Endre navn på mange filer i en fei

Endre navn på mange filer i en fei

OS X kommer uten innebygd funksjon for å endre navn på mange filer i én batch. Her er en omvei.

Selv om det er svært enkelt å endre navn på enkelt-filer i Mac OS X, har operativsystemet ingen innebygd funksjon for å endre navn på mange filer i én batch.

Dette har angivelig sammenheng med Unix-fundamentet som Apples operativsystem er basert på.

Derfor er det vokst frem en underskog av småprogrammer – enten gratis- eller billige shareware-programmer – som ordner omdøpingen av filer for Mac-brukere.

Men det er også enkelt å lage seg sin egen navneendrings-app ved hjelp av programmet Automator, som følger med alle Mac-er.

Slik gjør du

Det finnes mange oppskrifter på oppsett. Her er vår variant:

  • Start Automator-programmet.
  • I vinduet som åpner seg, klikk på «Program».
  • I Bibliotek-listen helt til venstre velger du «Filer og mapper».
  • I listen til høyre for Biblioteklisten velger du «Hent angitte Finder-objekter» og drar dette objektet over til vinduet til høyre.
  • Fra den samme listen drar du «Endre navn på Finder-objekter» til høyre, nedenfor det foregående objektet. Det kommer opp en dialogrute med spørsmål om du vil legge til en Kopier Finder-objektiver-handling. Velg «Ikke legg til» (men vær obs på at når du kjører Automator-programmet som du nå lager, vil det gjøre endringer med filene dine!).
  • Merkelig nok kalles den nye boksen du nå har lagt til for «Legg til dato eller klokkeslett». Klikk og hold på denne formuleringen til du får frem flere andre valg, og velg «I rekkefølge» i stedet.
  • Her vil «Legg til tall i eksisterende objekt» være valgt, men du endrer dette ved å klikke på radioknappen «nytt navn».
  • De neste valgene må du ta stilling til selv, men jeg foreslår at du velger «adskilt med understrek», at «start tall» står på «1» og at du haker av for «Gjør alle tall til» og skriver inn «3». Husk at det kan være mange filer i en bildemappe.
  • Klikk på «Valg» nederst i boksen og hak av for «Vis denne handlingen når arbeidsflyten er i gang».
  • Gå til menyvalget «Arkiv» og arkiver Automator-programmet på Skrivebordet med navnet «Endre navn». Sjekk at filformat er oppført som «Program».

Nå kan du lukke Automator. Du vil se et Automator-ikon med navnet «Endre navn» på skrivebordet.

Prøv det ut

Åpne opp en mappe med bildefiler du ønsker å endre navnet på. Velg dem du vil endre og dra dem over «Endre navn»-ikonet. Da får du opp en dialogrute der du kan taste inn det nye navnet, for eksempel «Sommerferien» eller hva som helst. Resten kan du la stå som det er, eller endre etter ønske. Klikk på «Fortsett». I bildemappen vil du nå se at filene kjapt endrer navn.

Dette hørtes sikkert komplisert ut sammenlignet med hvordan du endrer navn i Windows. Men heretter er det bare å dra filene over Automator-ikonet, og dét er ikke noe mer tidkrevende enn prosedyren i Windows. Og i motsetning til den enkle løsningen i Windows har du stor fleksibilitet når det gjelder prefiks og suffiks, hvor mange sifre det skal være i tallene og så videre.

I stedet for å ha ikonet på Skrivebordet, kan du dra det ned på dokklinjen.

Les om:

Komponenter