Enklere pc-hverdag med Windows 8

Enklere pc-hverdag med Windows 8

Microsoft lover en rekke hendige løsninger for bærbarbrukerne.

Det har vært spekulert mye rundt Windows 8 og nettbrett. Selv om selskapet har fokusert mye på nettbrett, og blant annet delt ut flere tusen Samsung-nettbrett med Windows 8 til utviklere på BUILD-messen, lover selskapet at de fortsatt skal støtte både bærbare og stasjonære pc-er, og selvsagt det å bruke mus og tastatur.

Selv om vi går mot en fremtid hvor alle bærbare, om Microsoft får det som de vil, er utstyrt med berøringsskjem, og hvor sveiping og kladding med fingrene blir en del av vår pc-hverdag, er det også annet nytt i Windows 8 som spesielt de som jobber mye på bærbare pc-er kan ha mye å glede seg til.

Bedre ytelse

Selv brukere med eldre og småtrege bærbare vil få muligheten til å kjøre Windows 8. Ifølge Microsoft bruker det kommende operativsystemet mindre minne enn Windows 7, faktisk bare så vidt over halvparten. Mens Windows 7 krevde 540 megabyte minne bare for å kjøre operativsystemet, skal Windows 8 klare seg med 281 megabyte. Dermed bør det være mulig å kjøre Windows 8 selv på litt eldre minibærbare med bare én gigabyte minne. Du vil også merke bedre ytelse på litt kraftigere bærbare.

Bedre flerskjermsstøtte

Det har vært gjort flere undersøkelser som viser at man jobber mer effektivt med en ekstra skjerm eller to koblet til pc-en. Ikke minst gjelder dette for de som sitter med bærbare pc-er, hvor skjermen gjerne er liten og har lav oppløsning, sammenlignet med en normal pc-skjerm. Forbedret maskinvarestøtte i Windows 8 gir blant annet bedre flerskjermsstøtte, som bedre oversikt over start- og oppgavelinjen.

Forbedret sikkerhet

Windows 8 kommer med en ny tilbakestillingsfunksjon, som lar deg nullstille pc-en ved behov. Det skal blant annet begrense faren for at noen kan hente ut data fra pc-er som er for eksempel stjålet eller solgt videre.

Oversikt over det mobile bredbåndet

Selv om de fleste vel bruker den bærbare mest hjemme eller på jobb, som en erstatning for en stor og plasskrevende stasjonær pc, er det også de som er mye på farten. I dag leveres mange pc-er med innebygd 3G-modem, som kan være kjekt å ha når man er borte fra kontoret. Windows 8 kommer med en egen funksjon for å styre og overvåke bruken av mobilt bredbånd, slik at du ikke plutselig risikerer å pådra deg sjokkregninger, om du for eksempel roamer på et annet nettverk.

Enkel kommunikasjon

Vi har hørt om NFC en stund nå, og da i hovedsak i forbindelse med løsninger for mobiltelefoner. NFC, eller Near Field Communication, er en løsning som skal gjøre det enklere å dele informasjon og data med andre brukere. Tanken er at man bare skal trenge å dunke to telefoner mot hverandre for å utveksle informasjon og data. I Windows 8 kan det med tiden bli mulig å bare dunke mobiltelefonen mot pc-en for å synkronisere de to, eller opp mot andres enheter om det skulle være aktuelt.

Bruk av NFC kan nok ligge noe frem i tid, men Microsoft har i alle fall sett at behovet raskt kan dukke opp, og lagt til rette for det.

De fleste endringene i Windows 8 vil være tilgjengelig på det meste av plattformer operativsystemet dukker opp på, ikke bare på bærbare pc-er. Det er imidlertid ingen tvil om at Microsoft har seriøse planer om å slå seg opp på nettbrettmarkedet, og at de også vil ha fokus på mobilitet.

For de som fortsatt vil sitte foran den stasjonære pc-en kan det være mye trøst i å vite at det ligger en nesten vanlig Windows-opplevelse skjult bak nye menyer og fingermanøvreringsfunksjonaliteten.