har vært fremme i mediene tidligere. Vi kan lett se for oss at en gulnet iPhone ikke vil være i samsvar med Apples strenge design-krav.

I tillegg oppdaget Apples utviklere at enkelte interne komponenter, blant annet noen sensorer, reagerte forskjellig når de var plassert i henholdsvis en sort og en hvit iPhone.

Uendret pris

Pressemeldingen på onsdag sa ingenting om prisen, men etter at Apple Store ble åpnet igjen torsdag formiddag etter å ha vært nede i flere timer, var det klart at den hvite iPhone-en ikke uventet koster det samme som den sorte. Prisene er som før, henholdsvis 4 890 kroner for 16 GB-modellen og 5 790 kroner for 32 GB-modellen.

Apples norske priser på iPhone gjelder imidlertid uten abonnement, og med abonnement og bindingstid hos mobiloperatørene får man kjøpt iPhone til vesentlig lavere priser - for eksempel for henholdsvis 499 og 1499 kroner hos NetCom. (NB: Disse prisene kan jo ikke sammenlignes direkte med Apple Store-prisene da det påløper en ganske høy abonnementspris i tillegg.)

Produksjonsproblemer

Den hvite iPhone 4-modellen ble opprinnelig ventet samtidig med den sorte i fjor sommer, men produksjonsproblemer hos Apple førte til at lanseringen av den hvite modellen måtte utsettes.

I midten av mars i år kom den offisiell melding fra Apple om at den hvite modellen ville komme i salg til våren - og nå er altså løftet innfridd.

- Den hvite iPhone 4 har endelig kommet og den er vakker, skriver Apples markedssjef Phil Schiller i pressemeldingen som Apple nå har sendt ut. - Vi setter pris på at så mange har ventet tålmodig mens vi har arbeidet for å få de siste detaljene på plass, skriver Schiller.

I 28 land

Den hvite iPhone-en ble tilgjengelig i 28 land, inkludert Norge og USA, på torsdag, og kommer i en rekke andre land om kort tid, ifølge Apple.

Les om: