eSATA skal levere strøm

eSATA skal levere strøm

eSATA-spesifikasjonen skal utvides til å gi strøm fra pc-en.

Den senere tid har harddisker med eSATA blitt svært populære. Man ser også eSATA-tilkobling integrert på flere og flere hovedkort, stasjonære pc-er og bærbare pc-er. Løsningen er rimelig å implementere og gir høyere ytelse enn usb, Firewire og Firewire800. Gjennom bruk av Serial ATA-kontrollere med Multiport-støtte, noe man nå også har med Intels nyeste brikkesett, kan også harddiskkabinetter med flere harddisker enklere og rimeligere kobles til eSATA.

LES OGSÅ: Iomega Pro HD: Topp ytelse med eSATA

Når det gjelder små mobile harddisker, basert på 2,5-tommers harddiskdrev, vil mange drives med strømmen som hentes fra usb- eller Firewire-porten. eSATA per i dag gir kun mulighet for å overføre data. I realiteten er en eSATA-port ikke så mye mer enn en vanlig Serial ATA-port konstruert på en litt annen måte (blant annet skal den være mer robust og låse kabelen fast).

Nå har SATA-IO, interesseorganisasjonen bak Serial ATA, lagt fram forslag om at eSATA utvides for å også levere strøm til eksterne harddisker. Dette skal skje via en enkelt kabel, samtidig som kompatiblitet opprettholdes for eksisterende eSATA-løsninger.

Hvor mye strøm som skal kunne leveres fremgår ikke av pressemeldingen fra SATA-IO. Det vi kan håpe på, er at eSATA kan levere nok strøm til å drive eksterne 3,5-tommers harddisker. 3,5-tommers harddisker er også med usb- eller Firewire-tilkobling avhengig av ekstern strømforsyning. En moderne harddisk i dag benytter gjerne mellom 10 og 15 watt under lese- og skriveoperasjoner. Problemet er imidlertid at forbruket kan mer enn fordoble seg under oppstart.

For stasjonære pc-er er det liten utfordring i å levere nok strøm til en eller flere eksterne eSATA-harddisker. For bærbare pc-er blir det imidlertid lett mer begrenset og man får flere utfordringer. De fleste bærbare i dag har strømforsyninger som kan levere 75-90W. Dette skal være nok til å drive pc-en og lade batteriet.

Usb kan levere 2,5W fra en enkelt port, mens Firewire levere opptil 14W, men her er det variasjoner mellom maskiner. På noen maskiner kan det være 7W, mens det på mange bærbare pc-er ikke er mulig å hente strøm via Firewire overhode. Det vil dermed ikke være mulig å drive 3,5-tommers-baserte eksterne harddisker med disse grensesnittene uten ekstra strømforsyning. Skulle eSATA klare dette ligger det an til å bli et mer praktisk grensesnitt i tillegg til at ytelsen er bedre.

Hvordan løsningen blir i praksis, får man se etter hvert. Ifølge SATA-IO forventer man at produkter basert på "Power over eSATA" skal være tilgjengelig i løpet av andre halvår 2008.

Mer informasjon: www.sata-io.org

LES OGSÅ: Kjøpeguide for harddisker

Les om: