Enkelt å fjernstyre en Mac eller pc

Enkelt å fjernstyre en Mac eller pc

TEST: Med LogMeIn er det lett å styre en Mac eller pc fra iPhone, iPad eller fra nettleseren.

Enten du skal fjernstyre dine egne Mac-er eller maskinparken til bedriften din, eller du er blitt familiens IT-ansvarlige: LogMeIn har en av de enkleste løsningene for remote access - fjerntilgang - man kan tenke seg.

Muligheten for fjernstyring av maskinen er en innebygd mulighet på en hvilken som helst vanlig Mac eller pc, og også på klientprogramvare-siden finnes det nok å velge mellom, inkludert gratisprogrammer. Men den største utfordringen ligger i oppsettet av maskinen for fjernkontrollering.

Test:

Styr Mac-en med Apple Remote

En bit av eplet

Apple tilbyr en veldig enkel løsning som en del av MobileMe-årsabonnementet - løsningen kalles Back to My Mac Skjermdeling. I tillegg har Apple en kommersiell løsning kalt Apple Remote Desktop, som gir nettverksasministratorer proffverktøyene de trenger.

Dersom det ikke er aktuelt å bruke MobileMe eller Remote Desktop av ulike grunner så er LogMeIn et meget godt alternativ, som dessuten gir tilgang til langt flere muligheter enn Apples egne løsninger. Både Windows-maskiner og Mac-er kan fjernstyres, og det kan gjøres via en nettleser eller en iPhone - eller nå også fra en iPad.

LogMeIn

Noe av det beste med LogMeIn er den fantastisk enkle installasjonen. Alle som har knotet litt med VNC-løsninger og fjernkontrollsystemer vet at de mest sannsynligvis må inn i brannmuren for å åpne porter i tillegg til å klarere rettigheter og så videre. Det er her det stopper opp for mange. Og ikke minst slipper firmaer å tilkalle kostbare IT-konsulenter.

LogMeIn-løsningen kjører helt umerkelig i bakgrunnen, men forteller likevel dersom noen overtar kontrollen av maskinen med et popup-vindu. Personvernet skulle dermed være ivaretatt, formodentlig.

LogMeIn har derimot gjort en genistrek i å etablere den sikre forbindelsen mellom to maskiner over port 80 - det vil si over samme port som vanlig internett-trafikk leveres. Ingen behov for å åpne porter, med andre ord. Å installere LogMeIn er like enkel som annen programvareinstallasjon.

Fjernt - men likevel så nært

Fjernstyringen foregår på den måten at man logger seg på en passordbeskyttet nettside, hvorfra man styrer de forskjellige maskinene man har tilgang til. I tillegg må man ha brukerkonto og -passord til de forskjellige maskinene.

Skjermdeling med en slik maskin skjer i samme nettleservindu. Den eneste ulempen med LogMeIns løsning er at denne måten å koble sammen to maskiner på, er noe tregere enn med en direkte VNC-link.

Test:

Remoteless - Endelig fjernkontroll til Spotify

To versjoner

LogMeIn tilbyr en gratis- og en pro-versjon av serverprogramvaren som installeres på maskinen som skal fjernstyres. Gratisløsningen fungerer for vanlig skjermdeling, synkronisering av klipp-og-lim-funksjoner, støtte for Wake-on-LAN og ikke minst ypperlig støtte for flerskjermløsninger.

Proff-varianten åpner i tillegg for filoverføringer og printing på tvers av de to aktive maskinene - i tillegg til en rekke andre funksjoner. Begge versjoner støtter forøvrig mapping av tastaturoppsett for andre OS-plattformer, og har egne spesialtastaturer for Funksjons-taster og andre taster man vil være vant med fra fulle 100+ tasters layouter.

Mobile enheter

LogMeIn kan også skilte med fjernkontroll fra en iPhone og iPod touch, eller en iPad. Spesielt sistnevntes store skjerm kommer til nytte her, selv om det er zoom-funksjoner også på de mindre enhetene. Vanlige to-tasters mus kan emuleres.

Fordelen er at LogMeIns iPhone OS-app er universell og fungerer på alle tre formfaktorer. Fra en iPad har man også fordelen av å kunne benytte et ordinært tastatur med Bluetooth-tilkobling. Elegant, men helt billig er det ikke.

Bra, enkelt - men ikke billig

Pro-versjonen koster 70 dollar årlig - omlag 415 kroner. Du kan lese mer om LogMeIn Pro2 her, og om LogMeIn Ignition for iPad og iPhone her. LogMeIn Ignition for iPhone, iPod touch og iPad koster 165 kroner i iTunes App Store her. Sytsemkrav er iPhone OS 3.0.

LogMeIn stilte velvilligst en kopi av LogMeIn Ignition til disposisjon. Demo-video av iPad-versjonen under.

Les om:

Komponenter