Endelig multitasking for iPhone

Endelig multitasking for iPhone

iPhone OS versjon 4 vil gjøre det mulig å kjøre flere programmer samtidig på iPhone.

Apple-sjef Steve Jobs presenterte torsdag neste versjon av operativsystemet til iPhone, som kommer i utgave 4 til sommeren. Blant over 100 nyheter er den viktigste at iPhone endelig får ordentlig fleroppgavekjøring - multitasking.

I tillegg får iPhone nå bedre Bluetooth-støtte. For eksempel kan man endelig få bruke eksternt tastatur som kommuniserer trådløst med iPhone-en via Bluetooth.

iPhone og App Store-konseptet for programdistribusjon har skapt et hav av programmer, flere enn noen kunne forutse, også Apple selv. iPhone-brukerne sliter med å holde oversikten over programmene de selv har installert. Nå kommer Apple dem i møte med muligheten for å organisere iPhone-programmene i mapper. Bare dra et programsymbol over et annet, og så lages det automatisk mapper som får navn etter hva slags programkategorier de inneholder.

Kritisert svakhet fjernes

Hittil har fleroppgave-kjøringen vært begrenset til noen av Apples egne programmer. For eksempel har man kunnet la iPod-musikkspillerprogrammet fortsette å kjøre mens man åpner andre programmer. Men nå skal man kunne svitsje raskt mellom alle slags programmer uten å måtte stanse det programmet man har aktivt oppe, slik tilfellet har vært hittil.

Mangelen på ordentlig multitasking har vært en av de mest kritiserte svakhetene ved iPhone til nå. Heretter vil man altså kunne åpne nettleseren Safari og sjekke en link i en e-postmelding som man sitter og leser - uten først å måtte stenge ned e-postprogrammet.

LES OGSÅ:

Multitasking for alle i iPhone OS 4.0

Man kan også kjøre et spillprogram og sette dette på pause mens foretar seg noe i et annet program, før man fortsetter spillet der man slapp. Før måtte man avslutte spillet, åpne det andre programmet, stenge ned igjen dette og så begynne spillet på nytt.

En av de mest irriterende følgene av mangelen på multitasking har vært at man må avbryte internett-radioprogrammer midt i sendingen for å sjekke noe i et annet program. Under pressevisningen av iPhone OS 4 i Apple-hovedkvarteret i Cupertino i California ble det populære radioprogrammet Pandora demonstrert med full multitasking.

En annen demonstrasjon var med telefoniprogrammet Skype, der man nå kan gjøre andre oppgaver på iPhone-en samtidig med at man snakker med noen via Skype.

Raskt programbytte

Noe av det som har holdt Apple tilbake fra å åpne for fullt for fleroppgavekjøring, har vært frykten for raskere tapping av batteriet på en mobiltelelfon som har fått mye kjeft for dårlig batterilevetid. Apples ingeniører har studert utallige iPhone-applikasjoner og sjekket hva de trenger av minimumressurser når de går i bakgrunnen. Analysen har gjort det mulig for Apple å stille spesielle utviklingsverktøy til rådighet for tredjeparts-programutviklere slik at de nå kan legge inn multitasking uten at strømforbruket øker.

Blant annet har Apple utviklet en løsning de kaller Fast App Switching der et program kan lagre alle sine data og sin status, for så å legge seg i bakgrunnen uten å bruke prosessorkraft i det hele tatt. Når du reaktiverer programmet, er det oppe og kjører igjen der du var på et blunk.

Samle-postkasse

En annen etterlengtet nyhet i iPhone OS 4.0 er samle-postkasse. Heretter slipper man å åpne hver enkelt av sine e-postkasser separat - en tidkrevende omvei for stadig flere av oss som har mange e-postadresser.

Man kan dessuten hoppe direkte fra inn-boksen i én e-postkase til inn-boksen i en annen uten å måtte manøvrere seg oppover og nedover i e-post-hierarkiet. I det hele tatt har programmet Mail fått betydelige forbedringer når det gjelder muligheten til å organisere e-postsystemet slik det passer den enkelte bruker, inkludert muligheten til å åpne e-postvedlegg kjapt i andre programmer.

