Endelig nye iMac-er

Endelig nye iMac-er

Superslanke og stilige nyheter fra Apple.

Apples stasjonære hovedprodukt, iMac-familien, var godt moden for oppdatering da Apple-ledelsen lanserte den nye generasjonen av iMac-er tirsdag kveld norsk tid.

Som med de andre produktene Apple kom med, er også de nye iMac-ene betydelig mindre enn forgjengerne. Det vil si i vekt og tykkelse.

Skjermstørrelsene er derimot som før, enten 21,5 tommer eller 27 tommer.

«Fusion»-lagring

Den viktigste nyhetene finner vi imidlertid under skallet: Apple Fusion Drive.

Dette er en ny lagringsteknologi basert på en fysisk sammensmeltning av flash-basert lagring og tradisjonell disk-teknologi. Slike kombienheter er riktignok ikke helt nytt i seg selv, men kombinert med Apple-programvare for styring av hvor programmer og filer havner, gjør løsningen at iMac-brukerne får det beste fra to verdener.

Fusion Drive-løsningen består av en 128 gigabyte flash-enhet bygd sammen med en «klassisk» harddisk på valgfritt én eller tre terabyte med lagringsplass.

Operativsystemet og alle standardprogrammene som følger med en Mac, for eksempel programmer som iTunes, iPhoto og iMovie, ligger ved første oppstart på flash-enheten. Nye programmer som brukeren installerer, havner på hardisken. Det samme skjer med dataene.

Med operativsystemet og de viktigste programmene liggende på flash-lagringsenheten er man sikret topp hastighet i kombinasjon med stor lagringskapasitet, slik mange Mac-brukere ønsker og trenger, fordi mange av dem driver med virksomhet som krever stor diskplass, som foto, video og musikk.

Men driverprogramvaren er intelligent, der den følger med på hvor ofte du starter de forskjellige programmene. Hvis du for eksempel bruker regnearkprogrammet Numbers oftere enn iMovie, vil Numbers-programfilene automatisk flyttes over til flash-enheten, mens iMovie blir flyttet over til harddisken.

Alt dette skjer automatisk og uten at brukeren trenger å ofre det en tanke. Klassisk Apple-tenkning, altså. Brukerne skal kunne nyte godt av ny teknologi uten å måtte bry seg om innfløkte innstillingsvalg.

5 mm tynn

Min iMac, kjøpt tidlig i 2010, er omtrent 2,7 cm tykk på siden og en god del tykkere på midten. Den åttende generasjon iMac, som Apple har lansert nå, er bare fem millimeter tykk.

Det er riktignok bare på siden. Også de nye iMac-ene er en god del tykkere innenfor kanten. Men har allikevel opptil 40 prosent mindre volum enn forgjengerne, avhengig av om vi snakker om 27- eller 21,5-tommeren.

– Alle interne komponenter er redesignet for å plass i det tynne kabinettet, sa Apples internasjonale markedsdirektør Phillip Schiller da han presenterte de nye iMac-ene.

Tross det reduserte volumet skal stereolyden fra høyttalerne som sender lyden ned i bordplaten, være vesentlig bedre enn hos forgjengeren.

For å få maskinene så tynne har Apple måttet ofre cd/dvd-enheten. Ikke overraskende – nå er slik enhet standard bare på den store Mac Pro. Apple tilbyr ekstern cd/dvd-enhet/brenner for rundt 650 kroner.

Alle iMac-er kommer nå med minst åtte gigabyte minne og én terabyte disk. De kan konfigureres til opptil 32 GB minne og tre terabyte disk, eller med flash-lagring på opptil 768 GB.

Maskinene har to Thunderbolt-porter og fire USB 3.0-porter, samt sd-kortplass (SDXC) og Gigabit Ethernet-port.

Fra 10 690 kroner

Den rimeligste iMac-en koster nå 10 690 kroner inklusive mva. Da får man en maskin med 21,5-tommers skjerm, 2,7 GHz firekjerners Intel Core i5-prosessor, 8 GB minne, 1 TB disk og Nvidia GeForce GT 640M-grafikk med 512 MB minne.

27-tommeren starter på 14 990 kroner, og forskjellene fra den rimeligste 21,5-tommeren er 2,9 GHz Intel Core i5-prosessor og Nvidia GeForce GT 650M-grafikk med 512 MB videominne.

Toppmodellen på 3,2 GHz og Nvidia GeForce GTX 675MX-grafikk med én gigabyte minne koster fra 16 490 kroner.

Prisene for spesialbestilte iMac-er med blant annet mer minne, Fusion Drive-teknologi og større disker er ikke klare ennå.

21,5-tommers modellene komme i salg i november, mens 27-tommerne kommer i desember.