Enklere grafikkbytte i bærbare

Enklere grafikkbytte i bærbare

Nvidias Optimus-teknologi skal gi bedre skifte mellom integrert og dedikert grafikkprosessor på bærbare pc-er.

På noen få pc-er har vi til nå sett muligheten til å skifte mellom bruk av grafikkprosessor integrert i brikkesettet og en kraftigere dedikert grafikkprosessor. På maskiner fra blant annet Acer og Lenovo har vi sett at dette kan bety flere timer ekstra batteridriftstid ved applikasjonsbruk - det kan med andre ord være svært effektivt at en dedikert grafikkprosessor fra Nvidia eller ATI er deaktivert når man ikke trenger den.

Denne endringen av hvilken grafikkprosessoren som benyttes har blitt styrt ut i fra manuelle valg i programvare fra bærbar-produsenten, eller at produsenten har integrert dette som en del av strømstyringen - det vil si at hvis pc-en har benyttet integrert grafikkprosessor ved bruk av profil for strømsparing, mens den dedikerte grafikkprosessoren har blitt aktivert ved bruk av profil for optimal ytelse.

LES OGSÅ: Guide: Lysstyrke vs batteri

For mindre erfarne brukere slik en slik løsning vanskelig å forstå. Hensikten med Nvidias nye teknologi er at skifte av grafikkprosessor skal være usynlig for brukeren - det skal velges den grafikkprosessoren som er mest hensiktsmessig ut i fra hva pc-en benyttes til.

Ifølge Nvidia skal det i løpet av det neste halvåret komme over 50 bærbare pc-er som benytter deres nye teknologi. Den største fortjenesten batterimessig vil kunne komme på pc-er som har de mer kraftige grafikkprosessorene, som gjerne selv ved vanlig applikasjonsbruk trekker langt mer strøm enn enn enklere dedikerte grafikkprosessorer.

Blant de første pc-ene lansert med teknologien er Asus, som har teknologien implementert på modellene UL50Vf, U30Jc, N61Jv, N71Jv og N82Jv.

Mer informasjon finner man hos Nvidia.

LES OGSÅ: TEST: Asus UL30A - Imponerende og lekker i medium størrelse