Bedre e-bokleser

Apple har også forbedret mulighetene tilå bruke iPhone som e-bokleser. iBooks-programmet kan akkurat som Amazones Kindle-leser synkronisere bokmerker mellom flere lese-enheter. Du kan lese litt i en bok på iPhone, litt på din iPad og litt på din iMac, hvis du vil - uten å miste oversikten.

Stort spillmarked

iPhone er nå større på spill enn både Sony Playstation og Nintendo, med mer enn 50 000 spill- og underholdningsprogrammer på App Store. Problemet for mange av spillutviklerne er at de tjener lite eller ingenting på sine iPhone-spill, siden programmene selges for en slikk eller ingenting - for noen få kroner eller gis bort gratis.

Derfor lanserer Steve Jobs nå iAd, en løsning for at spillutviklerne skal kunne legge inn annonser i sine spill og underholdningsprogrammer. Annonsene lagres hos Apple, som gir 60 prosent av inntektene til utviklerne - "bransjestandard", ifølge Apple. Tradisjonelle internett-annonser drar gjerne brukerne ut av websiden de befinner seg på, mens iAd-annonsene sørger for at brukerne forblir i spillene de er inne i.

I tillegg kommer også Game Center, Apples nye sosiale spillnettverk. Game Center blir en konkurrent til Xbox Live og Playstation Home. Du kan invitere venner, delta i spill med andre på internett, konkurrere i topplister og oppnå såkalte "achievements" - for eksempel poeng. Alle iPhone-utviklere vil kunne integrere Game Center i sine spill.

Trygg bedriftsmobil

Under iPhone OS 4-presentasjonen var Apple nøye på å få frem budskapet om at iPhone ikke bare er for entusiaster og privatpersoner, men at iPhone også er i ferd med å få en sterk posisjon i bedriftsmarkedet. Ifølge Apple bruker nå mer enn 80 prosent av de såkalte Fortune 100-firmaene iPhone som firmatelefon.

Derfor blir sikkerheten økt i iPhone OS 4, blant med kryptering av både e-postmelding og e-postvedlegg. Nye utviklerverktøy gjør at programskaperne lett kan legge inn kryptering også i alle andre slags programmer.

Bedriftsprofilen viser seg også ved at man kan ha flere Microsoft Exchange-kontoer på én iPhone. OS 4 støtter dessuten Exchange Server 2010 og byr på SSL VPN-støtte for både Juniper- og Cisco-systemer.

450 000 iPad-er solgt

Steve Jobs benyttet anledningen til å fortelle at Apple til nå har levert over 450 000 iPad-er til sine kunder etter at den nye tavle-pc-en ble gjort tilgjengelig på påskeaften.

I løpet av de 24 første timene etter at iPad-salget startet, ble det lastet ned over én million iPad-applikasjoner fra Apples iTunes-butikk. På under en uke er tallet kommet opp i 3,5 millioner nedlastinger.

Totalt har App Store, som er iTunes-avdelingen for programvare for iPhone, iPod touch og iPad, registrert over fire milliarder nedlastinger.

Utvikler-demo klar

Apple har lansert en forhåndsversjon av iPhone OS 4 for utviklere som er klar nå, slik at utviklerne kan begynne å teste ut de nye funksjonene.

iPhone OS 4 for resten av oss kommer til sommeren. Andregenerasjon iPhone og iPod touch vil ikke kunne bruke multitasking-funksjonen, så for fullt utbytte av OS 4 trenger man altså iPhone 3GS og iPod touch tredjegenerasjon (fra høsten 2009).

iPhone OS 4 kommer dessuten i en versjon for den nye iPad til høsten.

På spørsmål fra pressen om Apple vil revudere sin negative holdning til Java og Adobes Flash-teknologi, som brukes mye på nettet, svarte Steve Jobs et bastant nei. Det betyr at Java og Flash heller ikke kan brukes til å lage annonser for iAd-systemet. Men det er ikke noe problem, for alt er lett å gjøre i HTML5, svarte Jobs.

Les om: