Etterlengtet lansering for Xeon Phi

Etterlengtet lansering for Xeon Phi

SALT LAKE CITY (PC World Norge): Etter nesten syv år med utvikling, lanserte Intel som forventet sin Xeon Phi-hjelpeprosessor på SC 12. Vi har alle detaljene.

SC (Supercomputing)-konferansen har lenge vært anerkjent som en av de prestisjefylte akademiske konferansene innenfor HPC (High Performance Computing).

Til manges fortvilelse har konferansen de siste årene blitt mer en boksering for selskaper som Intel og Nvidia. Disse selskapene stiller med en stadig større stand for å lokke til seg kjøpere og ikke minst forskere.

I år stilte Nvidia med en stand som var så stor at den inneholdt en kinosal og egne møterom. Intel ville naturligvis ikke være noen dårligere enn rivalene og rigget til like greit hele kontrollrommet fra romskipet Enterprise kjent fra den ikoniske tv-serien Star Trek.

Endelig lansering

Xeon Phi er som kanskje mange har fått med seg, en videreutvikling av Intels Larrabee-prosjekt. Hovedmålet med Larrabee-prosjektet var å lage en grafikkprosessor som basert på Intels x86-arkitektur.

Etter flere år med forskning og utvikling og dårlige resultater valgte Intel å skrape prosjektet. Kort tid etter skrapingen valgte Intel å videreføre rester fra prosjektet for å utvikle en hjelpeprosessor som kunne konkurrere med GPU-er fra AMD og Nvidia. For mer informasjon om Xeon Phi og produktets arkitektur, se vår artikkel fra IDF (Intel Developer Forum) 2012 her.

Der Nvidia kaller sine grafikkprosessorer (GPU) for akseleratorer, var Intel svært påpasselige for å kalle Xeon Phi for en hjelpeprosessor. Intels salgsargument med Xeon Phi har hele tiden vært at man ikke trenger å skrive om eksisterende applikasjon i like stor grad som man må for GPU-er for økt applikasjonsytelse. Legger man markedsføringssnakket til side, har faktisk Intel et legitimt poeng her.

LES OGSÅ:

Teraflop ytelse med én CPU

Selv om Intel fortalte oss ganske mye på IDF tidligere i år, var Intel svært tause om produktdetaljer- og segmentering. Ikke overraskende, fikk dette stor oppmerksomhet i forbindelse med produktannonseringen på SC 12. Lanseringen ble ledet av Diane Bryant, sjef for gruppen i Intel som har ansvaret for tjenere og datasentre.

Forteller fortsatt ikke alt

Xeon Phi-familien består hovedsakelig av to grener: Xeon Phi- 5100 og Xeon 3100. Førstnevnte produkt er den kraftigste utgaven og er den produktserien som lanseres først.

Den skiller seg blant annet ut ved at produktene kommer med 8 GB DDR5 minne og har en teoretisk båndbredde på 320 GB/s. Effektforbruket er oppgitt til å være rundt 225W, mens prisen er satt til å være rundt 2649 dollar. Dette kan virke stivt, men er etter det vi har forstått, en god del mindre enn hva Nvidia krever for sin GPU-er i Tesla K20-serien.

Mens Intel ville snakke åpenhjertig om Xeon 5100-serien, var selskapet langt mindre interessert i å snakke om lillebror, Xeon 3100. Det eneste Intel ville si var at disse kortene vil leveres med 6GB DDR5 minne, ha en teoretisk minnebåndbredde på 240 GB/s, men ville i likhet med storebror være fortsatt i stand til å levere en beregningsytelse på over 1 TF/s.

Effektforbruket for disse kortene er for øvrig vesentlig høyere, 300W mot 220W. Vi ble fortalt at prisen skal være «betydelig» mindre enn Xeon 5100. Ifølge Bryant, mindre enn 2000 dollar.

Mer informasjon om antall kjerner, eksakt prising, tilgjengelighet og liknende ville Intel ikke ut med og sa at vi måtte vente til første halvdel av 2013. Det er da Xeon 3100-familien skal lanseres offisielt.

Splitter forskere?

Lanseringen av Xeon Phi markerer den offisielle starten på krigen mellom Intel og Nvidia. Disse forskjellige produktene ser ut til å splitte forskere først og fremst fordi forskere som har fått tidlig tilgang til Intel og Nvidias produkter har lovet å ikke publisere resultater der Xeon Phi og Kepler K20-serien er sammenliknet side ved side.

Dette har ikke falt i god jord blant akademikere som mener at krigen mellom Intel og Nvidia har flyttet seg fra det åpne markedet og inn i korridorene på universitetene.

Du kan lese flere saker fra SC 12-konferansen i PC World Norge nr. 13.

Les om: